Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ο γελωτοποιός του Βασιλιά

Διάβασα χθες ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του κ. Νίκου Γεωργιάδη, με τίτλο «Ο Γελωτοποιός του Βασιλιά». Βρήκα το θέμα όμορφο και είπα να γράψω και τη δική μου εκδοχή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://zougla.gr/news.php?id=3440


Ο γελωτοποιός του Βασιλιά

Πρώτη – Παραμυθική Εκδοχή

Στις αυλές των φεουδαρχών του μεσαίωνα υπήρχε ενίοτε ο «τρελός του βασιλιά». Είναι γελωτοποιός: δουλειά του είναι να κάνει τον άρχοντα να γελά αλλά ταυτόχρονα είναι ο μόνος που μπορεί να πει πικρές αλήθειες. Είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει τις πράξεις του άρχοντα. Ο μόνος που μπορεί να αναδείξει τις ενοχλητικές πραγματικότητες του βασιλείου.

Ο τρελός αυτός ( αγγλιστί fool ή jester, γαλλιστί bouffon), είτε εμφανίζεται στα τρίστρατα των πόλεων, είτε στις αυλές των μεγιστάνων, είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τύπους του Μεσαίωνα - όσο και ο κληρικός, ο μοναχός, ο ιππότης. Η μορφή του, εξαιρετικά οικεία χάρη σε μια παραδοσιακή φορεσιά - την κουκούλα με τα γαϊδουρινά αυτιά, το παρωδικό σκήπτρο ή ποιμαντικό ραβδί, που έχει στην άκρη του ένα κεφάλι γυναίκας ή τρελού, και το παρδαλό ρούχο του από το οποίο κρέμονται κουδούνια - ,είναι ταυτόχρονα αινιγματική και αμφίσημη. Από τη μια ενσαρκώνει τη μωρία, δηλαδή μαζί τη χαζομάρα, την άγνοια και την παλαβομάρα. Από την άλλη, αποκαλύπτεται ένας τολμηρός σοφός που ξεμασκαρεύει το ψέμα, την υποκρισία και την απάτη των κάθε λογής ισχυρών, λέγοντας μεγαλόφωνα όσα ο "λαός" ψιθυρίζει μέσα του.

Δεύτερη- Παραβολική Εκδοχή

Κάποτε ένας βασιλιάς είχε κάποιον γελωτοποιό για να τον διασκεδάζει. Μια μέρα ο γελωτοποιός έκανε τον βασιλιά να διασκεδάσει τόσο πολύ, που για να τον αμείψει του έδωσε ένα χρυσό ραβδί, λέγοντας του: «Πάρε το αυτό και μόνο αν βρεις ποτέ κανένα πιο τρελό από σένα δος του το». Πέρασαν από τότε μερικά χρόνια και ο βασιλιάς αρρώστησε βαριά, έως θανάτου. Λέγει τότε στο γελωτοποιό: «Αγαπητέ μου φεύγω για το μεγάλο ταξίδι». Ο γελωτοποιός, κάνοντας ίσως πως δεν κατάλαβε, τον ρώτησε: «Και πότε βασιλιά μου θα γυρίσεις με το καλό;». Ο βασιλιάς αναστέναξε: «Το ταξίδι αυτό δεν έχει γυρισμό»! Ο γελωτοποιός φανερά ξαφνιασμένος: «Πω, πω, πολύ μεγάλο ταξίδι! Φαντάζομαι τι ετοιμασίες θα έχεις κάνει»! Ο βασιλιάς με βαθιά λύπη είπε: «Δυστυχώς, για όλα τα άλλα εφρόντισα στη ζωή μου, αλλά για το ταξίδι μου αυτό, δεν έκανα καμιά προετοιμασία». Τότε ο γελωτοποιός, δίνοντας πίσω το χρυσό ραβδί, του είπε: «Πάρτο πίσω βασιλιά μου, γιατί δεν βρήκα μέχρι τώρα πιο τρελό άνθρωπο από σένα!...».

Επίλογος

Σε αυτόν τον τόπο τρελούς του Βασιλιά πολλούς δεν έχουμε. Αντίθετα έχουμε πολλούς τζουτζέδες – διανοούμενους. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ύφος βλοσυρό και άκρως σοβαρό, αναμασούν την ημιμάθεια τους, έχουν στην τσέπη τους πάντα τη μεζούρα της ηθικής. Με αυτήν μετρούν το μπόι τους και ανάλογα εξηγούν τον κόσμο. Γνωρίζουν τα πάντα, έχουν κάνει και ψυχαναλυτές. Είναι λένε αριστεροί. Και ως εκ τούτου θρηνούν διαρκώς για την ανθρωπότητα, μίζεροι, μεμψίμοιροι. Λένε ότι ο Λάιος ο Βοιωτός εκ Θήβας έχει κάνει και Αρκάς. Μεταμοντέρνοι συλλογισμοί έχουν διαβρώσει τη σκέψη τους. Έχουν πάρει διαζύγιο από τον Ορθό Λόγο. Κουνούν το δάκτυλο επιδεικτικά και έχουν χριστεί (από ποιόν άραγε;) Κριτές και Σταυροφόροι της Αλήθειας. Μηδενιστές και Αλαζόνες υπηρετούν αφέντες, μικρούς ή μεγάλους. Το τίμημα του σαρκίου μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με τη συγκυρία. Προκαλούν φόβο και θλίψη. Με σοβαρό ύφος περνιούνται ότι λένε αλήθειες. Κάνουν τα πάντα εκτός από αυτό.

32 σχόλια:

the world's people είπε...

Προς ενημέρωσή σας

http://www.opsarion.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=179&Itemid=1

altpolitik είπε...

κ. Τατούλη

Βλέπω πολλά επικριτικά σχόλια
στο προηγούμενο ποστ και αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα αλλά
τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα
σας αναγνωρίζω καταρχήν το ανήσυχο
πνεύμα (σπανίζει εκεί στη Βουλή) και κατά δεύτερον ότι με τη στάση σας αναδεικνύεται τα αδιέξοδα της σημερινής κατάστασης στα πολιτικά μας κόμματα, τα οποία διακηρύττουν ότι είναι δημοκρατικά αλλά όταν έρχεται ο κάθε Τατούλης και καταθέτει μία άλλη άποψη του δείχουν την πόρτα...

Ανώνυμος είπε...

O ZAXOΠΟΥΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑ!
ΦΑΛΟΚΡΑΤΗ ΕΛΛΗΝΑ
ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ .
Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ

Skinious είπε...

