Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Εις Αύριον...τα περί "νταβατζήδων"

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το http://press-gr.blogspot.com/ για τη φιλοξενία της συνέντευξής μου σήμερα, όπως επίσης και τους φίλους bloggers που συνεισφέρουν στο διάλογο.

Το κείμενο της συνέντευξής μου στο press-gr και τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Καψαμπέλη μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση http://press-gr.blogspot.com/2008/05/blog-post_7059.html.

9 σχόλια:

jk είπε...

Πέτρο Τατούλη, qui tacet consentire, θέλω να σε συγχαρώ γιατί ακόμα και μετά την περίφημη «Ζαχοπουλειάδα» μιλάς για τα «εδώ και τώρα αγγούρεια» που ταλανίζουν την Ρωμηοσύνη. Αλλά και να σε πληροφορήσω ότι με ευχολόγια και ρητορικά δοκίμια δεν θα αλλάξει τίποτα. Αν η επανίδρυση του κράτους (!), απαιτεί την επανίδρυση των κομμάτων, τότε η επανίδρυση των τελευταίων απαιτεί την επανίδρυση των πολιτών και πάει λέγοντας.. Respice, adspice, prospice Πέτρο Τατούλη! Ρίξε τους δυό γενναίες μούτζες, και γίνε καταλύτης για νέες συνέργειες στο πολιτικό σκηνικό. Έξω από το σημερινό πολιτικό σκυλολόι. Όπως ανέφερες δεν είναι όλα σάπια.

Ανώνυμος είπε...

.....
εγώ δεν πρόκειται να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ας σταματήσουν πλέον αυτές οι ιστορίες. Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μένα......

Μονο το παραπανω αρκουσε....πολλα εγραψες και κουραστηκες κε Τατουλη

Ανώνυμος είπε...

εισαι ο μονος που μιλησες για τον κυριακου-κουρη.ρωταω αν ηταν κανενας φτωχος στην θεση τους θα ειχε την ιδια καταληξη με αυτους?η αστυνομια δεν ξερει που μενει ο κυριος κυριακου?αν δεν κανω λαθος νομιζω οτι τελεσιδικα εχει καταδικαστει για το αυθαιρετο

Ανώνυμος είπε...

Στα ανωδυνα σχόλια ειστε λαλιστατος...

Να μιλησουμε για θεματα ουσιας,εθνικη προελευση & ταυτοτητα...?

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο Τατούλη, στην συνέντευξή σου με την PRESS-GR.blogspot τελειώνεις λέγοντας «Ας δούμε με ρεαλισμό την ίδια την πραγματικότητα: ασφαλιστικό, εκπαίδευση, υγεία, οικονομία, ανάπτυξη, περιβάλλον. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο…». Λάθος Πέτρο. Σαν πρόσφυγας από το Υπουργείο Πολιτισμού, εσύ τουλάχιστον οφείλεις να αναφερθείς και την πολιτισμική διάσταση. Η χρεωκοπία του συγκεκριμένου υπουργείου δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής σου.
Αυτές τις μέρες είχαμε στο Ζάπειο την συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, (εδώ):
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/31/1519334.htm
Δεν θα αναφερθώ στην μπουρδολογία που συνήθως εκστομίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις, τζάμπα διακοπές κάνουνε οι άνθρωποι, μακάρι να ήμουνα στη θέση τους. Μια από τις παράπλευρες συνέπειες της συνάντησης είναι και δέσμευση του κ. Λιάπη να ιδρύσει Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία …στην Αίγυπτο. Καταλαβαίνω πως ο άνθρωπος είναι περαστικός από το Υπουργείο, αλλά πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πως πρέπει να ιδρύσει, επανιδρύσει, νεκραναστήσει, ότι θέλεις πέστο μια Αρχαιολογική Υπηρεσία πρώτα εδώ στον τόπο του!
Πιστεύω πως θα με κατηγορήσεις πως «κομίζω γλαύκας εις Αθήνας» αν σου υπενθύμιζα πως είκοσι χρόνια Πασοκικής λαίλαπας μας άφησε με μια μεταλλαγμένη αρχαιολογική υπηρεσία με έντονα συμπτώματα τερατογέννεσης και κακοήθων όγκων. Δες τα «Νέα Μουσεία» και θα καταλάβεις.
Το 2005 είχαμε στο Βυζαντινό Μουσείο το «Σχεδιά-ζωντας Μουσεία» Ήσουνα και ομιλητής, θα το θυμάσαι. Ήτανε εκεί και ο Viva Zapata καλή ώρα του. Μέσα από εκείνη την παπαρολογία των πασοκανθρώπων της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων που είχες κληρονομήσει, καταφέραμε νε καταστρέψουμε μέρος της Καδμείας στην Θήβα για την επέκταση του εκεί Μουσείου. Και εσύ με τον Ζάχο έχετε βεβαίως τις δικές σας ευθύνες. Τα πάντα γίνανε στραβά. Δεν θα αναφερθώ στο Ακρωτήρι στην Σαντορήνη γιατί εκεί θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα. Και τώρα, 50 εκατομμύρια ευρό αργότερα, πρέπει να ξηλωθούν όλα και να ξαναγίνουν απ’ την αρχή! Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το «Μουσείο» στην Θήβα όπου χτίσαμε πάνω στις Βορραίες Πύλες! Αν είναι δυνατόν.! Και δεν είναι μόνο συτά. Συνεχώς και κάτι ξεφυτρώνει στις μεταμεσονύκτιες εκπομπές κάποιων ρεζίλιδων δημοσιογράφων.
Αν έχουμε αποφύγει total meltdown στο χώρο του πολιτισμού το οφείλουμε στις ξένες αρχαιολογικές σχολές που συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους. Αυτοί χτίζουν και εμείς καταστρέφουμε. Τι έχεις να πείς Πέτρο Τατούλη; Μας βλέπεις και μας ακούς πως είμαστε σε απόγνωση. Εσύ έχεις τα γένεια, μπορείς, το επαναλαμβάνω, μπορείς να βρείς και τα χτένια να γίνεις καταλύτης μιάς κάποιας εναλλακτικής λύσης.. Τι περιμένεις;

Ανώνυμος είπε...

Κ. Τατούλη, Μεταφέρω εδώ αυτά που διάβάζω στον σημερινό Κυριακάτικο τύπο. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού κινδυνεύει να καταστραφεί όπως ακριβώς έγινε και με την Καδμεία της Θήβας. Τα Μουσεία υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά χαώδης, αλλά τα ίδια τρωκτικά κατέχουν τα ίδια πόστα από την εποχή του ΠΑΣΟΚ.
Θέλετε δεν θέλετε το όνομα σας συνδέεται άμεσα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν νομίζετε πως πρέπει να παρουσιάσετε τις θέσεις σας δημοσίως για την Πολιτιστική Πολιτική που πρέπει να ακολουθεί το κυβερνών κόμμα; Η κατάσταση στο Υπουργείο Πολιστισμού είναι προφανώς εκτός ελέγχου, αλλά, όπως διαβάζουμε παρακάτω ο υπεύθυνος υπουργός *δεν αναζητεί ευθύνες*. Χαϊδεύει τα αυτιά της κρατικοδίαιτης νομενκλατούρας του, και τους υπόσχεται περισσότερα, τώρα από το Δ’ ΚΠΣ.

Επίσκεψη Λιάπη στην Κνωσσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

ΑΠΕ
Θα επισπευσθεί η μελέτη για τον επανακαθορισμό των αρχαιολογικών ζωνών στην Κνωσσό, είπε ο κ. Λιάπης
Ηράκλειο


Η Κρήτη είναι χώρος πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο Πολιτισμού λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Μιχάλης Λιάπης, μετά την επίσκεψή του στην Κνωσσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Προηγουμένως, ο κ. Λιάπης είχε δεσμευθεί για καταρχήν χρηματοδοτήσεις ύψους 500.000 ευρώ σε ό,τι αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ηρακλείου και το Φρούριο Κούλε.

Μετά την επίσκεψη του στο Παγκρήτιο Στάδιο ανέφερε ότι το αργότερο σε ένα μήνα θα παραχωρηθεί το Παγκρήτιο Στάδιο στο δήμο Ηρακλείου, καθώς απομένει μόνο να καθοριστούν οι ημερομηνίες για την υπογραφή.
Ο κ. Λιάπης δήλωσε ότι «παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία σήμερα το Στάδιο, με σκοπό να αξιοποιηθεί ο χώρος και να γίνει κέντρο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Ο υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε στους χώρους του Παγκρητίου Σταδίου, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, το βουλευτή Κ.Μπαντουβά, τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Ματάλα και άλλους επισήμους.

Επίσης, δεσμεύθηκε για άμεση εκταμίευση 250.000 ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη που απαιτείται για να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο η διαδικασία ανακαίνισης των αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου και οι επεκτάσεις του.

Για τα υπόλοιπα ποσά που χρειάζονται για να μπορέσει και πάλι το Μουσείο του Ηρακλείου να είναι επισκέψιμο, σε ένα ως ενάμιση χρόνο, όπως ο ίδιος υπολογίζει, θα γίνει προσπάθεια άντλησης χρημάτων από το Δ΄ΚΠΣ.

Πρόκειται, όπως είπε, για δημόσια δέσμευση του γιατί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου όπως και η Κνωσός αποτελούν στολίδι για την Κρήτη.

Στο Μουσείο, ο κ Λιάπης ενημερώθηκε από τη διευθύντρια του Νώτα Δημοπούλου για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επαναλειτουργήσουν οι υπό ανακατασκευή αίθουσες του και οι επεκτάσεις του.

Ο ίδιος δήλωσε προς τα στελέχη του Μουσείου πως υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά δεν θα αναζητήσει ευθύνες, ζήτησε, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης και οι επεκτάσεις του Μουσείου, δείχνοντας ικανοποιημένος από την απάντηση πως αυτό θα συμβεί ως τα τέλη του 2008.

Σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, που είχε επισκεφθεί νωρίτερα, υπογράμμισε πως χρειάζεται συντήρηση, ευπρεπισμός της εισόδου του και λειτουργία του κυλικείου, για το οποίο προσφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, να το αναλάβει, διά της ΔΕΠΤΑΗ.

Ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε πως θα επισπευσθεί η μελέτη για τον επανακαθορισμό των αρχαιολογικών ζωνών στην Κνωσσό, έτσι ώστε στα τέλη Ιουνίου να γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα της Επιτροπής που ασχολείται με αυτό το θέμα για να μπορούν πλέον οι κάτοικοι της περιοχής να χτίσουν στα ακίνητα τους.

Ακόμη, ο υπουργός Πολιτισμού δεσμεύθηκε για άμεση χρηματοδότηση με το ποσό των 270.000 ευρώ του έργου στερέωσης του Φρουρίου του Κούλε, λέγοντας πως θα εξετάσει πόσα ακόμα χρήματα χρειάζονται για να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες επισκευές στο χώρο.

Σε δηλώσεις του, με την ολοκλήρωση του προγράμματος επισκέψεων του στο Ηράκλειο, το οποίο περιλάμβανε εκτός των άλλων τα Νεώρια, το εργοτάξιο του Πολιτιστικού Κέντρου και την Οικία Κοθρή, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως για το υπουργείο του η Κρήτη είναι χώρος πρώτης προτεραιότητας λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει.

To απόγευμα ο κ. Λιάπης θα συναντηθεί με τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και θα παρακολουθήσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας.

Ανώνυμος είπε...

Subject: FW: Ψήφισμα Ε.Ε. για τα καμένα δάσηΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!!


Όπως ανέφεραν προχθές οι ειδήσεις, η ΕΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα για όλες τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από φωτιές, να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση, διότι αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.
Το ψήφισμα υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών ( Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) και όλων των παρατάξεων... εκτός μίας.
Guess who?... Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ως δικαιολογία ότι αυτό είναι παρέμβαση στο Σύνταγμα της Χώρας βλέπε Άρθρο 24, περί 'δασικών εκτάσεων και δασών' !!...

Εκτός, αυτού, προχτές οι ειδήσεις ακόμα και των κρατικών καναλιών ανέφεραν ότι 2.000 και πλέον στρέμματα στη Ζαχάρω 'παραχωρήθηκαν για ήπια τουριστική ανάπτυξη' σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κόμματα ότι δεν είμαστε σύμφωνοι και ότι δεν αδιαφορούμε: υπογράψτε το petition για την προστασία των δασών.
Οι τωρινές 191.400 υπογραφές είναι πάρα πολύ λίγες - οφείλουμε να τις κάνουμε 2.000..000, αφού η αίτηση αυτή θα σταλεί στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στον ΟΗΕ.

www.petitiononline.com/forestgr/

Ανώνυμος είπε...

Η αδιαλλαξία ωθεί συνήθως τα αυταρχικά καθεστώτα στην παύση του λόγου.
Όπως υποστηρίζει ο Βakhtin,ανατολικός φιλόσοφος του 19ου αιώνα ,ο λόγος όταν εκτεθεί στην διαφορετική άποψη κινητοποιεί τη σκέψη.Εκείνη γίνεται έναυσμα του διαλόγου ,που οδηγεί στη γνώση του εαυτού και των πολλαπλών συνειδήσεων.
Η διαφορετικότητα στην άποψη δεν θα πρέπει να φοβίζει ένα δημοκρατικό πολίτευμα.Όταν όμως εκείνο αισθάνεται το φόβο,την "απειλή" της διαφορετικότητας οφείλει να προβληματιστεί.Αν αδυνατεί να το κάνει γίνεται έρμαιο της "απειλής" και συρρικνώνεται επικίνδυνα.Σ'αυτή τη διαδικασία δεν αρμόζει σε ένα λαό να υποβάλλεται.
Σε ευχαριστούμε,Πέτρο,για τη διαφορετικότητα στην άποψη,την τόλμη σου να την στηρίξεις και την αντίστασή σου στη συρρίκνωση.

ΔΗΜΗΤΡΑ-ΝΙΚΟΣ
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμος, @ανώνυμος σε θέματα ΥΠΠΟ


Κατ' αρχήν, ο πολιτισμός μπαίνει σε όλα τα θέματα, είτε τον αναφέρουμε είτε όχι. Αλλά να ξεχωρίζουμε: ο πολιτισμός είναι κάτι ζωντανό, δεν ταυτίζεται με την κρατική διαχείρισή του, δηλαδή με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Δεν πολυαναφέρομαι στο Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί το θέμα με πονάει. Προσπάθησα όταν ήμουν εκεί να εισάγω ένα νέο πνεύμα, συνάντησα αντιδράσεις και ο χρόνος δεν μου έφτασε για να το φέρω εις πέρας. Η προσπάθεια έμεινε μισή και οι επόμενοι δεν τη συνέχισαν. Θα σε στενοχωρήσω όμως: συμφωνώ με τη δημιουργία ελληνικών αρχαιολογικών σχολών σε ξένες χώρες. Είναι ένα άριστο μέσο πολιτιστικής διπλωματίας, που αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Κι εγώ είχα μια τέτοια πολιτική, εκτιμώντας ταυτόχρονα τη δουλειά και την προσφορά των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα. Φρόντισα άλλωστε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις της ελληνικής αρχαιολογικής διοίκησης με τις σχολές αυτές.
Θα συμφωνήσω μαζί σου στη βασική σου παρατήρηση, ότι τώρα, μετά τη λαίλαπα, αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση του ΥΠΠΟ και η ανόρθωση του ηθικού του προσωπικού. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Οσο για τις υποθέσεις που λες, τη Θήβα και τη Σαντορίνη, δυστυχώς υπέστην τις συνέπειες αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Αν σκαλίσεις λίγο παρακάτω, θα καταλάβεις τί εννοώ.

Δεύτερον, δεν πρέπει να έχεις παράπονο ότι δεν παρουσιάζω δημοσίως τις απόψεις μου για όλα τα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού. Αν παρακολουθείς την αρθρογραφία μου, θα διαπιστώσεις του λόγου το αληθές. Από κει και πέρα όμως, το υπουργείο έχει υπουργό, ένα παλιό και έμπειρο στέλεχος της παράταξής μας, ο οποίος και εκφράζει πλέον την κυβερνητική πολιτική στον τομέα.