Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Πέτρος Τατούλης: Κάναμε αυτάρκη την Πελοπόννησο

  1. Ποια τα κίνητρά σας για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
Κυρία Σαδανά, από το 2010 που με επέλεξαν οι πολίτες για να ηγηθώ αυτής της μεγάλης προσπάθειας ανασυγκρότησης της περιφέρειάς μας, είχα διατυπώσει την άποψη ότι για εμένα η Πελοπόννησος είναι μια κεντρική πολιτική σκηνή και ότι με την ενδυνάμωση της τοπικής της οικονομίας, θα μπορούσε να βρει πιο γρήγορα τον βηματισμό της προς την έξοδο από την πρωτόγνωρη κρίση που ζήσαμε και ζούμε ακόμη. Ποτέ σε όλην αυτήν διαδρομή δεν διατύπωσα κανένα δίλημμα, από τα γνωστά που εμμένουν ορισμένοι να απευθύνουν στους πολίτες και που δεν έχουν σχέση με την δυνατότητα που έχει μια τοπική κοινωνία να φτιάξει την δική της περιφερειακή οικονομία. Εμείς λοιπόν, κάναμε την Πελοπόννησο αυτά τα χρόνια μια ισχυρή κεντρική σκηνή, θέσαμε τις βάσεις μιας δυναμικής τοπικής οικονομίας, βοηθήσαμε προκειμένου να αυξηθεί ο εισερχόμενος τουρισμός, εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών με έργα που αγγίζουν το 1 δις ευρώ, στηρίζουμε τους παραγωγούς μας σε όλες τις δράσεις εξωστρέφειας που επιχείρησαν. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Πελοπόννησος είναι μια περιφέρεια εξαιρετικά αυτάρκης, που όπως όλα δείχνουν βγαίνει πολύ πιο γρήγορα από την κρίση από την υπόλοιπη χώρα. Κι αν θέλετε, η Πελοπόννησος μπορεί να τραβήξει και την χώρα μπροστά. Αυτό είναι το δικό μου κίνητρο. Το πελοποννησιακό μοντέλο , που ήδη εφαρμόζουμε με επιτυχία σε κρίσιμα προβλήματα όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων ή η χρηστή και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων ή η αναγέννηση της πελοποννησιακής κτηνοτροφίας, να γίνει το μοντέλο για την χώρα. Άλλωστε, ο διαχρονικός ρόλος της Πελοποννήσου ως το τελευταίο προπύργιο, ανάχωμα της χώρας σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, είναι θα έλεγα εγγενής με την ίδια μας την ύπαρξη.  
  1. Ποια προβλήματα θα ιεραρχούσατε ως επείγοντα για την περιοχή;
Ασφαλώς και το πρόβλημα της ανεργίας είναι το κεντρικό ζήτημα. Όσοι ωστόσο έρχονται από τον ουρανό, ως μεσσίες και υπόσχονται μαγικές λύσεις και δουλειές, έχουν διαψευστεί οικτρά και είναι στην πραγματικότητα εκείνοι που δεν άφησαν ποτέ την χώρα να αναπτύξει βιώσιμα μοντέλα. Δεν μπορώ καθόλου να μιλάω για την ανεργία με αριθμούς. Είναι σαν να μιλάς σε έναν ασθενή με πιθανότητες επιβίωσης ή θνησιμότητας ή με τα ποσοστά του ιατρικού λάθους. Δεν το έχω κάνει αυτό ούτε ως γιατρός. Εμείς λέμε το εξής: ότι η ανεργία στην πελοπόννησο συγκρατήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ότι στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο απασχολούνται σήμερα 5.000 συμπολίτες μας και αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί την επόμενη τριετία. Δεύτερον, εξασφαλίσαμε μετά από δύο χρόνια επισταμένων προσπαθειών 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να στηρίξουμε την κτηνοτροφία της Πελοποννήσου και να δημιουργήσουμε δέκα σύγχρονα, ευρωπαικού επιπέδου κτηνοτροφικά πάρκα με καθετοποιημένες υποδομές, όπου σε βάθος πενταετίας θα βρουν δουλειά 6.000 συμπολίτες μας. Αυτό μπαίνει ήδη μπροστά. Στις εγκαταστάσεις διαχείρισης στερέων αποβλήτων θα βρουν άμεσα δουλειά 600 πελοποννήσιοι.  Ξέρετε, κάτι που δεν τολμούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πουν, έχει να κάνει με την βασική μας πεποίθηση ότι για εμάς, δουλείες σημαίνει επιχειρηματικότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ήδη δημιουργήσει την δομή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, για το οποίο έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους από το ΣΕΣ, ταμείο που ουσιαστικά θα έλθει αρωγός στους επιχειρηματίες με την δυνατότητα παροχής προς αυτούς δάνειων κινήσεως και εγγυήσεων, αυτό που λείπει ουσιαστικά από την αγορά. Με απλά λόγια ρευστότητα. Βέβαια, σε όλα αυτά δεν μπορεί να λείπει το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής. Ξέρετε, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ανυπαρξία της κρατικής κοινωνικής μέριμνας, αλλά πρέπει να δημιουργεί υπεραξία. Με αυτήν την στρατηγική σκέψη, από τον περασμένο Δεκέμβριο, απευθύνθηκα στους αρμόδιους ευρωπαίους επιτρόπους, αναφέροντας ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν βρίσκονται απλά στα όρια της φτώχειας, αλλά που η ίδια τους η ζωή κινδυνεύει. Τρεις επίτροποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και σήμερα σχεδιάζουμε ένα συνεκτικό πλέγμα δομών για αυτούς τους αδύναμους συμπολίτες μας. Η περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαθέσει μέσα στην επόμενη πενταετία 60 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη τέτοιων σχεδιασμών, σε συνάρτηση πάντοτε με την κοινωνική οικονομία που θα αναπτύξει θέσεις εργασίας γύρω από αυτές.
