Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ποιος κυβερνά αυτήν την χώρα;

Αυτός θα ήταν ο τίτλος της σημερινής μου ομιλίας στη Βουλή (την οποία ωστόσο δεν πρόλαβα να εκφωνήσω ελλείψει χρόνου...), στη συζήτηση για την αίτηση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα, σε περίπτωση που ήταν άρθρο σε εφημερίδα. Την παραθέτω στο διάλογο...


"Είναι αρκετά χρόνια που στη χώρα γίνεται πολύς λόγος για τη διαφθορά , τη διαπλοκή, την μάχη για την εγκαθίδρυση της διαφάνειας. Κι εμείς ως κυβερνώσα παράταξη δεσμευτήκαμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Με αυτήν τη σημαία κερδίσαμε την εκλογική αναμέτρηση προ μιας τετραετίας. Με τη σημαία της ηθικής.

Δυστυχώς όμως ο καλός καγαθός γίγαντας αποδείχθηκε ότι διαθέτει πήλινα ποδάρια. Τα φαινόμενα διαφθοράς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Κοιτάξτε, το έχω επαναλάβει
...

πλείστες φορές στο παρελθόν: Στις κρίσεις που ξεσπούν ΔΕΝ επέρχεται η κάθαρση! Και ιδού τα αποτελέσματα! Ένας φαύλος κύκλος (επικίνδυνος και διογκωμένος) που διαιωνίζεται, ατελέσφορες συζητήσεις και τηλεμαχίες, και το τελευταίο: διάχυση ευθυνών σε όλες τις κατευθύνσεις με συνέπεια να αμαυρώνεται στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος. Η σήψη γενικεύεται και όπως γνωρίζετε πολύ καλά στη γενίκευση ελπίζουν οι πραγματικοί ένοχοι και οι κουτοπόνηροι. Δεν είναι όλα σάπια και δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες, αυτό όμως είναι κάτι για το οποίο ο ελληνικός λαός δεν μνας πιστεύει καθόλου.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Στην υπόθεση των ομολόγων που συζητούμε σήμερα. Αποτελεί κοινό μυστικό πλέον ότι διακινήθηκε «μαύρο» πολιτικό χρήμα. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι επιβαρύνθηκαν ανεξέλεγκτα τα ήδη προβληματικά και υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία. Το αντιμετωπίσαμε εμείς οι ίδιοι κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης για την αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου. Αυτό ήταν άλλωστε και το μείζον ζήτημα: πως θα αντιμετωπισθούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Και γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι η υπόθεση των ομολόγων επέδρασε αρνητικά.
Για την οικονομία της συζήτησης, ας αποδεχθούμε ότι το ζήτημα καλώς πορεύεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Αισθανόμαστε ωστόσο ασφαλείς; Μάλλον όχι. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βάλλει κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατά του Εισαγγελέα Εφετών για παρεμπόδιση του έργου της αρχής με αποτέλεσμα να μην περιληφθεί στη δικογραφία το πόρισμά της για τα ομόλογα των Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αγνοείται η τύχη του πορίσματος για το ταμείο των δημοσιογράφων. Προσωπικές κόντρες, δικαστικοί σε επικοινωνιακά παίγνια ή ό,τι άλλο, λίγο ενδιαφέρει. Ένα είναι το κρατούμενο: η υπόθεση παραμένει εν σκιά.

Γνωρίζετε όλοι καλά ότι έχουμε εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Ο ελληνικός λαός ΔΕΝ μας εμπιστεύεται. Και τούτο διότι, δυστυχώς τα αποτελέσματα στην μάχη για διαφάνεια δεν είναι ενθαρρυντικά. Όχι μόνο στα υψηλά επίπεδα εξουσίας, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Έχουμε όλοι την εμπειρία του απλού πολίτη που αναζητά ένα στήριγμα απέναντι στην ανάλγητη γραφειοκρατία. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας ο πολίτης μας γυρνάει την πλάτη και αδιαφορεί. Και εξαιτίας αυτής ακριβώς της πραγματικότητας δεν τον νοιάζει εάν θα συσταθεί αυτή η επιτροπή για την οποία συζητάμε. Διότι πολύ απλά δεν πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει. Αμφισβητεί την αξιοπιστία όλων μας, λιγότερο ή περισσότερο, δεν έχει σημασία.

Ασφαλώς και τάσσομαι ενάντια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης, που άγεται και φέρεται από τα μικροκομματικά της οφέλη, αρνούμενη να φανεί χρήσιμη στον τόπο. Ασφαλώς και τάσσομαι ενάντια σε μια πρόταση, που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα αναλωθεί σε επικοινωνιακά τρικ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς δεν υπάρχουν στην πολιτική μακρόβια μαγικά που εξαφανίζουν την ανεπάρκεια, την έλλειψη σοβαρότητας και το έλλειμμα πολιτικών προτάσεων από το τραπέζι. Ασφαλώς και τάσσομαι ενάντια στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την ουσία του προβλήματος, δημιουργώντας τι άλλο; Μια ακόμη επιτροπή! Λες και λίγες έχει δει ο τόπος, λες και λίγες έχει πληρώσει ο Έλληνας.

Και σε αυτό το σημείο, παρακαλώ να καταγραφούν οι προτάσεις μου.

Πρώτα και κύρια. Πρέπει να αποδεχτούμε δύο πράγματα : τόσο αυτή η υπόθεση των ομολόγων όσο και οι άλλες -από το χρηματιστήριο έως τη Siemens- δεν είναι απλώς δικονομικά ζητήματα. Είναι ζητήματα ξεκάθαρα πολιτικά.
Δεύτερον: η χώρα κυβερνάται από εκείνους που ο ελληνικός λαός εξέλεξε, από εμάς, και όχι από τη Δικαιοσύνη και τους νομικούς. Αλλιώς θα κάναμε εθνικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον Άρειο Πάγο! Τι σημαίνει αυτό; Όσο καιρό η δικαιοσύνη πραγματοποιεί απερίσπαστη το έργο της, εμείς δεν μπορούμε να στεκόμαστε ενεοί. H πρόταση μου δεν έχει να κάνει με καμία μεταφυσική. Είναι απλή κοινή λογική. Μια πολιτική που ακολουθούν σε πολλές χώρες ανατολικά της Αιγύπτου. Ποια είναι αυτή; Υπόνοιες και ενδείξεις είναι αρκετές προκειμένου να απομακρύνονται από τους θώκους τους κάθε φορά υψηλά ιστάμενοι σε οργανισμούς και πολιτικοί σε υπουργεία. Ας μην αναλωθούμε στα περί συνταγματικότητας και στα περί του νόμου ευθύνης υπουργών, μιλώ για μια ξεκάθαρη πολιτική στάση.
Με άλλα λόγια ζητώ την αποπομπή όσων σκιαγραφούνται έστω και αμυδρά στα πορίσματα, προκειμένου να μείνει καθαρό το πολιτικό τοπίο, αλλά και να λειτουργήσει η δικαιοσύνη απερίσπαστα.

Δεν είναι ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας αυτό. Eίναι ζήτημα δημοκρατικής τάξης: σε όλες τις ευνομούμενες δημοκρατίες ισχύει για το ποινικό κομμάτι το τεκμήριο της αθωότητας και για τις πολιτικές ευθύνες το «τεκμήριο ενοχής».
Ο πολιτικός είναι πολιτικά ένοχος για όποιες πολιτικές ευθύνες τον βαρύνουν(φυσικά με στοιχεία) μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Προσοχή! Πολιτική ενοχή συνιστούν τόσο τα ψέματα όσο και οι μισές αλήθειες.
Το «τεκμήριο αθωότητας» για τον πολίτη όπως και το «τεκμήριο πολιτικής ενοχής» είναι χρήσιμα, διότι βοηθούν στην αποκάλυψη της αλήθειας. Το πρώτο είναι θεσμοθετημένο γιατί προστατεύει τον ανίσχυρο πολίτη από τις αυθαιρεσίες της πανίσχυρης δικαστικής εξουσίας. Το δεύτερο χρειάζεται, επειδή οι διωκτικές αρχές μπορεί να βρεθούν ανίσχυρες μπροστά στον πανίσχυρο πολιτικό.
Ο πολιτικός λοιπόν πρέπει να παραιτηθεί του αξιώματός του, να διαλευκανθεί η υπόθεση και μετά ως αθώος να συνεχίσει την καριέρα του.

Και όταν δεν μπορούν όλοι να πορευθούν με αυτήν την ευθιξία, η πολιτική ηγεσία πρέπει να βρίσκει το θάρρος να δρομολογεί ΑΜΕΣΑ την καθαίρεσή τους από αξιώματα και θώκους. Διότι καλά τα πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης, αλλά θα μου επιτρέψετε στη δική μου κλίμακα ηθικής να προτάσσεται η νομιμότητα και η φιλαλήθεια. Δεν μπορούμε με βιασύνη να επιχειρούμε να κλείνουμε τα ζητήματα αυτά για να εξυπηρετούμε μικροκομματικά μας οφέλη. Και αυτό θα είναι μήνυμα ΜΗ ανοχής με ουσία και περιεχόμενο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο: μιλάμε ολοένα για το ρόλο της δικαιοσύνης. Και περιμένουμε ο Έλληνας να πεισθεί περισσότερο για το αγνό των δικών μας προθέσεων τώρα από όταν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση αναμασούσε παρόμοια ρητορική; Γιατί τότε η δικαιοσύνη ήταν κομματικά ποδηγετούμενη, ενώ σήμερα επαιρόμαστε για την «κομματική της αχρωματοψία», κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού; Μπορεί εμείς να γνωρίζουμε, αλλά σε αυτό πρέπει να πείσουμε και την κοινή λογική του Έλληνα. Πρέπει να ξαναδώσουμε στη Δικαιοσύνη και ουσιαστικά τη χαμένη της αξιοπιστία. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Μόνο μια λύση υπάρχει: η θεσμική θωράκιση της δικαιοσύνης θα έλθει μόνο με την ουσιαστική της ανεξαρτητοποίηση και τον απογαλακτισμό της από τα μικροκομματικά κέντρα εξουσίας.

Σε ένα τρίτο επίπεδο τώρα: Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε πως θα λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές. Ή θα σεβόμαστε και θα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη δουλειά τους ή διαφορετικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ας πάρουμε επιτέλους μια απόφαση. Το να «πριονίζουμε» τις καρέκλες, το να αποδυναμώνουμε το έργο τους με διάφορα νομοθετήματα καθιστώντας τες υποτελείς διοικητικές υπηρεσίες αποδεικνύουμε απλά το είδος της δημοκρατίας που θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Τέταρτο και τελευταίο: Ας μη φτιάξουμε κι άλλους Νόμους. Ας ξεκινήσουμε με την εφαρμογή όσων υπάρχουν ήδη. Διότι, λίγες πιθανότητες θα υπήρχαν για ένα σκάνδαλο να πλήξει τα ταμεία των ασφαλισμένων ,αν εφαρμοζόταν το άρθρο 42 του ν. 2676/99 που προβλέπει τη σύσταση εννεαμελούς Ειδικής Επιτροπής και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας... Η επιτροπή (όπως περιγράφει το κείμενο του νόμου) θα είχε διαπιστώσει παράβαση της κειμένης νομοθεσίας…και θα εισηγείτο την επιβολή χρηματικών προστίμων και διοικητικών ποινών στα μέλη των οργάνων διοίκησης και ιδίως των Διοικητικών Συμβουλίων των ασφαλιστικών φορέων που μπορούν να φθάσουν έως και την οριστική τους παύση». Επίσης ο νόμος 2084/92, ο οποίος προβλέπει ότι όλοι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης καταρτίζουν μέχρι τέλους Απριλίου του επόμενου έτους ισολογισμό... Η μη κατάρτιση και υποβολή του ισολογισμού συνεπάγεται, σύμφωνα με τον νόμο, την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας του Δ. Σ. του φορέα». Αν σήμερα μένουν στις θέσεις τους οι διοικήσεις εκείνων των ταμείων που δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό, σημαίνει ότι η παρανομία συνεχίζει να συντελείται.Νόμοι υπάρχουν πολλοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα είναι να εφαρμόζονται και να ισχύουν το ίδιο για όλους.

Ας μη γελιόμαστε. Το πρόβλημα δεν είναι η σύσταση μιας ακόμη επιτροπής. Επιτροπές άλλωστε πολλές γνωρίσαμε με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων: η όψιμη Επιτροπή Επενδυτικής Πολιτικής για τα Αποθεματικά των Ταμείων (των κκ. Τσιτουρίδη και Θωμόπουλου) λειτουργεί παραλλήλως με την προυπάρχουσα Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Διαχείρισης της Περιουσίας των Ταμείων, ενώ έχουμε και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαζί με τις άλλες επιτροπές που λειτουργούν στα υπουργεία έτσι ώστε να ασφαλιστούν τα χρήματα των ασφαλισμένων. Τέλος, έχουμε και την Επιτροπή Αξιοποίησης των Αποθεματικών, η οποία έχει να λειτουργήσει από τον Μάιο του 2004.

Είναι σαφές ότι δεν χρειαζόμαστε μια ακόμη επιτροπή. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι λίγη σοβαρότητα, ουσία και πολιτική υπευθυνότητα. Όπου δεν υπάρχει υπευθυνότητα, να αποδοθούν τώρα οι ευθύνες. Οι πιθανώς υπεύθυνοι πρέπει να απομακρυνθούν προκειμένου να καθαρίσουν το όνομα τους, αλλά και να μην αμαυρίζουν με την παρουσία τους το ήδη πολύ επιβαρημένο πολιτικό σκηνικό.

49 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, κ.Τατούλη, είμαι πολύ περίεργος. Θα ήθελα να δω ποια θα είναι η κατάληξή σας, σε 2-3 χρόνια.

Με αυτά που λέτε δύσκολα διαφωνεί κάποιος... Η αίσθησή μου είναι, όμως, ότι κάνετε κάποιο λάθος στην περιβόητη επικοινωνιακή σας πολιτική. Τα ΜΜΕ ποσώς ενδιαφέρονται για την ουσία των λόγων σας (και των υπόλοιπων πολιτικών θα έλεγα). Αυτό που θέλουν, είναι ένα πάτημα, ένα στραβό βήξιμο, μια λάθος κουβέντα, κάτι, τέλος πάντων, που να μπορεί να στοιχειοθετήσει "ανταρσία", και να καλύψουν κανα 20λεπτο από το βραδυνο δελτίο ειδήσεων...

Το παιχνίδι είναι γνωστό και στα παιδιά, οστόσο, μου φαίνεται ότι απολαμβάνετε να το παίζετε, σχεδόν με άγνοια κινδύνου. Εκτός, αν βασίζεστε στον αριθμό 151, οπότε παίζετε εκ του ασφαλούς.

Η περιέργειά μου, λοιπόν, είναι αν και πότε θα σπάσει αυτή η κλωστή που σας κρατά στη ΝΔ. Μια πιθανή διαγραφή (προφανώς για λόγους εντυπώσεων, όπως γίνεται πάντα), θα σας αποφέρει τον τίτλο του "ήρωα" και έναν αντίστοιχο ανδριάντα, αλλά ταυτόχρονα θα βγείτε και από το μαντρί. Και ως γνωστόν, όσοι βγήκαν από το μαντρί (Στεφανοπουλος, Σαμαρας, Τσοβόλας, Αβραμόπουλος, Παπαθεμελής, Μάνος, κ.α), τώρα απλά δεν υπάρχουν πολιτικά. Και μιλάμε για ανθρώπους με πολύ μεγαλύτερες "πλάτες" από εσάς, και -κάποιοι- με μεγαλύτερο πολιτικό όνομα !

Αναμένω να δω ποια θα είναι η εξέλιξη της θέσης σας... Θα καταφέρετε να αλλάξετε εσείς τα πολιτικά πράγματα στον τόπο ή θα μπείτε στο ίδιο πολιτικό "ράφι" με τους προηγούμενους ? Ποιος τελικά είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος σας ?

Ανώνυμος είπε...

@ ανώνυμος


Μακροπρόθεσμα - αγαπητέ φίλε, που έλεγε ο Κέινς- θα είμαστε όλοι νεκροί...για να απαντήσω στο πρώτο σας σχόλιο.

Για να σοβαρευτούμε τώρα. Συμφωνώ μαζί σας σε μεγάλο βαθμό. Πράγματι θεωρώ ότι τα επικοινωνιακά τρικ είναι καταστροφικά για όσους τα μετέρχονται άνευ άλλου περιεχομένου ουσίας. Ασφαλώς και δεν έχω επικοινωνιακή στρατηγική. Γενικότερη στρατηγική θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν διαθέτω. Ο καθένας που κάνει κάποιο επάγγελμα λογικά έχει στο μυαλό του κάποια πράγματα, στόχους κτλ. Και εδώ να κάνω μια παρένθεση, για ένα θέμα που θέλω να ξεκαθαρίσω πολύ καιρό. Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμυθάκι ότι εμείς οι βουλευτές επιτελούμε κοινωνικό έργο! Η πολιτική δεν είναι λειτούργημα, είναι επάγγελμα. Αν το κατανοήσουμε καλά αυτό το πράγμα, τότε και η αυτοκριτική, αλλά και η αξιολόγησή μας θα μπει σε άλλες ατραπούς. Άλλωστε, το θέμα αυτό είναι άρρηκτα συνυφασμένο και με το πολύκροτο ζήτημα του ασυμβιβάστου. Προσωπικά, δηλώνω αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης αυτής, για αρκετούς λόγους:
α)δεν πιστεύω ότι η δουλειά του βουλευτή μπορεί να είναι part time.
Αν θες να την κάνεις σωστά, τότε δεν είναι απλώς full time, αλλά for a lifetime.
β)Έτσι όπως είναι σήμερα το σύστημα, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ένα δικαστήριο θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο τον βουλευτή δικηγόρο από τον "απλό" δικηγόρο; Ή η πολεοδομία τον βουλευτή - μηχανικό από τον "απλό" μηχανικό; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα...
γ)Σε όσους λένε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μην αναγκάζονται οι πολιτικοί να χρηματίζονται (λόγω της συγκεκριμένης τους αμοιβής)εγώ έχω να αντιτάξω το εξής. ΄Δεν εξαναγκαζόμαστε οι βουλευτές να πολιτευτούμε. Δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν. Δεν ποιούμε τιμή στο έθνος. Αντίθετα, πρέπει να γνωρίζουμε από τη στιγμή που κάνουμε τη συγκεκριμένη επιλογή, ότι η οικονομική κατάσταση είναι η δεδομένη.

Και για να προλάβω άλλα σχόλια, σας μιλώ με την ιδιότητα του ανθρώπου που αγάπησε ειλικρινά την επιστήμη του και ήταν εξαιρετικά ενεργός γιατρός. Αυτά ως μια μικρή παρένθεση. Πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία να επανέλθω.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ, είμαι από εκείνους που έχουν κατεξοχήν μιλήσει για τα σκάνδαλα που "τρέφει" ο συγκεκριμένος χώρος. Έχω μιλήσει για την κατανομή της κρατικής πίττας διαφήμισης, για πλαστά τιμολόγια, για πολεοδομικές παραβάσεις, και τέλος για το λαικισμό και την επιφανειακότητα τους. Η κίνηση μου να απευθυνθώ στην μπλογκόσφαιρα (που θεωρώ εξορισμού ελεύθερη) είναι διότι ευνοεί από πολλές πλευρές την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου. Όσο για το θέμα της "ανταρσίας" έχω επαναλάβει ότι βολεύει εξαιρετικά εκείνους που μου φορούν την ταμπέλα, αφού αποπροσανατολίζει από την ουσία του ζητήματος. Γνωστή και δοκιμασμένη τακτική για τα λεγόμενα παπαγαλάκια...

Τώρα, στο θέμα των 151, και αυτό είναι μια πολύ επιτυχημένη καραμέλα. Και σε αυτό έχω απαντήσει: Καμία κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τη λεγόμενη ισχνή πλειοψηφία, αν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Άλλωστε, δεν ξέρω πολλές κυβερνήσεις στην Ελλάδα με δήθεν ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία να προχώρησαν σε μεγάλο έργο. Οπότε, η δήθεν ισχνή πλειοψηφία δεν βλάπτει επί της ουσίας. Περισσότερο αλλοθικά για την αδράνεια λειτουργεί.

Στα περί ηρωισμού, σας προτρέπω να διαβάσετε το πρώτο αφήγημα του βιβλίου του Ουμπέρτο Έκο "Ημερολόγιο Καταστρώματος Α".΄Προσωπικά έπαψα να μιλώ έκτοτε για ήρωες...

Τέλος, όσον αφορά στα πρόβατα και τα μαντριά, αυτά επίσης ανακυκλώνονται από όσους εμμένουν παλαιοκομματικά να αντιμετωπίζουν τους βουλευτές σαν μικρά μίζερα κομματανθρωπάκια.

Όσο για το "ράφι", αν έχετε χρόνο διαβάστε το άρθρο μου με τίτλο "Μια χώρα στο ράφι"..

Ανώνυμος είπε...

@ ανώνυμος


Μακροπρόθεσμα - αγαπητέ φίλε, που έλεγε ο Κέινς- θα είμαστε όλοι νεκροί...για να απαντήσω στο πρώτο σας σχόλιο.

Για να σοβαρευτούμε τώρα. Συμφωνώ μαζί σας σε μεγάλο βαθμό. Πράγματι θεωρώ ότι τα επικοινωνιακά τρικ είναι καταστροφικά για όσους τα μετέρχονται άνευ άλλου περιεχομένου ουσίας. Ασφαλώς και δεν έχω επικοινωνιακή στρατηγική. Γενικότερη στρατηγική θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν διαθέτω. Ο καθένας που κάνει κάποιο επάγγελμα λογικά έχει στο μυαλό του κάποια πράγματα, στόχους κτλ. Και εδώ να κάνω μια παρένθεση, για ένα θέμα που θέλω να ξεκαθαρίσω πολύ καιρό. Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμυθάκι ότι εμείς οι βουλευτές επιτελούμε κοινωνικό έργο! Η πολιτική δεν είναι λειτούργημα, είναι επάγγελμα. Αν το κατανοήσουμε καλά αυτό το πράγμα, τότε και η αυτοκριτική, αλλά και η αξιολόγησή μας θα μπει σε άλλες ατραπούς. Άλλωστε, το θέμα αυτό είναι άρρηκτα συνυφασμένο και με το πολύκροτο ζήτημα του ασυμβιβάστου. Προσωπικά, δηλώνω αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης αυτής, για αρκετούς λόγους:
α)δεν πιστεύω ότι η δουλειά του βουλευτή μπορεί να είναι part time.
Αν θες να την κάνεις σωστά, τότε δεν είναι απλώς full time, αλλά for a lifetime.
β)Έτσι όπως είναι σήμερα το σύστημα, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ένα δικαστήριο θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο τον βουλευτή δικηγόρο από τον "απλό" δικηγόρο; Ή η πολεοδομία τον βουλευτή - μηχανικό από τον "απλό" μηχανικό; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα...
γ)Σε όσους λένε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μην αναγκάζονται οι πολιτικοί να χρηματίζονται (λόγω της συγκεκριμένης τους αμοιβής)εγώ έχω να αντιτάξω το εξής. ΄Δεν εξαναγκαζόμαστε οι βουλευτές να πολιτευτούμε. Δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν. Δεν ποιούμε τιμή στο έθνος. Αντίθετα, πρέπει να γνωρίζουμε από τη στιγμή που κάνουμε τη συγκεκριμένη επιλογή, ότι η οικονομική κατάσταση είναι η δεδομένη.

Και για να προλάβω άλλα σχόλια, σας μιλώ με την ιδιότητα του ανθρώπου που αγάπησε ειλικρινά την επιστήμη του και ήταν εξαιρετικά ενεργός γιατρός. Αυτά ως μια μικρή παρένθεση. Πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία να επανέλθω.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ, είμαι από εκείνους που έχουν κατεξοχήν μιλήσει για τα σκάνδαλα που "τρέφει" ο συγκεκριμένος χώρος. Έχω μιλήσει για την κατανομή της κρατικής πίττας διαφήμισης, για πλαστά τιμολόγια, για πολεοδομικές παραβάσεις, και τέλος για το λαικισμό και την επιφανειακότητα τους. Η κίνηση μου να απευθυνθώ στην μπλογκόσφαιρα (που θεωρώ εξορισμού ελεύθερη) είναι διότι ευνοεί από πολλές πλευρές την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου. Όσο για το θέμα της "ανταρσίας" έχω επαναλάβει ότι βολεύει εξαιρετικά εκείνους που μου φορούν την ταμπέλα, αφού αποπροσανατολίζει από την ουσία του ζητήματος. Γνωστή και δοκιμασμένη τακτική για τα λεγόμενα παπαγαλάκια...

Τώρα, στο θέμα των 151, και αυτό είναι μια πολύ επιτυχημένη καραμέλα. Και σε αυτό έχω απαντήσει: Καμία κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τη λεγόμενη ισχνή πλειοψηφία, αν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Άλλωστε, δεν ξέρω πολλές κυβερνήσεις στην Ελλάδα με δήθεν ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία να προχώρησαν σε μεγάλο έργο. Οπότε, η δήθεν ισχνή πλειοψηφία δεν βλάπτει επί της ουσίας. Περισσότερο αλλοθικά για την αδράνεια λειτουργεί.

Στα περί ηρωισμού, σας προτρέπω να διαβάσετε το πρώτο αφήγημα του βιβλίου του Ουμπέρτο Έκο "Ημερολόγιο Καταστρώματος Α".΄Προσωπικά έπαψα να μιλώ έκτοτε για ήρωες...

Τέλος, όσον αφορά στα πρόβατα και τα μαντριά, αυτά επίσης ανακυκλώνονται από όσους εμμένουν παλαιοκομματικά να αντιμετωπίζουν τους βουλευτές σαν μικρά μίζερα κομματανθρωπάκια.

Όσο για το "ράφι", αν έχετε χρόνο διαβάστε το άρθρο μου με τίτλο "Μια χώρα στο ράφι"..

DPurpler είπε...

Συμφωνώ με όσα λέτε. Συμφωνώ επίσης με όσε έγραψε ο Στέφανος Μάνος στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ανεξάρτητα από τις θέσεις στο πολιτικό φάσμα που έχει ο καθένας μας, το βασικότερο ζητούμενο είναι ο καθαρός και ορθός λόγος αλλά και η συνέπεια λόγων και έργων.

Μπράβο για αυτά που λέτε, αλλά κι εγώ δεν καταλαβαίνω που "το πάτε"...

Τι κρίμα αυτό τον λόγο και επιχειρήματα να μην τα χρησιμοποιεί η Αριστερά... :(

Unknown είπε...

Ο Ιθαγενής
(ένας τέως ...μετά από 25 χρόνια δεξιός)


δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία σε αυτή τη χώρα παρά μόνο ολιγαρχία: από πολιτικά τζάκια, οικονομικούς παράγοντες και παρέες που μεταβιβάζουν την εξουσία στους επίγονους.
δημοκρατία δεν είναι μόνο να μην διώκεσαι για τα πιστεύω σου :
στο ελλαδιστάν είναι

οι "πολιτικά ορθοί" συνδικαλιστές (ανεξαρτήτου χρώματος)
οι "πολιτικά ορθοί δημοσιογράφοι" (τράγκας, πρετεντέρης, κούλογλου, παναγιωταρέα κλπ)
οι "πολιτικά ορθοί" δικαστές και πανεπιστημιακοί (μια θεσούλα σε κανένα ΔΣ?)
τα "πολιτικά Ενημερωτικά ΜΜΕ" (καμία συμβολαιοαναθεσούλα δίνω και εγώ μιζούλα)
και οι αλάνθαστοι σωτήρες του έθνους

τα υπόλοιπα 10.000.000 από εμάς απλά πίνουν ...ορυκτέλαιο

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αυτό θα το κόψεις, είναι σίγουρο. Σηκωθήτε και φύγετε να ξεβρωμίσει ο τόπος. Εσένα Πέτρο σε συμπαθώ είσαι ο μόνος από τη ν.δ. που έχει αξιοπρέπεια. Όμως η ν.δ. είναι καταστροφή για τον τόπο. Λέγαμε κλέφτες τους πασοκτζήδες αλλά και οι δικοί σου δεν πάνε πίσω. Τι έγινε Πέτρο με τον ΟΤΕ; Συμφώνησες μα την πώληση; Με τα ομόλογα τι έγινε; Με τους κουμπάρους; Δεν μιλάς γι αυτά Πέτρο.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός κυβερνά αυτήν την χώρα;

Και εσείς.

aris είπε...

O τίτλος και ο επίλογος φανερώνουν άτομο πολύ αισιόδοξο μέχρι αιθεροβάμονα. Εγώ γιατί δεν είμαι;

Ανώνυμος είπε...

Ποιος Κυβερνα αυτην την χώρα;

Είπαμε Πρίν Ο Βαρδινογιάννης
Μετά o Κόκκαλης και τώρα o Ανδρέας Βγενοπουλος.
Πρωταθλημα το ενα μετα απο το άλλο θα πάρει...με το Τζίγκερ μαζί

Ανώνυμος είπε...

επειδή είμαι ολιγόνους και δεν έχω διαβάσει ούτε Κεινς όυτε Εκο, μπορείς να μου πεις αν όλα αυτά που λες ισχύουν, που και εγώ πιστεύω ότι ισχύουν, τότε γιατί έριξες την ψήφο σου με τους υπόλοιπους 151 που δεν θέλουν να γίνει εξεταστική επιτροπή για να δούμε το μαύρο πολιτικό χρήμα των ομολόγων κλπ... γιατί από τη ριγίλης αυτό θα πουν για να υποβιβάσουν το περιεχόμενο της ομιλίας... και ο μπρόστυχος ο έλληνας θα το δεχτεί... γιατί δεν κάνει κέφι αυτό που λέμε το τζάμπα μάγκα...

και μια που ακομα διακατεχόμαστε από τον πολιτισμό του ραγιά που τον διαφεντεύουν οι κάθε λογής γραμματιζούμενοι του πίστευε και μη ερεύνα... αν τέτοιος θες να γίνεις δηλαδή του πίστευε τα λόγια μου αλλά μην ερευνάς τις πράξεις μου... λάθος χώρο βρήκες να το κάνεις... και εννοώ τη blogoσφαιρα...

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλής επιλογή είναι πάντα ο ολίγον ..χειρότερος. Βυζαντινή κουβέντα στη μονή Δοχειαρίου (1975) περιέγραψε τη φθορά του μοναχισμού. Ο γέροντας διάλεγε ως υποτακτικό του, πάντα τον ολίγότερο. Ομοίως και ο υποτακτικός ..εως ότου κατάληξαν στην πλήρη ιδιορυθμία δηλαδή την φθορά την ερήμωση και την εγκατάλειψη των μονών.



Για τους αμύητους: ο αγιορείτικος μοναχισμός πέρασε μέγιστη κρίση φθορας, μέχρι το 1973, ότε και ο π. Βασίλειος, ο Γρηγόριος και ο φίλτατός μου Βασίλειος Grolimont εγκαταστάθηκαν στη μονή Σταυρονικήτα και άρχισε η ανοδική περίοδος.



Πολιτικά διανύουμε "ανθρωποφοβική περίοδο ". Όλοι διαλέγουν τον ακίνδυνο δηλαδή τον ασφαλή.

Ευάγγελος Λυρούδιας
lyroudias.blogspot.com

Unknown είπε...

Καλά τα λέτε, αλλά μήπως ηθελημένα ξεχνάμε τα πραγματικά γεγονότα; Στο υπουργείο σας δεν υπήρχε ένας αρκετά διεφθαρμένος τύπος, εν ονόματι Ζαχόπουλος; Τι κάνατε όσο ήσασταν υπουργός γι' αυτόν; ΤΙΠΟΤΑ!!!
Και αν αυτό είναι ένα, τότε επιτρέψτε μου να σας επισημάνω και ένα άλλο. Καλή η εσωκομματική αντιπολίτευση. Και εγώ μαζί σας είμαι. Αλλά κύριε Τατούλη η εντύπωση που μου δίνετε είναι πως όλα αυτά γίνονται τελικά γιατί μείνατε εκτός κυβέρνησης. Πολύ αμφιβάλω, αν όντας υπουργός θα λέγατε τα ίδια. Και να θέλω να είμαι καλόπιστος μαζί σας, λυπάμαι πολύ. Δεν μπορώ πλέον. Είμαι δυσαρεστημένος από όλους σας.
Όλοι σας, μηδενός εξαιρουμένου, είστε εκεί που είστε, και μπορεί να λέτε ότι θέλετε, γιατί σε τελική ανάλυση είχατε το "βισμα". Τι γίνεται όμως με όλους τους άλλους που δεν έχουν τις αντίστοιχες γνωριμίες. Το συνάφι σας, για να έχει λόγω παρουσίας προήγαγε τις πελατειακές σχέσεις πολίτη και υποψήφιου και όχι μόνο βουλυτή. Δεν είδα κανέναν να πει ότι η αξιοκρατία είναι το Α και το Ω. Και μη μου πείτε ότι εσείς ως υπουργός το κάνατε, γιατί γνωρίζω πολύ καλά για τις λίστες που στέλνατε στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου σας ως υφυπουργός πολιτισμού για τους προς πρόσληψη ωρομίσθιους υπαλλήλους. Και τους καβγάδες σας με την αναπληρώτρια, το 2004-5 κα Πετραλιά, για τους ίδιους καταλόγους.
Λυπάμαι πολύ κύριε Τατούλη, γιατί πίστεψα ότι εσείς τελικά κάτι θα κάνατε, αλλά αποδειχθήκατε ως πολιτικός και ως κόμμα ελάχιστοι των περιστάσεων. Παίξατε κύριοι, παίξατε με τις ελπίδες και τις αγωνίες μας, και όσο και να θέλω αυτό δεν μπορώ να το ξεπεράσω ή να το ξεχάσω.Παίξατε για να καλύψετε μικροπολιτικές συναλλαγές. Μπορείτε να με πείσετε περί του αντιθέτου; Όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Αυτό ζητώ, πράξεις για να πιστεύσω, ΠΡΑΞΕΙΣ.
Αν θελήσετε να απαντήσετε, θα περιμένω με χαρά, αλλά όχι μεγάλα λόγια και ευχολόγια.Θα περιμένω την απάντησή σας με έργα, αν βέβαια έχετε τα κότσια να κάνετε κάτι.Γιατί πολύ αμφιβάλω!!!!

Με τιμή
ένας δυσαρεστημένος άνθρωπος

mikros fokion είπε...

Ο πολιτικός υποτίθεται ότι υπηρετεί τον πολίτη, είναι δική του επιλογή όπως πολύ σωστά λέτε, και δεν μπορεί να είναι επάγγελμα. Επι της ουσίας βέβαια και αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι οι βουλευτές δεν επιτελούν κοινωνικό έργο. Υπάρχει δηλαδή μια απόσταση από την θεωρία στην πράξη. Μιλάς για ένα σύστημα που δεν είναι αξιοκρατικό και έχεις δίκιο και σε αυτό. Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια. Οι πολιτικές είναι αυτές που επιτρέπουν στο σύστημα να μην είναι αξιοκρατικό και να είναι αναξιόπιστο. Ακόμα και για την ευθύνη του πολίτη έχει συμβάλει η πολιτική που δεν πρόσφερε την ανάλογη παιδεία. Και εσύ δεν είσαι εκτός.
Αλήθεια τι νόημα έχει να λες ότι διαφωνείς με το ένα και το άλλο (σχεδόν με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής) και να υπερψηφίζεις;
Από την στιγμή που οι βουλευτές λειτουργούν με την λογική της κομματικής πειθαρχίας ποιο είναι το νόημα να υπάρχουν 300; Ας ήταν 30, δεν θα άλλαζε και τίποτα, εκτός από τον αριθμό εκείνων που θα έπαιρναν τον βουλευτικό μισθό

mikros fokion είπε...

Μικρά
Μεγάλα
Εγκλήματα
Ανατιμήθηκαν κατά 25% τα μέτρα του Φώλια
http://mikrosfokion.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Περιπετών είπε...

Κε. Τατούλη, σας έχω και στο παρελθόν συγχαρεί για την στάση σας σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Όμως αποσύρω αυτά τα συγχαρητήρια ύστερα από την συνειδητοποίηση (τι αφέλής!) ότι η "στάση" του πολίτη και δη του βουλευτή δεν εξάγεται από τις δηλώσεις του και τα λόγια του αλλά από τις πράξεις του και την ψήφο του. Είχατε πολλάκις την ευκαιρία να καταψηφίσετε νόμους και τροπολογίες των οποίων είχατε εναντιωθεί δημοσίως αλλά δεν το πράξατε.

Δεν γνωρίζω εάν απλώς δημαγωγείτε ή πράττετε ωθούμενος από τον φόβο. Όποια και νά'ναι η αιτία για την ασυνέπεια λόγων και πράξεών σας καταλήγετε να είστε συνυπαίτιος και συνυπεύθυνος για την διαφθορά, τον νεποτισμό και την κακοδιαχείριση του πλούτου της χώρας αυτής. Με λόγια και συμβουλές δεν άλλαξε ο κόσμος ποτέ...



Και μιας και φαίνεται πως
Πού'σαι νιότη πόδειχνες πως θα γινόμουν άλλος.....

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα πολύ να σας πιστέψω Κε. Τατούλη αλλά έμαθα με τον καιρό να μην πιστεύω κανέναν πολιτικό γιατί απλά δεν βγαίνει ποτέ τίποτα... Δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα, αλλά δεν μπορώ άλλο να βλέπω την ξεφτίλα της χώρας μου. Έχω σηκωθεί κανα χρόνο τώρα και ζώ στην Αγγλία και δεν θα γύριζα πίσω με τίποτα. Κάθε φορά που γυρνάω πίσω και χειρότερα... Ότι μπορεί να κάνει το κράτος για να μας δυσκολέψει το κάνει. Σπούδασα έξω και το πτυχίο μου δεν αναγνωρίζεται. Ακόμα και αν αναγνωριζόταν το μηνιάτικό μου θα ήταν 1000 ευρώ max όπως πολλά από τα παιδιά με τα οποία σπούδασα μαζί... Έκατσα και πήγα σα μ*****ς φαντάρος και σαν δόκιμος πεζικού τρομάρα μου για κοντά δυο χρόνια για να βλέπω τα βύσματα να παίρνουν απαλλαγές λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Λες και οι υπόλοιποι μας άρεσε πολύ... Μετά ξεκίνησα να ψάχνω δουλειά για να βρώ μετά από 7 μήνες ψάξιμο κάτι πάνω στο πτυχίο μου. Λεφτά και ωράρια ας μην το συζητήσουμε. Απλά δεν υπήρχαν, τίποτε από τα δυο. Όσο για ασφάλεια, "μετά τον πρώτο χρόνο γατούλη", μου είπανε, "να σε δοκιμάσουμε πρώτα". Όταν τους είπα φεύγω, αρχίσανε τις μαλαγανιές. Δούλεψα... δούλεψα σαν σκύλος. 12, 14, 24, όσες ώρες ήθελε το project. Εκτίμηση.. καμία. Λόγια μόνο και αόριστες υποσχέσεις. Από υποσχέσεις άλλο τίποτα. Και μετά ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν πάει μπροστά η χώρα. Τι μπροστά ρε παίδες. το πλοίο βουλιάζει. Όποιος προλάβει... Γι αυτό δεν πιστεύω κανέναν κύριε Τατούλη. Γιατί σε αντίθεση με όλους εσάς, εμείς δουλέψαμε... Για να βλέπουμε τους άλλους να καρπώνονται τον κόπο μας. Και μετά να κομπάζουν ότι είναι περήφανοι για την περιουσία τους που "δημιουργήσανε με τα ίδια τους τα χέρια". Ναι αμέ.. σίγουρα έτσι έγινε. Αφήνωντας απλήρωτο τον κόσμο, μή βάζοντας τις εισφορές, κρατώντας τα μηνιάτικα στον πάτο.. με τον ιδρώτα τους... Δε πάτε όλοι να πνιγείτε... Αν και λαμόγια να σας αντικαταστήσουν υπάρχουν με το τσουβάλι. Πράσινα, Κόκκινα, Μπλέ...

Ζήτω η Ελλάς !!!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τατούλη

την χώρα την κυβερνά ο Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός του κόματος σας.

Όταν αναρωτιέστε ποιός κυβερνά μάλλον κάνετε κακό και θίγετε προσωπικά τον αρχηγό σας.

Τώρα τα δύσκολα ... αφού είναι κοινό μυστικό οτι διακινήθηκε μαύρο χρήμα (για τα ομόλογα) ας μας το πείτε και εμάς να μοιραστούμε την γνώση.

Να μας πείτε και κανένα ονοματάκι όμως όχι γενικότητες και αοριστίες και για λύσεις δεν θέλουμε ευχολόγια αλλά προτάσεις.

Αλήθεια όταν ήσασταν στο Υπουργείο με τον Ζαχόπουλο ποιός κυβερνούσε και πώς ?

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Τατουλη,

μπραβο σας για το blog που ξεκινησατε. Ελπιζω να ειστε ετοιμος για τα σχολια που προκειται να γραφονται εδω. Το ιδιο και για τα ερωτηματα.

Ξεκιναω με ενα που εχω στο μυαλο μου τωρα.

Εχετε καποια στοιχεια για διακινηση μαυρου χρηματος επι των ημερων της Ν.Δ. στην κυβερνηση? Αν ναι, γιατι δεν μας τα δειχνετε τωρα? Ειναι πολυ ευκολο, βγαλτε μερικες φωτογραφιες και καντε τα publish στο blog σας.

Ειστε πραγματι δυναμικος και ειμαι σιγουρος οτι ο λογος σας βαραινει. Ομως το να αναρωτιεστε εσεις(!) ποιος κυβερνα αυτη τη χωρα με κανει να αγχωνομαι ακομα περισσοτερο.... Μην περιμενετε την δικαιωσυνη. Ξερουμε οτι εχουν φαγωθει χρηματα. Δωστε "ψωμι" στο λαο. Πειτε μας τι ξερετε. Και μην ανησυχειτε...και εμεις αναρωτιωμαστε ποιος κυβερνα αυτον τον τοπο..

Ανώνυμος είπε...

Η αξιοκρατία και η διαφάνεια είναι έννοιες άγνωστες στην δημόσια διοίκηση όπου εργάζομαι.
Οι επιλογές προϊσταμένων,οι προαγωγές, οι μεταθέσεις, οι προσλήψεις συμβασιούχων (ακόμη και των προγραμμάτων stage) είναι σκληρά κομματικές.
Η σήψη,η διαφθορά και η διαπλοκή είναι ανευ προηγουμένου.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου (ΙΚΑ) αποδεικνύονται,εκ του αποτελέσματος, αναποτελεσματικές.
Τα ζητήματα τα γνωρίζουμε όλοι μας και είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλό μας, υποκρινόμαστε (όπως σε τόσα άλλα ζητήματα) ότι δεν συμβαίνουν.

"Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα"

ένας "Επιθεωρηταράς Εργασίας" που δίνει αγώνα να βγάλει το 15νθημερο...

edydimosiou.blogspot.com

Yannis είπε...

Κε Τατούλη σας συγχαίρω για το ήθος σας.
Μιας και φαίνεται ότι πήρατε το δρόμο δίχως γυρισμό, γιατί δεν ενημερώνεται τον κόσμο για τις διόδους εισαγωγής αυτών των μαύρων χρημάτων(μήπως είναι το Χρηματιστήριο). Μήπως μια πηγή ξεκινά από τα Ζωνιανά?
Πείτε μας επίσης για τους εταίρους μας και πόσο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είμαστε δεσμευμένοι μαζί τους, σε επίπεδο πολιτικών.
Πείτε τους για την κρίση ρευστότητας και γιατί υποχρεούμεθα εμείς να ξεπουληθούμε για να σωθεί το (παραπαίον) καπιταλιστικό σύστημα, εκποιόντας την εθνική περιουσία μας.
Α ναι! Πείτε τους και για τις πυρκαγιές πέρσι. Μια βδομάδα πριν τα συζητούσαν οι επενδυτές και μια εβδομάδα μετά σκάσανε οι "επενδύσεις", για να βοηθήθει ο κακόμοιρος ο κοσμάκης. Ναι, ναι, λες και υπήρχε περίπτωση οι κομψοί γιάπηδες να νοιαστούν για τους "άξεστους γύφτους".
Ξέρω οτι είναι πολλά και βαριά αυτά που ΕΧΕΤΕ να πείτε, αλλα το παιχνίδι έκανε τον κύκλο του. 'Ηρθε η ώρα να ανοίξουν τα χαρτιά και να εκθέσει ο καθένας τις αμαρτίες του.
Η κόλαση δεν παραγράφει χρέη, κανει long investments. Ήρθε η ώρα της εξαργύρωσης για αρκετούς γνωστούς σας.

Skinious είπε...

Αγαπητέ Πέτρο,

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια!

Ιδού η Ρόδος ιδού και το ΠΗΔΗΜΑ!

Nightly-visitor/Νυκτερινός Επισκέπτης είπε...

Άσε μας ρε Τατατούλη με τα παραμύθια σου ,και τις κορωνίδες που βγάζεις κατά καιρούς σε μάθαμε ….Ψευτόμαγκας είσαι .
Όταν είχες παραλάβει κυβερνητικό θώκο είχες παραδώσει τον τσαμπουκά σου και τον λόγο σου στην Ρεσεψιόν του υπουργείου σου , ήσουν αθόρυβος ,τώρα τι έγινε ξέμεινες από καρέκλα και ψευτοτσαμπουκαλεύσε? το παίζεις ταραξίας ;
Για όλα αυτά που γράφεις, εσύ, τι έκανες όσο ήσουν στο κυβερνητικό σχήμα; Διότι τα πλείστα έγιναν το χρονικό διάστημα αυτό .
Που ήταν ο πολιτικός σου λόγος ;(ξέχασα στην ρεσεψιόν),που ήταν ο αντίλογος σου;
Για αυτό σταμάτα να μας δουλεύεις , δεν μας πείθεις …..
Μία συμβουλή , μην γράφεις τέτοιες ανοησίες σ το κυβερνοχώρο διότι θα ρεζιλευτείς ..
Παρεμπιπτόντως Στα λέει πάρα πολύ καλά ο Περιπετών και οι άλλοι, αλλά εσύ τον ύπνο του δικαίου, δεν πήρες χαμπάρι τίποτα; Το παρατσούκλι του blog σου στο διαδίκτυο ,για ξέρεις είναι ….
«τα Ανέκδοτα του Τατούλη»
Ελα ντε ποιός Κυβερνούσε και τότε αυτή την Χώρα?(την εποχή του θώκου;)

Ανώνυμος είπε...

ναι αυτα που αναφερετε στο κειμενο σας σαφως εχουν ενδιαφερον και μεγαλη δοση αληθειας , πλην ομως μαλλον δεν ειναι το μειζον.
Το προβλημα ειναι σαφως βαθυτερο .
Το προβλημα ειναι ο τροπος ανελιξης των πολιτικων στην κομματικη ιεραρχια με καταληξη την βουλή .
Μπορει η διελευκανση καποιων σκανδαλων η μη , εστω οσον αφορα την πολιτικη τους πλευρα να βοηθαει σε καποια ενισχυση της εμπιστοσυνης στον πολιτικο κοσμο, πλην ομως η ελειψη εμπιστοσυνης ειναι ριζομενη πολυ βαθυτερα.

Οσον αφορα την προσωπικη μου περιπτωση , εχοντας περασει απο τα φοιτητικα θρανια , εχω δει αυτη την διαφθορα μπροστα στα ματια μου.

Συμφοιτητες μου , μελη φοιτητικων οργανωσεων , βρεθηκαν εν μια νυχτι γενικοι γραματεις υπουργειων , η δε ακαδημαικη τους πορεια , η κλασσικη οσων ασχολουνται με φοιτητικες οργανωσεις (αιωνιοι φοιτητες , με σχεδον καμια παρουσια μεσα στα αμφιθεατρα, μαθηματα να περνιουνται αμα τι εμφανιση, μηδενικη επιστημονικη καταρτηση κ.τ.λ)

Αλλοι διορισμενοι σε κομματικες θεσεις , με υψηλους μισθους ,συμβουλοι , διδακτορες η υποψηφιοι διδακτορες με φωτογραφικες προκυρηξεις θεσεων κτλ.
Οι περισσοτεροι τελος παντων "φτιαγμενοι" ενω εγω και οι υπολοιποι συμφοιτητες που επενδυσαμε στην μαθηση ακομα ψαχνομαστε.

Πως λοιπον κυριε Τατουλη περιμενετε απο εμας να δειξουμε εμπιστοσυνη σε αυτα τα "μελοντικα" στελεχη , αφου τους γνωριζαμε τοτε και τους βλεπουμε και τωρα να ανελισσονται στην εξουσια.
Πως θα μας πεισετε οτι ,ειστε διαφορετικοι ?
Γιατι συντηρειτε αυτο το συστημα , αυτη την αναξιοκρατεια , γιατι συνεχιζετε να διαπεδαγωγειτε τις πολιτικες σας νεολαιες ουτιοτροπως ?
Για να μην αναφερθουμε στο βασικο προβλημα του Νεποτισμου στην πολιτικη ζωη.

Εν κατακλειδι , αυτη ειναι η κατασταση που εσεις (αναφερομαι στην γενειά σας και οχι προσωπικα)
ενσυνειδητα δημιουργησατε, και φερετε αυτη την ευθυνη ακεραια .
Δυστηχως εχετε δημιουργησει ενα πλαστο συστημα "αξιων"

Προσωπικα μια λυση βλεπω , το σαθρο αυτο οικοδομημα πρεπει να καταρευσει, εαν οχι παντα θα υπαρχουν κουμπαροι , πολιτικοι που τα πιανουν,σκανδαλα κτλ.
Αφου στην τελικη ετσι τους μαθατε , ετσι τους "μεγαλωσατε" και σε αυτους "χρωστατε" .


Αποσυρθειτε απο τα πανεπιστημια , αποσυρθειτε απο τον συνδικαλισμο ,
αποσυρθειτε απο τα σχολεία,
αποσυρθειτε απο την τοπικη αυτοδοιηκηση.
Κανεις απο αυτους τους τομεις δεν χρειαζεται κομματικη καθοδηγηση.

Απο εκει και περα ,θα μπορειτε να πορευθειτε πολιτικα , με το κριτηριο της αθωοτητας.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Πετράκη γιατί να σε εμπιστευτεί κάποιος όταν ψηφίζεις στη βουλή όλα τα αντιλαικά νομοσχέδια της ληστρικής συμμορίας Καραμανλή που δεν έχει διοικήσει ούτε περίπτερο στη ζωή του?
Κάνεις blog για ποιο λόγο?να μας πεις τι?ότι δεν υπάρχει διαφορά δεξιάς και αριστεράς?μα αυτό επιδιώκετε εσείς οι δεξιοί να τα κάνετε όλα ισοπέδωση να κάνετε τον λαό να ξεχάσει πιοι είστε πως νομιμοποιήσατε όλους τους δοσίλογους το 1949 τις εκλογές της βίας και νοθείας του 61 τα φακελώματα το Μητσοτακικό κυνηγητό του 90-93 των υπαλλήλων σε όλη τη χώρα...

Εγώ πάντως ότι και αν λες ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσω...και ξερεις γιατί?γιατί είναι άλλο να δίνω για πετρέλαιο και βενζίνη 0,32 και 0,63 αντίστοιχα μέχρι τις 7 Μαρτίου 2004 και άλλο να δίνω για αυτά 0,75 και 1,30 μετά από 4 χρόνια δλδ 150% επάνω...όχι μωρέ δεν υπάρχει αριστερά και δεξιά...κανενας φιλελευθερισμός...που μέχρι και το ΑΣΕΠ το καταντήσατε διάτρητο...


Αν θες όντως να προσφέρεις Πετράκη στον τόπο άσε τον καναπέ σου πάρε ένα τετράδιο γύρνα όλους τους νομούς και ξεκίνα να καταγράφεις τα προβλήματα...μίλα με τους νέους ανθρώπους αυτούς που εσείς οι κωλόγεροι έχετε παραμελήσει σε αυτό τον τόπο για να τα ρουφάτε όλα..μίλα με τον κόσμο να δεις πόσο υποφέρει...

Αν τα κάνεις όλα αυτά τότε θα σε παραδεχτώ...μέχρι τότε όμως το μόνο που κάνεις είναι να προκαλείς θυμηδία και ειρωνεία και ξέρεις γιατί?γιατί με αυτά που γράφεις δεν ανακάλυψες την Αμερική...αυτά τα ξέρει όλος ο λαός...πως λέμε ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι...


Κάνε ερώτηση στη βουλή αν έχεις κότσια για τα 150 εκ ευρώ που φαγώθηκαν μέσα σε μία νύχα από το ταμείο πυροπλήκτων και μόνο ο Καψαμπέλης αποκάλυψε...μιας και είσαι και από πυροπληκτη περιοχή..


Διαφορετικά κλείσε το blog σου γιατι δεν προσφέρεις τίποτα παραπάνω από θεωρία που την έχουμε ξανακούσει πολλάκις.

Ανώνυμος είπε...

Η ηθικές αξίες ενός πολιτικού διαπερνούν, και είναι, πέρα από κάθε "χρώμα που βρίσκει κανείς και δίνει νόημα στη ζωή του", πιστός και αποδεχόμενος, την τήρηση και τον έλεγχό, των νόμων που υπάρχουν.

Με τη στάση σας δίνετε κουράγιο σε πολίτες ενεργούς στη συμμετοχική δημοκρατία.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα!

"..Πολίτες με παιδεία και κουράγιο.." δεν έχουν που την κεφαλή κλίνει, όταν πρόκειται για καταγγελίες κακοδιαχείρισης διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων και χρήματος, που χρήζουν νομικής υποστήριξης, διότι συναδελφικές υποχρεώσεις τόσο στο δικονομικό τομέα όσο και στο πολιτικό είναι σφιχτές και αλληλένδετες!
Χρειάζεται μια πρωτοβουλία για ένα "κίνημα δικηγόρων των οποίων το ήθος και η παιδεία διαπερνά και είναι πέρα από κάθε "χρώμα που βρίσκει κανείς και δίνει νόημα στη ζωή του", μέσα στο πλαίσιο των νόμων που υπάρχουν.
Διότι και οι δημόσιες υπηρεσίες ή δεν έχουν τον χρόνο λόγω επάνδρωσις ή χρειάζονται και μια "νομική υποστήριξη" λόγω πίεσης για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας καταγγελίας.

Η διαπλοκή και η διαφθορά σε τοπικό επίπεδο, είναι τροχοπέδη και γάγγραινα δυσλειτουργίας της ευνομούμενης πολιτείας και σε στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής του δημόσιου βίου.

Πως λοιπόν μπορώ να συνεισφέρω στο ευγενικό σας αγώνα? με την παρεμβολή μου για την προστασία της περιουσίας του Δημοσίου, της "Εκκλησίας του Δήμου Σκύρου", και τη δικαίωση εκατοντάδων πολιτών, από τους ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, όταν το ΣΕΕΔΔ, η Επιτροπή του άρθρου 18, δεν έχει επαρκή επάνδρωση, όταν ο Εισαγγελέας είναι επικίνδυνος ερασιτέχνης, όταν καταγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης περνάει στα ψιλά, και οι διαπλεκόμενοι με τις ψευδομαρτυρίες τους όχι μόνον αθωώνονται αλλά επικαλούνται πέραν των πλαστών συμβολαίων ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ διαβλητές ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ?

Μια εικόνα που λέει πολλά υπάρχει στο
http://bp2.blogger.com/_3WkF9y261hw/R-oIYWxZGzI/AAAAAAAAABg/G2b4mV__VgM/s1600-h/untitled1.bmp

Διαιωνιζώμενα προβλήματα
http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/

Και λίγα περισσότερα
http://diaploki-diafthora.blogspot.com/

Δεν θα μπορούσε μια πρόταση
http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007_08_19_archive.htmlνα
πάρει σάρκα και οστά με ένα ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ώστε να αρχίζουν να λύνονται επί της ουσίας ήδη τα ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΆ προβλήματα της κάθε επόμενης κυβέρνησης με τους ΟΤΑ.

Με εκτίμηση
Κώστας Αθανασιάδης
Σουηδία

dim kouf είπε...

TI NA KANOYME ? (B.I. ΛΕΝΝΙΝ)
κ. Τατουλη επειδη σας παρακολουθω χρονια σας εκτιμω για το θαρρος της γνωμης σας αλλα και για ολοκληρη την διαδρομη σας μεχρι τωρα νομίζω οτι εφτασε ο καιρος να πεισετε και εσεις και ολοι οι αλλοι που κατα καιρους κανουν τους "κηνσορες" την ανιδιοτελεια των λογων σας...
Κατα την γνωμη μου η Ελλαδα εχασε την τελευταια ευκαιρεια να "σκοτωσει" το τερας της διαπλοκης. Το 2004 ολοι μεταξυ των ολων και εγω πιστεψαμε οτι ειχε φτασει η ωρα που θα τελειωναμε μια και καλα με την γαγγραινα αυτη.Ετσι αλλοι με την ψηφο τους και αλλοι με την ανοχη τους - οπως ο υποφαινομενος- δωσανε την εξουσια στην κυβερνηση Καραμανλή . Φευ ομως διαψευστηκαν αμεσα και οικτρα.Εσεις προσωπικα μονο εξω απο το .."μαντρι" αρχισατε να λετε τα πραγματα με το ονομα τους.Και μαλιστα οχι ακριβως εξω απο το "μαντρι" αλλα και μεσα και εξω.......Καντε επιτελους πραξη τις διακυρηξεις...Το ερωτημα ειναι παλι αλλα παντα επικαιρο ....."Τι να κανουμε? " θα το εχετε διαβασει αρκετες φορες και εσεις μαλλον εεε?
Μηπως τελικα πρεπει να ανατρεξουμε ..παλι(?) σε εκεινες τις λυσεις.....
Παντως συγχαρητηρια για την προσπαθεια σας...
Παντα θα σας παρακολουθώ...
Δ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν δύο νέα κόμμα.
1) Ενα νεοφιλελεύθερο μπερλουσκονικού τύπου το οποίο θα στηρίζεται στις πλάτες όλων των μεγάλων επιχειρηματικών τζακιών. Ο νεοφιλελευθερισμός πιστεύει στις αχαλίνωτες αγορές και διευρύνει στις κοινωνικές ανισότητες.
2) Ενα κεντροαριστερό που θα περιλαμβάνει τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και τους ανανεωτικούς της αριστεράς. Ο πραγματικός φιλελευθερισμός, κεντρώας μορφής που πιστεύει στις ρυθμισμένες αγορές ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Εσύ Πέτρο που θα καταλήξεις? Πάντως καλά κάνεις και τους τα λες, μας έχουν απογοητεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος Κυβερνά αυτη την χώρα
Οι γυναίκες ;
Νατάσα Καραμανλή

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΤΟ 2224 ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

@περιπετών, @νυκτερινός επισκέπτης


Κατ' αρχήν θα ήθελα να απαντήσω σε ορισμένους περί του "άδολου" του σκοπού μου. Κι αυτό, όχι γιατί πιστεύω ότι βοηθάει σε κάτι τη συζήτηση (ίσα-ίσα την αποσυντονίζει), αλλά διότι θα ήταν αγένεια εκ μέρους μου. Απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω ότιστο εισαγωγικό σημείωμα μου είχα θέσει μεταξύ των δικών μου αρχών δημοσίου διαλόγου και την κατ' αρχήν αποδοχή της ειλικρίνειας του συνομιλητή μας,ως μέσου για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Άλλωστε, αξία δεν έχει αν αυτές τις απόψεις της εκφράζω εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Το ζητούμενο φαντάζομαι είναι να μείνουμε και να συζητήσουμε την ουσία τους.

Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι τον μηδενιστικό λόγο ορισμένων, που επιμένουν να βλέπουν το σύνολο της πολιτικής διεφθαρμένο και ασύδοτα ιδιοτελές. Μάλιστα, πιστεύω ότι αυτό είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο από τη στιγμή που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεντρωτικές - αντιδημοκρατικές ατραπούς. Άλλωστε (αν θα κάνω σύντομα και σχετική ανάρτιση), όπως και στα φαινόμενα διαφθοράς, στην ισοπέδωση ελπίζουν οι πραγματικά ένοχοι. Όσον αφορά τις σκέψεις του "Περιπετών" και του "Νυκτερινός Επισκέπτης", θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι στη Δημοκρατία ευτυχώς συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι. Σε ένα δεύτερο επίπεδο (θα μιλήσουμε αναλυτικότερα εν ευθέτω χρόνω) και η διαφθορά θέλει δύο για να συμβεί. It takes two to tango... Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε καλά. Τώρα, για την περίπτωση του πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ έχω τοποθετηθεί αρκετά και έχω δηλώσει ότι επί των ημερών μου δεν συνέβησαν αβλεψίες. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξα την μπλογκόσφαιρα να ανοίξω αυτόν τον διάλογο είναι ο ίδιος ακριβώς που ο "Νυκτερινός Επισκέπτης" επικαλείται, αλλά από την αντίστροφη πλευρά: ο καθένας μπορεί να καγχάζει, να αμφισβητεί, να υπερασπίζεται, να τεκμηριώνει...χωρίς να πρέπει να ντύνεται με Politically correct συμπεριφορές.

Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

@dpurpler

περί του λόγου που αρθρώνει η αριστερά...Δυστυχώς, όπως έχω τοποθετηθεί επανειλημένα η Δεξιά για διάφορους λόγους μετεμφυλιακά δεν διεκδίκησε την ιδεολογική της κατίσχυση. Έτσι άφησε ανενόχλητη την Αριστερά στο τραπέζι των ιδεών, αφού εκείνη ενδιαφερόταν για το Κράτος και τη διαχείρισή του. Αυτή όμως η ανυπαρξία διαλόγου ανάμεσα σε αυτό που κατά κατάχρηση ονοματίζουμε δεξιά και αριστερά, οδήγησε πολύ σύντομα και τη σταλινική αριστερά στις εύκολες ατραπούς του λαικισμού. Την ίδια στιγμή η σοσιαλδημοκρατία, γρήγορα αντιλήφθηκε τη μαγεία του λαικίζειν, απεκδύθηκε κάθε χιτώνιον σαφούς ιδεολογικής ρότας και αρκέστηκε στο έπαθλο του κρατικού κορβανά.

Θέλω να καταλήξω σε δύο πράγματα: η μεν κεντροδεξιά πρέπει να κάτσει να συζητήσει σοβαρά ποια είναι εκείνα τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που θα κρατούν ενωμένα τα στελέχη της (και όχι η ελπίδα για την εξουσία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα),η δε αριστερά πρέπει επιτέλους να βάλει στο κρασί της και λίγο ορθολογισμό, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι και καλός τιμονιέρης.

Ανώνυμος είπε...

μαλιστα βλεπω οτι τα σχόλια μου, για την ανελιξη των κομματικων στελεχων, παρ'οτι καθολα ευπρεπη και τεκμηριωμενα, σας φοβησαν και δεν τα αναρτησατε .....

Αν ουτε αυτο δεν εχετε το θαρρος να κανετε , τι ελπιδες μπορει να εχει καποιος στο προσωπο σας ?

Αλλα βεβαια τι αναρωτιεμαι ουτε αυτο θα το αναρτησετε , ετσι ?

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο.
Μπορεί Κε Τατούλη να μην ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο αλλά οι απόψεις σας και η μέχρι τώρα πολιτική σας πορεία έχουν δείξει και αποδείξει σε όλους ότι υπάρχουνα ακόμα άνθρωποι στην πολιτική με σταθερή άποψη παρά το πέρασμα των χρόνων.
Για ακόμη μία φορά σας συγχαίρω.
Να ξέρετε επίσης ότι οι ενέργειές σας δείχνουν ότι επιτέλους και κάτι κινείται σε όλη αυτή την καθημερινή πολιτική στασιμότητα.

Ένας ανώνυμος αναγνώστης του blog σας

Ανώνυμος είπε...

στο γραπτό λόγο αυτό το "κοιτάξτε,..." μόνο ένας μορφωμένος βουλευτής-εκφωνητής θα το σκεφτόταν

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κε Τατούλη
Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν θα ρίξετε την κυβέρβηση ή όχι.Με ανδιαφέρει να λέτε αυτά που λέτε και πιστεύω πως εκφράζετε πολλούς μέσους Έλληνες.Συνεχίστε.
Δρ.Ε.Καλλής
Ουρολόγος

Ανώνυμος είπε...

@lyroudias.blogspot.com

μπήκα λίγο στο Blog σου και μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες οι θέσεις σου περί αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος, αλλά και το "χρονογράφημα" για τα "παιδιά" και την παιδεία.

Κάτι για τους ηγέτες: η επιλογή του περιβάλλοντος/ κοινωνικού τους κύκλου συνιστά ασφαλώς ένα κριτήριο. Ένα παράδειγμα: Κωνσταντίνος Καραμανλής- Δημήτρης Χορν, Μινωτής, Παξινού ...Μπορείς να συμπληρώσεις το σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

@mafre

θα σταθώ σε δύο πράγματα, στα περί "βίσματος" και στα περί "πελατειακών σχέσεων". Πράγματι, τα δύο μεγάλα κόμματα ελλείψει ιδεολογίας στερέωσαν τους μεταξύ τους συνεκτικούς δεσμούς στην κατάκτηση του Κράτους, ενώ μέρος του κορβανά αυτού προσέφεραν ως αντάλλαγμα και στους πολίτες προκειμένου να εξαγοράσουν τη στήριξή τους. Το Μεγάλο Κράτος, ωστόσο, σύντομα φάνηκε να εξαντλείται (διεθνοποιημένη οικονομία, ευρωπαική ενοποίηση κτλ). Σε αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα βασίζω τη σκέψη μου, ότι αυτός ο δικομματισμός που γνωρίζουμε όλοι φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του. Το ζήτημα είναι να δημιουργηθούν ειλικρινείς σχέσεις με τους πολίτες και η αρχή μπορεί να γίνει από σημαντικά θέματα που μας απασχολούν σήμερα (πχ. ΟΤΕ κα). Να τονίσω βέβαια και κάτι ακόμη, διότι΄ένα εύλογο ερώτημα είναι "εσύ δεν κάνεις ρουσφέτια;". Και άνθρωπος είμαι και γιατρός, οπότε σε όποια περίπτωση μπορώ συντρέχω. Παράλληλα όμως δεν μπορώ να μην εκφράσω την άποψη μου ότι το σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί μόνο του χωρίς ενδιαμέσους, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου. Το κρεβάτι στο νοσοκομείο είναι υποχρέωση του κράτους και κακώς ορισμένες φορές χωρούν μεσολαβήσεις. Με δεδομένο όμως ότι μέχρι να δημιουργηθεί αυτός ο άλλος "εφικτός κόσμος", που επαγγέλλεται η Αριστερά, όλοι θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα, πρέπει να στεκόμαστε όλοι αρωγοί.

Στα περί "βίσματος", θα μου επιτρέψεις φίλε mafre να σας πω ότι έτσι όπως όλοι οι πολίτες δεν έχουν βίσμα, έτσι και όλοι οι πολιτικοί δεν έχουν θείο στην Κορώνη. Είπαμε, η ισοπέδωση εύκολα οδηγεί σε εκτροπές και βολεύει τους πραγματικά ενόχους.

Ανώνυμος είπε...

@mikros fokion

προσωπικά υποστηρίζω το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή οι βουλευτές ΔΕΝ επιτελούμε κάποιο λειτούργημα, ούτε ποιούμε τιμή στο έθνος. Η δουλειά αυτή πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα ενός εξαιρετικά απαιτητικού επαγγέλματος. Γιατί επιμένω σε αυτό; Όποιος είναι λειτουργός δύσκολα μπαίνει στη λογική της αξιολόγησης, αντίθετα με τον εργαζόμενο που πρέπει να δίνει συχνά πυκνά λόγο των πράξεών του και των αποτελεσμάτων αυτών. Έχω επανειλημμένως μιλήσει για το δείκτη αποτελεσματικότητας που πρέπει να ακολουθεί τον κάθε κατέχοντα δημόσιο αξίωμα.

Τώρα, σχετικά με την παρατήρησή σας περί 30 ή 300 βουλευτών...δεν πιστεύω ότι το ζήτημα είναι ο αριθμός, αλλά η χρησιμότητα του καθενός τους στον τόπο και την κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμος , @ανώνυμος


δυστυχώς δεν μπορώ να απευθυνθώ σε εσάς προσωπικά, ελλείψει κάποιου ονόματος. Δύο παρατηρήσεις και για τους δύο:

α)Δεν δέχομάι ότι ο λόγος μου είναι πλήρης ευχολογίων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων έχω προτάσεις και τις καταθέτω. Οπότε την επόμενη φορά, θα ήμουν πολύ χαρούμενος να συζητούσαμε για παράδειγμα τις δικές σας οπτικές στο μείζον θέμα της αποπομπής αξιωματούχων σε περίπτωση που προκύπτουν εναντίον τους έστω και αμυδρές ύπόνοιες ενοχής (πρόταση μου στην παρούσα ανάρτηση).

Το δεύτερο ζήτημα: Δεν είμαι εισαγγελέας για να μπορώ να δημοσιεύω τέτοια στοιχεία που ζητάτε. Άλλωστε, εδώ δεν είμαστε κολαστήριο και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Να θυμίσω όμως ότι στην υπόθεση της Siemens, η δική μου παρέμβαση (βλ. σχετικό άρθρο μου στο www.tatoulis.gr) συνέτεινε στην περαιτέρω εξέλιξη και δημοσιοποίηση των ερευνών.

mikros fokion είπε...

"Όποιος είναι λειτουργός δύσκολα μπαίνει στη λογική της αξιολόγησης"

οι εκλογες υποτιθεται (το υποτιθεται το αναφερω και στο πρωτο μου σχολιο, οχι τυχαια) ειναι η αξιολογηση των πολιτικων και της πολιτικης. ενα μεγαλο προβλημα ομως ειναι οτι δεν εχουμε πολιτικη παιδεια και δεν ψηφιζουμε με πολιτικα κριτηρια αλλα με κριτηρια μικροκομματικα, μικροσυμφεροντολογικα, και κληρονομικα (απο παππου προς παππου).
ο αριθμος των βουλευτων που ανεφερα ήταν σε συναρτηση την περιφημη κομματικη πειθαρχεια. ο βουλευτης πρεπει να εχει οχι απλα το δικαιωμα να εκφραζει μια αποψη (οπως κανετε εσεις) αλλα να εκφραζει και τα συμφεροντα της πλειοψηφιας του λαου. αν για παραδειγμα θεωρει ενας βουλευτης οτι καποιο νομοσχεδιο ειναι εναντια στον λαο να καταψηφιζει το νομοσχεδιο και γιατι οχι να αποσυρει και την εμπιστοσυνη του στην κυβερνηση. εσεις τι θετικα εχετε βρει στην κυβερνηση της ΝΔ, μπορειτε να πειτε 5 που βοηθησαν την πλειοψηφια του λαου, των μισθωτων πχ;
και δεν ειναι λαικισμος, ενας ανθρωπος που προσπαθει να επιβιωσει με 700 ευρω δεν λαικιζει, την πραγματικοτητα του παρουσιαζει!
τωρα αν πιασουμε το θεμα διαφθορας θα χρειαστουμε ξεχωριστο
μπλογκ-)

chaoticculture είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Την Τετάρτη 25 Ιουνίου, ώρα 12 το μεσημέρι θα γίνει ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ) οδός Ακαδημίας 20, πρώτος όροφος, κατόπιν παραχωρήσεως της αίθουσας από την Διοίκηση της ΄Ενωσης, με θέμα:

-Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα, η γενοκτονία της ασφάλτου και το συνεχιζόμενο έγκλημα της αυθαίρετης τοποθέτησης στους κοινόχρηστους χώρoυς της Χώρας διαφημιστικών πινακίδων-παγίδων θανάτου, και κάθε επικίνδυνου παροδίου εμποδίου, από άποψη:

1)Νομοθετική-Δικαστική,2)Χωροταξική,3)Κοινωνική-οικονομική,4)Πολιτική και Πολιτιστική, 5) Λειτουργίας του Πολιτεύματος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και 6)Ποιες οι σχετικές ευθύνες και υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των Κομμάτων, όλων των Θεσμικών Οργάνων της Πολιτείας και των πολιτών, ποια η αποστολή και οι υποχρεώσεις, λόγω δημοσίου συμφέροντος, των ΜΜΕ, των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων και ο ρόλος της υπαίθριας και της εν γένει διαφήμισης.
Θα γίνει σύντομη εισήγηση, σύντομες τοποθετήσεις, θα επακολουθήσει συζήτηση και θα αξιώσουμε όλοι να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, για να μην χάνει την ζωή του και να μην τραυματίζεται κανένας κάτοικος της Ελλάδας στο οδικό δίκτυο της χώρας.
Προσκαλούνται και παρακαλούνται να παρευρίσκονται στην εκδήλωση για να αντιμετωπιστεί το μέγα αυτό Εθνικό Θέμα της Οδικής Ασφάλειας:
Οι Αξιότιμοι κ.κ.Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου.
-Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος-Ο Πρόεδρος του Σ.τ.Ε, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
-Εκπρόσωποι όλων των ΜΜΕ, όλοι οι δημοσιογράφοι και κάθε πολίτης της Ελλάδας.
Αθήνα 30 Μαϊου 2008
Οι γονείς (μεταξύ αμέτρητων άλλων) που θανατώθηκαν τα παιδιά τους εξαιτίας παράνομων διαφημιστικών πινακίδων:
-ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΩΚΟΣ– ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ.
-ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΛΙΟΥ , ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
Συνυπογράφουν οι συνδιοργανωτές:
-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Παιδίατρος, πρώην δήμαρχος Περιστερίου Αττικής,
-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ, Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ(ΕΣΑΤ).
-ΔΟΡΥΛΑΟΣ ΚΛΑΠΑΚΗΣ, Αρχιτέκτονας, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ”.
-ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ,Δικηγόρος, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ”.

Ανώνυμος είπε...

Η αδιαλλαξία ωθεί συνήθως τα αυταρχικά καθεστώτα στην παύση του λόγου.
Όπως υποστηρίζει ο Βakhtin,ανατολικός φιλόσοφος του 19ου αιώνα ,ο λόγος όταν εκτεθεί στην διαφορετική άποψη κινητοποιεί τη σκέψη.Εκείνη γίνεται έναυσμα του διαλόγου ,που οδηγεί στη γνώση του εαυτού και των πολλαπλών συνειδήσεων.
Η διαφορετικότητα στην άποψη δεν θα πρέπει να φοβίζει ένα δημοκρατικό πολίτευμα.Όταν όμως εκείνο αισθάνεται το φόβο,την "απειλή" της διαφορετικότητας οφείλει να προβληματιστεί.Αν αδυνατεί να το κάνει γίνεται έρμαιο της "απειλής" και συρρικνώνεται επικίνδυνα.Σ'αυτή τη διαδικασία δεν αρμόζει σε ένα λαό να υποβάλλεται.
Σε ευχαριστούμε,Πέτρο,για τη διαφορετικότητα στην άποψη,την τόλμη σου να την στηρίξεις και την αντίστασή σου στη συρρίκνωση.

ΔΗΜΗΤΡΑ-ΝΙΚΟΣ

peripatitis είπε...

πάντως η αναγωγή του θέματος του ρουσφετιού , σε μια αναγκαστικη πραγματικότητα απέναντι σε εναν "αριστερό" ουμανισμό είναι μάλλον ενα ρητορίκο τέχνασμα και σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει την Ελληνική πραγματικότητα.

Διότι ενώ κάποιος θα έλεγε οτι μια μικρή εξηπηρέτηση , μικρο κακό μπορεί να φέρει , ξεχναμε δύο πράγματα.
Πρώτον οτι αυτές οι σχέσεις ειναι παντα κατα το ελάχιστον τριάδικες.
Εσυ υπόχρεωνεσαι καπου για να βοηθήσεις κάποιον αλλον που υποχρεωνεται σε σενα .
Και ξαφνικά ολοι βρισκονται να χρωστανε και να τους χρωστανε, που σημαινει οτι δημιουργειται ενας αεωαος κυκλος δέσμευσης που "τιμωρει" μονον αυτούς που αρνουνται να συμμετασχουν.

Και δευτερον προφανώς οσοι συμετεχουν σε αυτο τον κυκλο σαφως και δεν θεωρουν τους εαυτους ήθικα υπολειπόμενους , προβαλουν εναν ψευδεπίγραφο πολιτικό ρεαλισμό , για να δικαιολογισουν την συμπεριφορα τους και με την σειρα τους δικαιολογουν αντιστοιχες πρακτικές οπου και να τις συναντήσουν .
Το αδηφαγο τερας της ανακρουσης.

Ετσι λοιπόν αρχίζουν οι λογικές ντόμινο , γιατί να γίνει ο νικολάκης πρύτανης που ειναι μπλε
και οχι ο δημήτρακης που ειναι πράσινος.
Και τι έγινε που ο γιωργακης ειναι διεθνώς καταξιομένος τεχνοκράτης οταν ο μανωλάκης που εχει τελιώσει την σιβυτανιδειο(και με τα δυσκολίας) ηταν μαζί στους "αγώνες" .
Αυτο το πλέγμα αναξιοκρατίας που πλυμυρίζει καθε τομέα στον οποιο εχουν λόγο τα κομματα , με κοπάδια
απο ευκαμπτους χρεωμενους ημιμαθεις.

Ετσι λοιπον δημιουργειται μια κοινωνία με προβεβλημενα προσωπα οχι τους ικανοτερους αλλα τους προθυμότερους.
Δεν ειναι λοιπον μονο η θεση στο δημοσιο , και δεν τελείωνει ο δικομματισμός ως αποτέλεσμα της μειωσης αυτων των επιλογων.

Ως εκ τουτου εγω επαναλαμβανω το ερωτημα ..

Τι λογο υπαρξης εχουν τα κομματα στα πανεπιστημια, στον συνδικαλισμο, στα σχολεια, στον στρατο κτλ ?
Γιατι το συντηρειτε το συστημα ? , και πως ελπιζετε αυτοι που αρνουνται να εμπλακουν σε αυτο, να σας παρουν ποτε στα σοβαρα και να σας εμπιστευτουν.

Ανώνυμος είπε...

@peripatitis


Συμφωνώ στις βασικές σου θέσεις, με δύο επιπλέον σχόλια:

α) ο δικομματισμός δεν τελειώνει επειδή τελειώνουν οι κομματικές θέσεις, με τη συρρίκνωση του κράτους, αν και η μείωση του επάθλου συνεπάγεται ολοένα και λιγότερους μετόχους της πίττας. Ο δικομματισμός τελειώνει, διότι με τη συρρίκνωση του κράτους, χάνεται η έστω και νοσηρή σχέση που είχε οικοδομήσει μεταπολιτευτικά η πολιτεία και ο πολίτης. Όταν λοιπόν τα εύθραυστα θεμέλια καταρρέουν και δεν υπάρχει έστω η πρόφαση/ επίφαση του οφέλους, τότε η μέτρηση ξεκινά αντίστροφα.

β)έλεγα και αλλού ότι takes two to tango. Πολύ σωστά, ίσως και τρεις (τριγωνικές σχέσεις). Η διαφθορά για να τελειώσει (και το ρουσφέτι αίτιο και αιτιατό της διαφθοράς είναι συγχρόνως) πρέπει κατ' αρχήν να εφαρμοστούν οι Νόμοι ή πάλι, όπου δεν χρειάζονται να καταργηθούν και να μην υπάρχουν μόνο όταν είναι να εφαρμοσθούν εις βάρος των πτωχών και πενητων αυτού του τόπου. Διότι ωραία και καλά τα περί αλλαγής νοοτροπίας, αλλά με ευχολόγια δεν γίνεται η αρχή. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Όταν ισχύει αυτή η νομοθεσία στη χώρα μας, που αποτρέπει ουσιαστικά Έλληνες ή αλλοδαπούς επιστήμονες με περγαμηνές από το να διεδικήσουν θέσεις στο ελληνικό δημόσιο, ταλαιπωρεί τις οικογένειές τους και διογκώνει το κράτος των ημιμαθών, τότε η ρύθμιση/ απορρύθμιση αυτή διαιωνίζει σε μεγάλο βαθμό το Βασίλειο του ρουσφετιού.

Τέλος, όσον αφορά τα περί ανάγκης κομμάτων στα πανεπιστήμια, έχω πολλές φορές ταχθεί υπέρ της κατάργησης των νεολαιών, που αποτελούν απλώς φυτώρια μελλοντικών / άεργων και ανειδίκευτων υπουργών. Όσο για το συνδικαλισμό προσυπογράφω το κάτωθι άρθρο http://www.medium.gr/articles/111409513419477.shtml. Για τη δικαιοσύνη έχω πλείστες φορές αναφερθεί στο θέμα της ανάγκης για ουσιαστικό απογαλακτισμό από τα μικροκομματικά κέντρα εξουσίας κοκ

Ανώνυμος είπε...

αυτό που λες εσύ διαφθορά και που θα το πολεμήσεις αν και όταν, είναι καπιταλισμός

ο καπιταλιστής παίζει το παιχνίδι του κινώντας τα πιόνια πολιτικούς και επιχειρηματίες έτσι για να σπάει πλάκα. αν τον ρωτήσεις δηλαδή θα σου αποκαλύψει τι, ότι διασκεδάζει.

αυτό είναι όλο και πολύ απλό.

εσύ τώρα γι' αυτόν είσαι πιόνι. ό,τι κι αν πεις εσύ θα είσαι ένας μεταχειριζόμενος. εγώ λοιπόν δεν σε πιστεύω, ούτε το μέγεθος της τρομερής αφέλειας σου λογαριάζω σαν προσπάθεια, διανόηση, ό,τι άλλο μικροαστικό.

ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα. είναι η απορία για το ποιο πολιτικό πιόνι έχει διορίσει ο καπιταλιστής. ωραία απορία είναι. είναι όπως τα θεάματα της τηλεόρασης με το κουτσομπολιό και τις αποχωρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΟΣ ΟΧΙ ΕΓΩ Κ ΤΑΤΟΥΛΗ
ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΖΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΓΡΑΦΕΙΟ Η ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΝΑ ΠΙΟΥΝΕ ΚΑΦΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΛΗΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
msileos@yahoo.gr

Unknown είπε...

καλησπερα κ.Τατουλη συνεχιστε αλλα και νοιωστε ολη την δημοκρατικη ελευθερια πο δηθεν υπαρχει στην ελλαδα