Αγαπητέ Πέτρο,
αν υποννοείς τους ΣΥΡΙΖΑίους, συμφωνώ και επαυξάνω...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Υπουργε
Ακουστέ αυτό
http://www.youtube.com/watch?v=K3wmUfO9tWQ&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο Για όλα αυτά φταίει ο Μεταξάς.
Γιατί αν είχε πει το ΝΑΙ στους Iταλούς τώρα θα παίζαμε Καμπιονάτο όχι Σουπερλίγκα.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός βέβαια από το γελωτοποιό του Βασιλιά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους κόλακες ή για να έρθουμε και λίγο στη νεωτερικότητα και στο θεάτρο σκιών, τους Χατζηαβάτες, γνήσιους εκφραστές της δουλικότητας, της υποτέλειας και του σαλιγκαρισμού.
Τέτοιους τύπος , σε πιο μοντέρνα βέβαια έκδοση, βρίσκουμε και σήμερα
Χαρακτηριστικά τους στοιχεία, ο έντονος διδακτισμός(με κούνημα του δακτύλου) και η ηθικολογία ( με συχνές αναφορές στην κάθε είδους πειθαρχία)
Προσωπικά προτιμώ τον γελωτοποιό.
Τουλάχιστον απ ΄αυτόν μπορεί να ακούσεις και καμιά αλήθεια

Ανώνυμος είπε...

"Από μικρό κι' από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια".
Λαϊκό γνωμικό

AngelBreath είπε...

Δυστυχως κ Τατουλη οπως καταλαβες, δεν πειθεις. Και να εκφρασω μια απορια μου. Σε ειχα για εξυπνο και καπατσο ανθρωπο, πως την πατησες ετσι; Αν υπεβαλες παραιτηση, εδινες την βουλευτικη εδρα σε αλλον θα ησουν σημερα ο καλυτερος πολιτικος των τελευταιων 30 χρονων. Ολοι θα σε ειχαν μαγκα , και στις (συντομα) επομενες εκλογες θα εβγαινες πρωτος με διαφορα. Αντ αυτου, υπεκυψες, εγινες ρομπα στο πανελληνιο (καλα για τους bloger δεν το συζητω, τα βλεπεις μονος σου), και με την επομενη διαφωνια σου, πρωτον θα γελανε ολοι μαζι σου και δευτερον θα σε διαγραψουν και δεν θα κερδισεις τιποτα. Μονο αν καταφερες να παρεις καποια εξασφαλιση (υπουργειο,υφυπουργειο, καμμια μιζα ) σε δικαιολογω. Καλυτερα πουλημενος παρα ταπεινωμενος.

Georgios είπε...

Ιδιαίτερα κακεντρεχές βρίσκω το άρθρο του κ. Γεωργιάδη. Ο κύριος Τατούλης είναι ουσιαστικά ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που έχει το θάρρος της γνώμης, στα στενά πλαίσια που η "κομματική πειθαρχία" του επιτρέπει - θα έλεγα στα όρια της ανοχής της ηγεσίας. Φυσικά ο ρόλος του κάθε βουλευτή σε μια υγιή δημοκρατία είναι να ελέγχει το κυβερνητικό έργο. Το ανωτέρω είναι τελείως θεωρητικό, καθώς βιώνουμε μια (όχι και τόσο) κεκαλυμμένη ολιγαρχία. Ενώ το πολιτικό σύστημα παραπαίει, βρέθηκε ένας βουλευτής που είπε "ο βασιλιάς είναι γυμνός" και βάλθηκαν όλοι να του επιτεθούν καθώς μαζί με το σύστημα κινδυνεύουν και οι ίδιοι που παρασιτούν πάνω στο πτώμα του συστήματος. Ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Π.Τ. δε θα έλυνε κανένα πρόβλημα, θα έφερνε σίγουρα εκλογές πολύ σύντομα, με άγνωστες συνέπειες. Δε μπορώ να φανταστώ το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί τα ηνία της χώρας με τα χάλια που έχει. Θέλω να πιστεύω ότι "από μέσα", στην παρούσα φάση, ο λόγος του κ. Π.Τ. είναι πιο χρήσιμος. Με τα ΜΜΕ ουσιαστικά ως άσπονδο φίλο περνάει τα μηνύματά του σε ευρύ κοινό, υποψιάζει τον πολίτη ότι υπάρχουν και ζωντανά κύτταρα σε αυτό το πολιτικό κουφάρι, γεννάται πολιτική σκέψη σε "κρανίου τόπο". Στα λόγια του αλλά κυρίως στην ως τώρα πολιτική του πορεία, ο πολίτης βλέπει ότι ΟΧΙ, δεν είναι όλοι ίδιοι, ΟΧΙ, δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Ότι υπάρχουν κάποιοι που οδηγούν την ποιλιτική σκέψη παραπέρα. Εμένα τουλάχιστον αυτό μου δίνει κάποια ελπίδα. Μακάρι να δημιουργούσε μια ώσμωση δυνάμεων απ'όλους τους χώρους για το σχηματισμό νέου, υγιούς πολιτικού σχηματισμού. "Επιτρέπεται" κάτι τέτοιο άραγε, ή μήπως το σύστημα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη; Ίδωμεν...

Ανώνυμος είπε...

«Καλυτερα πουλημενος παρα ταπεινωμενος.»

Μέχρι περίπου τα μέσα του εικοστού αιώνα, και λίγο μετά, ίσχυε συνεχώς: «Καλύτερα ταπεινωμένος, παρά πουλημένος».
Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό άλλαξε δυστυχώς, και έγινε: «Καλύτερα πουλημένος, παρά ταπεινωμένος».