  1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ηγείται στην ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας; Ποια σχέση θα πρέπει να έχει με την κεντρική εξουσία;
Σας το είπα ήδη. Αν η χώρα υπάρχει ακόμη, το οφείλει  στον δυναμισμό των περιφερειών και στους μηχανισμούς τους, που συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι παρά το ελάχιστο και κακοπληρωμένο προσωπικό και τους διαρκώς μειούμενους πόρους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έναν στόχο: να είναι η πρώτη δύναμη στην χώρα που θα την συμπαρασύρει στην έξοδο της από την κρίση. Και για αυτόν τον λόγο είμαστε και εξαιρετικά διεκδικητικοί απέναντι στην κεντρική εξουσία. Ζητούμε περισσότερες αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα την πρωτοβάθμια υγεία, που εν μια νυκτί αφαιρέθηκε με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο από τις αιρετές περιφέρειες. Βέβαια, πρέπει να σας πω το εξής. Η κεντρική εξουσία, με τα μεγάλα δημοσιονομικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει, πείθεται πολύ πιο εύκολα σήμερα για εκχώρηση εξουσιών της σε αποκεντρωμένες δομές, από ότι στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν, ενώ ζητήσαμε να έλθει σε εμάς η ευθύνη για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού της πελοποννήσου, μπορεί να μην πετύχαμε αυτό, ωστόσο πετύχαμε την αναθεώρηση του, με ενσωματωμένες τις προτάσεις μας, και έχουμε σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο για προσέλκυση επενδύσεων στην περιφέρειά μας. Οπότε, οι συγκυρίες ευνοούν αυτούς που μπορούν να πείσουν για τον σχεδιασμό τους και για τα μετρήσιμα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Δεν είναι τυχαίο που από την περιφέρεια μας δεν έλειψαν οι πόροι των δημοσίων επενδύσεων, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν διατίθεται ούτε ευρώ.

  1. Το αναπτυξιακό μοντέλο που οραματίζεστε για την Πελοπόννησο, σε ποιους πυλώνες εδράζεται;
Το δικό μας μοντέλο μιλάει για την ισχυρή Πελοποννησιακή Τοπική Οικονομία, με εξωστρεφή πρωτογενή τομέα, με αυξημένα τα εισοδήματα από τον τουρισμό, με αναγεννημένη κτηνοτροφία, με σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και συγχρόνως με την αξιοποίησή του ως πυλώνα δημιουργίας Νέας Οικονομίας.  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κερδίσει αυτά τα χρόνια κάτι πολύ σημαντικό: να είναι στην Ευρώπη αξιόπιστος συνομιλητής, να έχει την φήμη μιας περιφέρειας που εργάζεται, που διεκδικεί, που παράγει, που λύνει δύσκολα προβλήματα, που αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους με τον καλύτερο τρόπο σε όφελος των πολιτών, που δεν είναι επαίτης, αλλά περπατάει με τα δικά της πόδια.  Ανατρέψαμε την καχυποψία, την αναξιοπιστία και γίναμε ισότιμος εταίρος των πιο δυνατών ευρωπαικών περιφερειών. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά το έργο που κάναμε σε πολλούς τομείς μέσα σε τρία μόλις χρόνια είναι η εγγύηση ότι θα καταφέρουμε όλους μας τους στόχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: