Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Οι μύθοι της Αριστεράς

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

αυτός είναι ο τίτλος της ομιλίας που έδωσα το Σάββατο 17 Μαίου στο ΙΣΤΑΜΕ, σε συνέδριο με θέμα το Μάη του '68. Αν θες να διαβάσεις το πλήρες κείμενο της ομιλίας, μπες στη διεύθυνση
http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=139

απόσπασμα 1 "Λέγεται το εξής: ότι η Αριστερά έχασε στο πολιτικό επίπεδο μετά τον Μάη του 68. Και ότι αντίθετα η Αριστερά κέρδισε στο επίπεδο της κουλτούρας και της ηθικής. Εγώ έχω να πω ότι η Αριστερά κέρδισε και η κουλτούρα έχασε. Ότι η Αριστερά κέρδισε και η Ηθική έχασε".

απόσπασμα 2 "Το σύνθημα της ΑΛΛΑΓΗΣ είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει όμως για πρώτη ίσως φορά τις τελευταίες δεκαετίες να ανοίξουμε έναν διάλογο, χωρίς μύθους, χωρίς στεγανά, χωρίς ταμπέλες, χωρίς στρεβλώσεις. Κανείς δεν χρειάζεται να καταθέσει πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης.. Σε αυτόν τον ιδεολογικό διάλογο δεν πρέπει να χαιδέψει κανείς μας αυτιά. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι θα πάψουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης της κεντροδεξιάς, να θεωρούμε τα ιδεολογικά ζητήματα ήσσονος σημασίας και να αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως διευθέτηση εκκρεμοτήτων. Διότι τότε θα βρίσκουμε μπροστά μας τα ιδεολογικά ζητήματα, θα πολλαπλασιάζονται οι εκκρεμότητες και ασφαλώς η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται φοβικά στην πλάνη που ο λαικισμός όλων των χρωμάτων έχει δημιουργήσει.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ας κοιτάξουμε με θάρρος την πραγματικότητα: Ποιος ωφέλησε τον τόπο; Ποιες λογικές και τακτικές μας πισωγύρισαν δεκαετίες; Τι είναι εφαρμόσιμο και τι ανεδαφικό; Τι είναι ρεαλιστικό και τι άκρατος λαικισμός; Τι είναι αριστερό και τι φιλελεύθερο; Ποιος τελικά είναι ο συντηρητικός και ποιος εκπροσωπεί το προοδευτικό;
Είμαι βέβαιος ότι από τις απαντήσεις θα εκπλαγούμε. Αν και κατά βάθος γνωρίζουμε όλοι ότι ο ισχυρότερος συντηρητισμός σήμερα φορά προοδευτική λεοντή. Άλλωστε, όπως έγραφε και ο Ρόμπερτ Αντον Γουίλσον «Χρειάζονται μόνο 20 χρόνια για έναν ριζοσπάστη να καταλήξει συντηρητικός χωρίς να αλλάξει ούτε μια ιδέα». Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να διακρίνουμε πολλούς τέτοιους…."

3 σχόλια:

john anast είπε...

Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο.
Μερικές όμοιες σκέψεις, λίγο καιρό πριν:
http://dentalan.blogspot.com/2007/09/blog-post_14.html

Ανώνυμος είπε...

@john anast


η Αγιά είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας....

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κύριε Τατούλη με όσα γράφετε ,αλλά ο ‘’καλός καγαθός γίγαντας’’ δεν ήταν και τόσο ‘’καγαθός’’ .
Απλά και μόνο θα σας θυμήσω τις περίφημες ‘’επιχειρήσεις κατσαρίδας’’ .
Όπου πήγαινε ο νυν Πρωθυπουργός ,τότε στην αντιπολίτευση, συνοδευόμενος από τον κ.Γιαννόπουλο και τις τηλεοπτικές κάμερες πάντα ανακάλυπταν κατσαρίδες και μαύρες γάτες στα χειρουργεία . Τις έβανε ο Κώστας Σημίτης έλεγαν τότε , οι γιατροί ανεύθυνοι.
Εξόντωσαν τις κατσαρίδες αλλά και τα νοσοκομεία διέλυσαν .
Ελάτε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου να διαπιστώσετε τι εννοώ .

Θα σας συγχαρώ για την διαταγή που είχατε υπογράψη τον Οκτώβρη του 2005 για αναστήλωση του μεταβυζαντινού μνημείου της Γέφυρας Δεβοσσέτου στο Αργοστόλι .
Σας πληροφορώ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μπεί ούτε ένα λιθαράκι . Μηδέν έργον .Λόγια όμως πάρα πολλά .
Ήλθε στο νησί μας ,για να γιορτάσει μαζί μας την Ένωση των Επτανήσων , την 21ην Μαίου ο υφυπουργός Άμυνας και έφεραν με C130 πέντε κουρσάρες που χρειαζόταν για να κινείται σεμνά και ταπεινά . Κατά τα λοιπά δεν υπάρχουν χρήματα για νοσοκόμους.

Με εκτίμηση
Ένα Αργοστολιώτης