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε ήσυχο τον άνθρωπο. Εγώ ένας πρώην Πασόκος, σας λέω δεξιοί ότι τον Τατούλη πρέπει να τον προσέχετε σαν τα μάτια σας και αν δεν σας αρέσουν αυτά που λέει αφήστε τον να τα λέει. Μακάρι και στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη να υπήρχε ένας Τατούλης. Και ας ψήφιζε τα νομοσχέδια δεν καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί στην παράταξη σας ένα άλλοθι. Δεν βλέπετε ότι πλησιάζει η ώρα που θα βρεθείτε στην ίδια θέση με αυτή του ΠΑΣΟΚ.
Σας ενοχλεί η πρακτική του Τατούλη και δεν σας ενόχλησε η συμπαιγνία Καραμανλή-Παπανδρέου σήμερα στη βουλή. Αλλά και τα φαινόμενα σαν αυτό που έγινε σήμερα στο ΑΛΤΕΡ.
Έξω φρενών έγινε απόψε στο δελτίο του ο Νίκος Χατζηνικολάου όταν θεώρησε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης τον κατηγόρησε για φιλο-κυβερνητισμό και έλλειψη αντικειμενικότητας.
Στα 5 λεπτά συζήτησης ο Χατζηνικολάου δεν άντεξε απέπεμψε τον καλεσμένο του με σκαιότατο τρόπο, για να μείνει τελικά στο παράθυρο ο “άβγαλτος βουλευτής”, αφού βέβαια ζήτησε πρώτα ταπεινωτικά συγγνώμη…ένας βουλευτής του σκληρού Καρατζαφέρη κατέβασε τα αυτιά και κλαψούριζε συγνώμη, συγνώμη κ. Χατζηνικολάου. Και δεν είναι ο πρώτος βουλευτής που βάζει την ουρά στα σκέλια μπροστά σε μεγαλοδημοσιογράφο.
Αν δεν υπήρχε ο Τατούλης θα έπρεπε να τον είχατε ανακαλύψει κύριοι της Δεξιάς…αν και δεν σας αξίζει. Εγώ στις τελευταίες εκλογές ψήφισα ΝΔ , γιατί πίστεψα τον Καραμανλή. Τώρα όμως …μου έμεινε άλλο ένα χέρι να κόψω…

Ανώνυμος είπε...

κ. Τατούλη, η διαδικτυακή σας παρουσία μέχρι σήμερα αποτελεί μια παρακαταθήκη που σας τιμά. Μην ακούτε κανένα και συνεχίστε δυναμικά και με ψηλά το κεφάλι. Το σύγχρονο πολιτικό σύστημα κρατά την κοινοβουλευτική σας ψήφο σε ομηρία και όπως σε κάθε ομηρία δεν πρέπει να απολογείται το θύμα αλλά ο θύτης.

Ως ενεργός πολίτης ιδεολογικά δραστηριοποιούμαι στον μεσαίο χώρο αλλά και με αφορμή την διαδικτυακή σας παρουσία αρχίζω να διαπιστώνω πως όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί σε αριστερά και δεξιά τελικά είναι επιφανειακοί και επίπλαστοι. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι με ήθος και άνθρωποι χωρίς ήθος. Δεν έχουν καταλάβει όλοι συμπολίτες ότι το προσωπικό τους συμφέρον περνάει μέσα από το κοινό συμφέρον της χώρας που ζουν. Πολλοί νομίζουν ότι υπηρετούν κάποια ιδεολογία αν έρθουν στο blog σας και σχολιάσουν αρνητικά, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το μέλλον της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, το κρατάει στα χέρια της η Κυβέρνηση της ΝΔ, και πως είναι κέρδος όλων μας να κάνουμε εποικοδμητική κριτική σε πολιτικούς που ζητούν τις απόψεις μας ΔΗΜΟΣΙΑ και δεν αρκούνται στα κλειστά πολιτικά γραφεία. Το ερώτημα όμως είναι πως μπορεί σήμερα να ενωθεί η φωνή των πολιτικών και των ενεργών πολιτών που ενδιαφέρονται πράγματι για το μέλλον του τόπου, πιστεύουν τα ίδια πράγματα, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους;

Ήδη μέσα από το διαδίκτυο συνομιλείτε με άτομα που δεν θα έρχονταν ποτέ στο πολιτικό σας γραφείο και αυτό εξ ορισμού τιμά τη δημοκρατία. Ως νέα γενιά έχουμε τα εργαλεία των νέων τεχνολογιών αλλά θα θέλαμε εσείς οι παλιότεροι πολιτικοί από όλα τα κόμματα να μας αφήσετε ως παρακαταθήκη νέους θεσμούς συμμετοχής στα κοινά. Μόνο αν αλλάξουν οι θεσμοί σήμερα θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέλλον καλύτερα την διαδικτυακή συμμετοχή των πολιτών. Για παράδειγμα κάτι απλό, στις εκλογές θα μπορούσαν οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να σταυρώνουν βουλευτές από πολλά διαφορετικά ψηφοδέλτια. Έτσι η κοινωνία δεν θα σε ρωτούσε «τι ψήφισες;» αλλά «ποιόν ψήφισες;» και φυσικά «γιατί τον ψήφισες;» . Δεν θα χρειαζόταν ο πολίτης να θεωρείται ότι πρέπει να έχει συγκεκριμένο πολιτικό χρώμα ούτε να απολογείται όταν στηρίζει χαρισματικά πρόσωπα από διφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Τέτοιοι θεσμοί ίσως βοηθούσαν στην εξυγίανση του πολιτικού βίου και ίσως άνοιγαν πόρτες διακομματικής συνεργασίας διεκδίκησης του αυτονόητου και σε επίπεδο ενεργών πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Τατούλη. Είμαι Νεοδημοκράτης αλλά δεν μπορώ να σε ψηφίσω γιατί δεν είμαι από την Αρκαδία. Συνέχισε να τα λες και να προστατεύεις την παράταξη. Με τους αυλοκόλακες πάμε ολοταχώς για την αντιπολίτευση και θα μείνουμε εκεί για πολλά, πολλά χρόνια. Αυτοί που είναι σε θέσεις εξουσίας δεν ενδιαφέρονται γιατί οικονόμησαν. Θα αντέξουν…

Ανώνυμος είπε...

Πες τα και ξαναπέστα…είσαι ο καθαρτήριος λόγος. Δεν είναι δική σου δουλειά να ρίξεις την κυβέρνηση. Για να ξεκαθαρίζουμε τα θέματα. Εσείς που φωνάζετε είστε τριών τάσεων. Η πρώτη τάση είναι απογοητευμένοι Πασόκοι που θέλουν να βρουν αδιέξοδο με μία κυβερνητική κρίση. Ζητήστε λοιπόν πρώτα την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και μετά τα λέμε.
Η δεύτερη τάση που δικαιούται να ασκεί κριτική είναι ανένταχτοι που επιθυμούν κάτι διαφορετικό αλλά που προς το παρόν δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί.
Και η τρίτη τάση είναι τα παπαγαλάκια κέντρων της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ απλώς θα αναρωτηθώ :
Η επιστροφή του κ. Σαμαρά δεν σας ενόχλησε; Εσείς οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που δίνατε τον αγώνα τις δύσκολες εποχές και μαζί σας και ο Τατούλης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ τον κ. Σουφλιά και τον κ. Σαμαρά, τι έχετε να πείτε;
Δεν αντιδράτε στα σενάρια που φέρουν τον κ. Λυκουρέντζο για γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας ναι ο πρώην της ΔΗΑΝΑ που την έκλεισε θα έρθει να ρίξει τους τίτλους τέλους και στη ΝΔ; Και αλήθεια ποιος ήταν ο στόχος ίδρυσης της ΔΗΑΝΑ;
Σας ενοχλεί η κριτική που γίνεται από μέσα με στόχο τη διόρθωση των λανθασμένων επιλογών και πρακτικών. Τις προσωπικές στρατηγικές Σουφλιά και Σαμαρά τις κάνατε γαργάρα μόνο και μόνο για την εξουσία. Αυτή είναι η διαφορά. Εξουσία για την εξουσία ή εξουσία για τον τόπο.
Τατούλη συνέχισε να τα λες έξω από τα δόντια ακόμα και αν διάφορα κέντρα σε έχουν στοχοποιήσει. Με πρώτο τον Ρουσόπουλο που θέλει να γίνει και αρχηγός της ΝΔ τρομάρα του. Ας βολέψει τη γυναίκα του στο ΑΛΤΕΡ και στο real του κ. Χατζηνικολάου. Αυτό δεν γίνεται ούτε στην Ουγκάντα, γυναίκα κυβερνητικού εκπροσώπου να εργάζεται σε εποπτευόμενη από τον ίδιο επιχείρηση. Εγώ δεν λέω να μην εργάζεται η κ. Ζαχαρέα. Να παραιτηθεί ο κ. Ρουσόπουλος από αυτή τη θέση και ο φίλος του ο Πρωθυπουργός ας τον διορίσει σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Έτσι και αλλιώς διορισμένος είναι και όχι εκλεγμένος από το λαό…λογαριασμό δεν δίνει στο λαό αλλά στους επιχειρηματίες που τον διόρισαν και στη Νέα Δημοκρατία.
Ο Τατούλης, λοιπόν, δίνει λογαριασμό στον αρκαδικό λαό και σε κανένα άλλο.
Ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής επί πολλά χρόνια έχει επιβραβευτεί από τον λαό ας έχουν υπομονή λοιπόν οι βιαστικοί…

pale είπε...

Εγκύκλιος του Υπουργείου για την πάταξη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης αδέσποτων ζώων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΑθήνα, 24/6/2008ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης με αφορμή τεκμηριωμένες καταγγελίες και στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου για παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων σε μεγάλη κλίμακα από πολλά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίες εξόδους της χώρας απέστειλε εγγράφως ειδικές οδηγίες στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας στις οποίες εφιστά την αυξημένη προσοχή όλων των φορέων σε τέτοιου είδους φαινόμενα και τις καλεί να εφαρμόζουν πιστά την κείμενη κτηνιατρική νομοθεσία. Το σχετικό έγγραφο κοινοποιείται και στα ΣΥΚΕ της χώρας, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας – Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας - Διεύθυνση Αερολιμένων, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Συνοριακών Ελέγχων, στην ΚΕΔΚΕ και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.
Σας επισυνάπτεται το έγγραφο του κ. Υφυπουργού προς τις Αρμόδιες Αρχές. ***ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ KAI TΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝΤΜΗΜΑ:Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου ΔΙΕΥΘ: Αχαρνών 2, 101 76 ΠΛΗΡΟΦ: Μ. ΦωτεινόπουλοςΤΗΛΕΦ: 0030.210.212 5713 ΦΑΞ: 0030.210.8252 673 ΗΛΕΚΤΡ.ΔI: ka6u047@minagric.grΑθήνα 24.06.07Αρ. Πρωτ: 258864 ΠΡΟΣ:Tους αποδέκτες του πίνακα διανομήςΘΕΜΑ:
Παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων
Με βάση πληροφορίες και στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας, γίνεται αντιληπτό ότι πραγματοποιούνται συντονισμένες προσπάθειες για την παράνομη αποστολή αδέσποτων ζώων προς άλλες χώρες της Κοινότητας, σε μεγάλη κλίμακα και από πολλά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίες εξόδους της χώρας. Συνήθως, τα άτομα αυτά παρουσιάζονται σαν «φιλόζωοι» που αποστέλλουν τα ζώα «προς υιοθεσία για μια καλύτερη τύχη».Η χώρα μας έχει λάβει από καιρό πολλά πρωτοποριακά μέτρα προστασίας των αδέσποτων ζώων και σε συνδυασμό με την κοινοτική νομοθεσία, φροντίζει για την καλύτερη δυνατή διαβίωση τους.Εφιστούμε την προσοχή προς όλους τους φορείς, να μη δίνουν πίστη σε οποιεσδήποτε επικλήσεις φιλοζωικών αισθημάτων, ή απειλές για μηνύσεις λόγω «πρόκλησης κωλυμάτων» και να εφαρμόζουν πιστά την κείμενη νομοθεσία: Να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα από τα ζώα αυτά μπορεί να έχουν ενδεχομένως υπεξαιρεθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Για τη βοήθεια των ελεγκτικών οργάνων που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με την κτηνιατρική νομοθεσία, σας παραθέτουμε εν ολίγοις τα κύρια σημεία των σχετικών διατάξεων:- Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να διατηρεί μέχρι 2 οικόσιτα ζώα συντροφιάς (σκύλους ή γάτες) (Νόμος 3170/2003 άρθρο 6).- Κάθε ιδιόκτητο ζώο συντροφιάς πρέπει να φέρει ηλεκτρονική ταυτότητα αναγνώρισης, με την οποία ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό διαβατήριό του που φέρει κωδικό ISO της Ελλάδας, εφόσον έχει εκδοθεί από Έλληνα κτηνίατρο. Το όνομα του ιδιοκτήτη αναγράφεται στο διαβατήριο. Οι δημόσιοι και ιδιώτες κτηνίατροι κάθε νομού, διαθέτουν τις συσκευές ανάγνωσης των ηλεκτρονικών αριθμών αναγνώρισης που αναφέρονται στο κάθε διαβατήριο, ώστε να ταυτίζεται το ζώο με το διαβατήριο.- Ένας ταξιδιώτης μπορεί να ταξιδεύσει με τα δικά του 2 (το πολύ) ζώα συντροφιάς. - Ιδιοκτήτης των ζώων δεν μπορεί να είναι φιλοζωικό σωματείο ή άλλο νομικό πρόσωπο παρά μόνο φυσικό πρόσωπο (Ν. 3170 άρθρο 7).- Το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να έχει σαν στόχο την αλλαγή ιδιοκτησίας των ζώων, είτε για δωρεά, είτε για πώληση (καν 998/2003/ΕΚ, άρθρο 3).Κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του ταξιδιώτη, εάν αυτός μεταφέρει κατοικίδιο, θα πρέπει να ελέγχεται και το διαβατήριο των ζώων που μεταφέρει και το όνομα του ιδιοκτήτη, που πρέπει να συμπίπτει με του ταξιδεύοντος.- Ένας συνοδός – αναπληρωτής του ιδιοκτήτου, μπορεί να συνοδεύει ζώα που ανήκουν σε άλλον ιδιοκτήτη εφόσον έχει γραπτή εξουσιοδότηση για τη μεταφορά, που θα συμπίπτει με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη από το διαβατήριο του ζώου.Η εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι επικυρωμένη από Αρμόδια Αρχή για το γνήσιο της υπογραφής. Εάν Έλληνας ταξιδιώτης ταξιδεύει προς το εξωτερικό θα πρέπει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι θα επιστρέψει με τα ζώα του.- Ιδιοκτήτες ζώων, οι οποίοι αναχωρούν με το 1 ή 2 ζώα του με την απλή χρήση του διαβατηρίου τους, για ταξίδι με τα ζώα συντροφιάς τους και επιστρέφουν χωρίς τα ζώα με τα οποία ξεκίνησαν, πρέπει να ελέγχονται για την παράνομη παραχώρηση του/των ζώων τους σε άλλον ιδιοκτήτη, εκτός εάν πιστοποιήσουν το θάνατο του ζώου τους.Ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά μετά από 10 ή 20 ημέρες από την αναχώρηση, με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις που συντάχθηκαν κατά την αναχώρηση.- Τα αδέσποτα ζώα επιτηρούνται από τους Δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περισυλλογή τους, τη στείρωσή τους και την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον (Ν. 3170/03, Άρθρο 7).- Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου πρέπει να αποδεικνύεται με έγγραφα των Δήμων. ΥΑ 280239/2003.Οι Δημοτικές ή Κοινοτικές Αρχές πρέπει να συμπληρώσουν με ευθύνη, προσοχή και υπευθυνότητα, έγγραφα παραχώρησης, εφιστάται δε η προσοχή των υπευθύνων ότι οι πράξεις μεταβίβασης σε ιδιώτες θα ελεγχθούν. - Ένα άτομο (Έλληνας ή αλλοδαπός) μπορεί να υιοθετήσει μέχρι 2 το πολύ ζώα.- Η υιοθεσία με σκοπό την περαιτέρω υιοθεσία, είναι πράξη που πρέπει να διερευνάται επισταμένως. Κατά την όποια μετακίνηση τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται από το διαβατήριο που προβλέπεται από το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ 998/2003)Σε διαφορετική περίπτωση η εν λόγω μετακίνηση χαρακτηρίζεται εμπορική μετακίνηση και θα πρέπει να τηρείται το άρθρο 10 του ΠΔ 184/1996 (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ)
Εμπορικές αποστολές
- Έστω και 1 ζώο, εάν ταξιδεύει ασυνόδευτο, (cargo) αποτελεί εμπορική αποστολή και πρέπει να συνοδεύεται από το διαβατήριο και υγειονομικό πιστοποιητικό, εκδοθέν από την αρμόδια νομαρχιακή κτηνιατρική αρχή του νομού αποστολής του ζώου και μήνυμα TRACES (οδ 92/65/ΕΟΚ ΠΔ 184/96 Α 137).- Αποστολές ζώων που συνοδεύονται από ιδιοκτήτη ή συνοδό, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τα 5, μπορούν να ταξιδεύσουν μόνο σαν εμπορικές αποστολές, οπότε απαιτείται υγειονομικό πιστοποιητικό από την ελληνική κτηνιατρική αρχή του τόπου αποστολής και έμπορο παραλήπτη.Εάν οι παραλήπτες εμπορικών αποστολών είναι περισσότεροι από έναν, τότε απαιτείται ένα πιστοποιητικό για κάθε ένα ξεχωριστό παραλήπτη.Σε περίπτωση που για τα ανωτέρω δημιουργούνται αμφιβολίες, ή εάν ο ελεγκτής υπάλληλος διαπιστώσει δυσκολία στη λήψη απόφασης, παρακαλείται να έρχεται σε επαφή με τις κτηνιατρικές αρχές του νομού, ή των συνοριακών σταθμών, σύμφωνα με το συνημμένο κατάλογο.Εάν η συμβουλή κτηνιάτρου δεν είναι δυνατή εκείνη τη στιγμή, τα ζώα θα πρέπει να κρατούνται μέχρι να διευκρινιστεί η ιδιοκτησία ή η προέλευση των ζώων αυτών και να γίνει δυνατή η παροχή υπεύθυνης γνώμης από κρατικό κτηνίατρο. Τα στοιχεία του φερόμενου ως ιδιοκτήτη πρέπει να φυλάσσονται στη διάθεση των αρχών μέχρι την τελική απόφαση. Οι παραβάτες της ανωτέρω νομοθεσίας, πρέπει να διώκονται με τους όρους του Ν. 2538/97Α΄ 242, άρθρο 13.Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΚωνσταντίνος ΚιλτίδηςΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ- Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Ν.Α της χώρας. - ΣΥΚΕ της χώρας. - Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Διευθ. Αερολιμένων 16610 Γλυφάδα ΤΘ 70360. - Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Διευθ. Λιμενικής Αστυνομίας Γρ. Λαμπράκη 150 18536 Πειραιάς. - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, 19 Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών Καραγεώργη Σερβίας 10. - Υπουργείο Εσωτερικών, Σταδίου 27 10183. - Διεύθυνση Αστυνομικών Συνοριακών Ελέγχων.- ΚΕΔΚΕ- Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Χαλκοκονδύλη 15, Αθήνα"
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ.ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ.


Δεν ειναι τελειο αλλα ειναι σημαντικο που το υπουργειο αρχιζει να ασχολειται με αυτο το θεμα.Πρεπει να υπαρχουν ασφαλιστηκες δικλιδες για τα αδεσποτα.Ο νομος και καθε νομος θεσπιζεται για να προστευει τους αδυναμους.Οι αδυναμοι σε αυτη την περιπτωση ειναι τα αδεσποτα.Δεν καταλαβα ποιος ειναι ο περιορισμος?Δεν πρεπει καποιο ζωο που εξαγεται να διασφαλιζεται που παει?Δεν εχουν παρατηρηθει περιστατικα παλιοτερα με ελλειπη εγγραφα και ψευδη στοιχεια?Δεν πρεπει το κρατος να ελενχει αυτη την δραστηριοτητα? Το υπουργειο κινηται προς την σωστη κατευθυνση που απογορευει πλεον τα βανακια γεματα ζωα-το πολυ 2 θα μεταφερονται-ειναι μια αρχη και πιστευουμε οτι θα συνεχισει αυτη η προσπαθεια διασφαλισης των αδεσποτων.Σημαντικο βημα και η εξουσιοδοτηση του νεο ιδιοκτητη γιατι προυποθετη σφραγιδα απο την αστυνομια.Αρα δυσκολο καποιος να δηλωση ψευδη στοιχεια-οχι αδυνατον αλλα δυσκολευει το πραγμα-
Επιτελους μετα την θεσπιση του νομου για τα ζωα συντροφιας η σημερινη παρεμβαση ειναι πολυ σημαντικη.Γινεται ενα ακομη βημα.Ενα ακομη λιθαρακι.Ο αγωνας που εδωσαν αρκετοι πριν χρονια και συνεχιζουν να δινουν αρχιζει να αποδιδει καρπους.Ομως θα συνεχιστει η προσπαθεια μεχρι να τελειοποιηθει η νομοθεσια και το κρατος αρχιζει και κανει ελενχους για την ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε με τις απόψεις του δεν είμαστε με τον Τατούλη!

Ανώνυμος είπε...

κ. Υπουργε,

Θερμες ευχες για την ονομαστικη σου εορτη!!!!

Αντ.Γιαρεντης
Σαντορινη

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δεν είναι αν θα πρέπει ή όχι ο Τατούλης να ψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο που διαφωνεί αλλά αν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τον τόπο και όχι για τις προσωπικές τους περιουσίες και τσέπες. Και είστε όλοι όσοι παρακολουθείτε τα δημόσια πράγματα σε θέση να αντιληφθείτε ποια πρωτοκλασάτα στελέχη πλούτισαν και ζουν προκλητικά με δεξιώσεις που στοιχίζουν εκατομμύρια, κότερα και βίλες. Το παράδειγμα της Ζιμενς είναι ενδεικτικό τις λογικής κράτα με να σε κρατώ…
Είναι φαρισαϊκές οι προτάσεις για μία, δύο, τρεις,...πολλές εξεταστικές ή διακομματικές επιτροπές που θα θεσπίσουν « νέους κανόνες διαφάνειας » για τα οικονομικά των κομμάτων, εξίσου αναποτελεσματικούς με τους προηγούμενους « νέους κανόνες ». Κατανοητή η απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδειχθεί πως « δεν είμαστε όλοι ίδιοι » αλλά δεν πείθει: είναι δυνατόν τα ίδια τα κόμματα να ελέγξουν τι έγινε στους κόλπους τους και αν είναι ένοχα ή όχι κορυφαία στελέχη τους; Οι βουλευτές που προχθές διόρισαν τους κομματικούς υπαλλήλους μόνιμο προσωπικό της Βουλής, είναι δυνατόν να ελέγξουν τι έκαναν τα κόμματά τους; Δυστυχώς, το ελληνικό κομματικό σύστημα δεν έχει εξωτερικό έλεγχο, άρα δεν μπορεί να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Στη χώρα μας δεν είναι δυνατόν να γίνει επιχείρηση «καθαρά χέρια», να παραπέμψει η δικαστική εξουσία σε δίκη βουλευτές ή υπουργούς: μόλις οι δικαστές σκοντάψουν πάνω τους είναι υποχρεωμένοι να παραπέμψουν την υπόθεση ξανά σε βουλευτές και υπουργούς που είτε θα χειριστούν την υπόθεση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών είτε για κουκούλωμα λογαριασμών, εφόσον πρόκειται για διακομματικό διακύβευμα. Οι πολιτικοί στη χώρα μας είναι σαν την προκοινοβουλευτική αριστοκρατία, έχουν θεσπίσει ασπίδες που το υς προστατεύουν και από τον έλεγχο και από την κριτική. Την κάθαρση μόνο κάποιο σώμα, ελληνικό ή διεθνές, που δεν θα ελέγχεται έμμεσα ή άμεσα από τα κόμματα μπορεί να τη φέρει όσοι « δεν είναι ίδιοι » ας καταθέσουν προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλιώς δεν πείθουν.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά. Σαν τα ψηλά βουνά.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά. Να σε έχει καλά ο Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια καλά. Πέτρο Τατούλη.

Ανώνυμος είπε...

Xρονια πολλά υγεία και ευτυχία.
ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΥΓΕΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ, ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ!!! ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
30 Ιουνίου 2008
Προκλητική, κρυφή ρύθμιση στη Βουλή, για τα "δικά τους παιδιά"


Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση τύπου, προσυπογράφει την καταγγελία της ‘γενιάς των 700 ευρώ’ για την προκλητική χαριστική ρύθμιση που ψήφισαν ομόφωνα, εν κρυπτώ, όλα τα κόμματα στη βουλή (πλην ΚΚΕ), για μονιμοποίηση, (αναδρομική αλλά και μελλοντική !!!), όλων των μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων στο κοινοβούλιο, δηλαδή των δικών τους παιδιών.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, έχει έμπρακτα, πολλές φορές μέχρι τώρα συμπαραταχθεί και υπερασπίστεί τα δικαιώματα όλων των πραγματικά μη προνομιούχων (άνεργους, χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, μετανάστες, μειονότητες), με κοινές δράσεις και κάθε είδους στήριξη.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους μη προνομιούχους, να προβληματιστούν για το ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός τους. Είναι η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και ο μπαμπούλας του ‘νεοφιλελευθερισμού’, όπως υποστηρίζουν τα "παπαγαλάκια" του δεξιού και αριστερού κατεστημένου ή το γιγάντιο, αναποτελεσματικό και ιδιοτελές κράτος και το πολιτικό κατεστημένο των κομμάτων που το υποστηρίζει, με το αζημίωτο;

Πέτρος Τατούλης είπε...

@ altpolitik, skinious, απλος πολίτης

Έχω σχολιάσει στα blogs σας

@buster

επισκέφθηκα το Blog σου. Το προτείνω ανεπιφύλακτα
http://greek-cartoons.blogspot.com/
επίσης πολύ καλό το σημερινό του Δερμεντζόγλου στον ελεύθερο τύπο

Ευχαριστώ όλους για τις ευχές. Προμηνύεται εβδομάδα εξελίξεων

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Τατούλη, σας εύχομαι χρόνια πολλά για τη γιορτή σας.
Εύχομαι επίσης, να συνεχίσετε να έχετε σαν μοναδικό κίνητρο των πολιτικών σας ενεργειών, το ευρύτερο καλό ολόκληρου του Ελληνικού λαού.

Georgios είπε...

Νομίζω ότι η χθεσινή εξαιρετική επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερινή με τίτλο "Ο πολιτικός ρεαλισμός της ανιδιοτέλειας", έχει λόγο ύπαρξης στην παρούσα συζήτηση. Το λινκ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_29/06/2008_275870

Αξίζει βα διαβαστεί ολόκληρο το κείμενο, μεταφέρω εδώ μια παράγραφο μόνο:
"(...) Κοντολογίς, για να προκύψει κόμμα που να συσπειρώνει ανιδιοτελείς εκσυγχρονιστές (ή ανιδιοτελείς συντηρητικούς) είναι ανάγκη να έχει απαντηθεί ένα ερώτημα: Γιατί η ανιδιοτέλεια, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια; Γιατί ο έμπορος να μην κλέψει επιτήδεια, ο εφοριακός να μη λαδωθεί, ο εργολήπτης να μην υπεξαιρέσει, ο υπουργός να μην καταχραστεί, ο συνδικαλιστής να μην εκβιάσει, ο δικαστής να μην δωροδοκηθεί; Γιατί, αν στη μία και μοναδική ζωή μας, μία και μόνη φορά δοθεί σε κάποιον η δυνατότητα «να κάνει δώρο στον εαυτό του πεντακόσια εκατομμύρια», γιατί να αρνηθεί; Πρέπει να υπάρχει κάτι ασύγκριτα πολυτιμότερο από την αλλαγή που θα επέφεραν στη ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου τα πεντακόσια εκατομμύρια – ποιο είναι αυτό το (ρεαλιστικό, καθόλου ψευδαισθητικό) κάτι; (...)"

Κύριε τατούλη, χρόνια πολλά για τη γιορτή σας κι από μένα. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για το http://greek-cartoons.blogspot.com/
όμως δεν κάνω τίποτα περισσότερο από το να μιλάω με λόγια δανεικά.

Στο τελευταίο σχόλιό σας λέτε "Προμηνύεται εβδομάδα εξελίξεων"... ανυπομονώ να μάθω τί εννοείτε!

AngelBreath είπε...

Αγαπητέ κ Τατούλη,

Είμαι απο τους ρομαντικούς πολίτες που πιστεύουν ότι όλοι δεν είναι ίδιοι. Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στην πολιτική με σκοπό να προσφέρουν. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικοί καθαροί, που ακούν για τα σκάνδαλα και πραγματικά πέφτουν από τα σύννεφα γιατί ποτέ δεν πέρασε απο το μυαλό τους να βάλουν το χέρι στο μελί. Σας αναγνωρίζω την ηθική ακεραιότητα και την πολιτική εντιμότητα.
Έγινα όμως έξω φρενών με την απόφαση σας να ψηφίσετε τελικά το χωροταξικό. Η ομιλία σας στην βουλή ήταν εξαιρετική, δηλώσατε το πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει αλλά τελικά υποκύψατε. Δεν θέλω να πιστέψω ότι στο κόμμα σας αλλά και στα άλλα κόμματα δεν υπάρχουν πολιτικοί που ασπάζονται τις απόψεις σας. Τι είναι αυτό που φοβάστε ολοι; Γιατί επιτελούς δεν σηκώνεται το ανάστημα σας σε πρακτικές που υποβαθμίζουν το πολιτικό σύστημα και κάνουν εμάς τους πολίτες να σας απαξιώνουμε και να σας βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι; Μα με το να ακολουθείτε την κομματική γραμμή μπαίνετε μόνοι σας στο ίδιο καζάνι.
Ανατρέξτε στους τριακοσίους της βουλής και πείτε μου αν βρίσκετε ένα είδωλο. Αυτό που λέμε θέλω να γίνω σαν αυτόν .Δεν θα βρείτε κανέναν. Αν δεν ήσασταν ο Πέτρος Τατούλης ποιος πολιτικός θα θέλατε να είστε; Θα δείτε και μόνος σας ότι ΔΕΝ θα θέλατε να είστε κανένας από τους άλλους. Το ίδιο συμβαίνει και με μας τους πολίτες. Μόλις πάμε να ταυτιστούμε με κάποιον πολιτικό, κάνει μια κίνηση άστοχη (κατά την γνώμη μου) και μας απογοητεύει. Θα ήθελα δημόσια να ζητήσω συγνώμη για το προηγούμενο σχόλιο μου στο blog σας το οποίο ήταν σκληρότερο και χαμηλότερου επιπέδου από ότι συνηθίζω.
Η γενική ιδέα όμως παραμένει η ιδία. Η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή πολιτικού σκηνικού, χρειάζεται πολιτικούς αγωνιστές ,επαναστάτες. Το πρόβλημα μας δεν είναι ο δικομματισμός αλλά ο αρχηγισμός και η κομματική γραμμή. Την χώρα κυβερνάει μονίμως ΕΝΑΣ με μια αυλή τεσσάρων πέντε φίλων και όλοι οι υπόλοιποι απλά λεν "yes sir". Αυτό κάποτε πρέπει να πάψει και πιστέψαμε ότι ίσως κάνατε το ξεκίνημα.
Ελπίζω στην συνέχεια να μας αποδείξετε ότι υπήρχε μια στρατηγική και όχι απλά πολιτική σκοπιμότητα.

Υ.Γ Για τον δεκάλογο του καλού πολίτη επιφυλλάσομαι λίαν συντόμως και να είστε σίγουρος πως θα είναι πολύ πιο σκληρός από τον δεκάλογο του καλού πολιτικο

Πέτρος Τατούλης είπε...

Η απάντηση του κυρίου Γεωργιάδη

Επί των «Μπουφόνων» συνέχεια

Κύριε Τατούλη

Είναι απόλυτο δικαίωμα σας να επιφυλάσσετε για το εαυτό σας ένα ρόλο «ψυχαναλυτή» του αρχηγού σας, κάτι αντίστοιχο με τον ρόλο του γελωτοποιού της Αυλής κατά τον Μεσαίωνα. Αν αποτύχετε τότε θα παραμείνετε ως απλός «γελωτοποιός) ψάχνοντας ματαίως ,να ανακαλύψετε σε ποιόν θα παραδώσετε το χρυσό ραβδί. Αν επιτύχετε τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες αφού θα αποδειχθεί πώς η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα αρχών, με λαϊκές ευαισθησίες, εκτός ποταπών κέντρων λήψης αποφάσεων, μακράν των αποκαλούμενων «Νταβατζήδων» . Κόμμα τιμίων, ηθικών ανθρώπων, δίχως κουμπάρους και κουμπαριές, χωρίς στήριξη των Καρτέλ. Εκτός συστήματος μίζας. Κόμμα ειλικρινές. Αυτόφωτο. Επαρκές.
Η απόλυτη εξαίρεση δηλαδή.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο όνειρο. Ακόμη και εσείς. Παρά το γεγονός ότι θυμηθήκατε τις παραβολές και τους μύθους όταν ,για λόγους που σας αφορούν, εκδιωχθήκατε από την θέση εξουσίας που διατηρούσατε. Ένας εκ των συναδέλφων σας, στη θέση εξουσίας πάντα, με την επιλογή ζωής στην οποία κατέφυγε , απέδειξε το απόλυτο κενό στον τρόπο άσκησης πολιτικής. Ήταν κρίμα γιατί ο Πολιτισμός δεν αποτελεί κτήμα ενός δεξιού ή ενός αριστερού ούτε φέουδο μιας παράταξης.
Το πέρασμα σας από το Υπουργείο δεν θα το θυμάται κανείς. Αντίθετα η καθημερινή σχεδόν τροφοδότηση των ΜΜΕ με τις «αντιρρήσεις» σας επί της διαχείρισης της καθημερινής πολιτικής από την Κυβέρνηση την οποία επιμελώς στηρίζετε, θα αποτελεί δημοσιογραφική αναφορά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι δα και λίγο ένα πρώην υφυπουργός να καταγγέλλει την κυβέρνηση του και στη συνέχεια να υπερψηφίζει συστηματικά τις επιλογές της τις οποίες προηγουμένως κατέκρινε δημοσίως. Εκτός εάν πιστεύετε πώς η αντιφατικότητα και η αναξιοπιστία είναι χαρακτηριστικά του «Ορθού Λόγου».
Σέβομαι απόλυτα την επιλογή ενός πολιτικού να καταφύγει στον ρόλο του «γελωτοποιού» αν αυτό αποτελούσε το τελευταίο κρησφύγετο ενός ανθρώπου που αδυνατεί να επιβιώσει εντίμως μεταξύ ανέντιμων συναδέλφων του. Στην περίπτωση σας αμφισβητώ ,ενδεχομένως λανθασμένα, την εντιμότητα της επιλογής ,θεωρώντας πώς ένας αιρετός έχει υποχρέωση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν ομολογήσει την ήττα του. Εκτός αν έχετε πεισθεί πώς στις επόμενες εκλογές ο βασιλιάς θα επιλέξει εσάς για να σας επιδώσει το «χρυσό ραβδί». Θα το κατανοούσα παρά τον οπορτουνισμό που κρύβει μία τέτοια επιλογή. Μάλλον χλωμό μου φαίνεται πάντως διότι μία τέτοια κίνηση θα σήμαινε πώς ο βασιλιάς θα διατηρούσε ακόμη μία σπίθα εντιμότητας ,χαρακτηριστικό πολύ σπάνιο για βασιλείς. Κατά τα άλλα είναι εμφανές ότι σας έθιξε ότι ο Λάιος εξορίστηκε στην Αρκαδία, ερωτεύθηκε , αμάρτησε και πλήρωσε την υποκλοπή του αποκλειστικού δικαιώματος του Απόλλωνα. Δυστυχώς ο μύθος δεν τοποθετεί τον άτυχο και εξόριστο Λάιο στην Λακωνία, ή την Κορινθία. Τι να κάνουμε. Προτείνω να τα βάλουμε με τους θεούς.

Υ.Γ. Μακράν εμού η μεζούρα ηθικής. Μακρύτερα η «αριστερή μεμψιμοιρία». Για τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς επιφυλάσσομαι αναμένοντας την απάντηση σας.

Νίκος Γεωργιάδης

Ανώνυμος είπε...

Ν. ΣΜΥΡΝΗ, 2/7/2008
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Απάντηση στην δημόσια τοποθέτηση της διοίκησης της ΑΤΕΒank
για την πώληση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Ασφαλιστικής, απαντώντας στην σημερινή δημόσια τοποθέτηση της διοίκησης της ΑΤΕBank, επισημαίνει τα εξής:
 Η ιστορία της Αγροτικής Ασφαλιστικής στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, δεν απαξιώνεται, όσο και αν προσπαθεί η σημερινή διοίκηση της ΑΤΕΒank.
 Οι εργαζόμενοι, σε κάθε στιγμή της 28χρονης πορείας της, αγωνιούσαν και πάντα πρότειναν συγκεκριμένες ενέργειες που την οδήγησαν αφ’ ενός να γίνει η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα Εταιρία του Ομίλου της ΑΤΕΒank και αφ’ ετέρου να κατέχει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ασφαλιστική Αγορά, διατηρώντας πάντα τον κοινωνικό της χαρακτήρα.
 Ακόμα και σε αυτήν την περίοδο των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι προστατεύουν το κύρος, την φήμη και την αξία της, γιατί τους απασχολεί πάντα το μέλλον και η βιωσιμότητά της.
 Η διοίκηση της ΑΤΕΒank ξεκίνησε τη θητεία της το 2004 με προσπάθεια απαξίωσης της, μέχρι τότε, πορείας της Εταιρίας και των εργαζομένων της. Ποτέ δεν απέδειξε κανέναν από τους ισχυρισμούς της, τόσο για τα στοιχεία της επιχείρησης όσο και για τους εργαζόμενους. Το μόνο που πέτυχε ήταν η συρρίκνωση των μεγεθών της επιχείρησης και με το management που άσκησε και ασκεί, ακόμα, προσπαθεί να φτάσει στα μεγέθη που παρέλαβε.
 Ελπίζουμε, ότι η διοίκηση της ΑΤΕΒank δεν θέλει να κλείσει τη θητεία της με τις ίδιες επιλογές απαξιώνοντας την Αγροτική Ασφαλιστική σε τέτοιο σημείο που να διευκολύνει το «ξεπούλημά» της. Είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε. Θα υπερασπιστούμε –όπως επανειλημμένα έχουμε κάνει- την ιστορία, το μέλλον της επιχείρησης και τον κοινωνικό της ρόλο.
 Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών φορέων υπέρ των θέσεων του Συλλόγου μας, που τόσο ενόχλησαν την διοίκηση της ΑΤΕΒank, αυτό και μόνο αποδεικνύει το δίκαιο του αγώνα μας και των προτάσεών μας, για να μην πουληθεί η Αγροτική Ασφαλιστική, αλλά να αναπτυχθεί με ένα άλλο management στο πλαίσιο του Ομίλου της ΑΤΕΒank.