Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Μεγάλοι Ηγέτες VS Χρήσιμοι Λογιστές



Διαβάζοντας τον Τύπο της ημέρας απομόνωσα μια σκέψη του συναδέλφου Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τους ηγέτες των καιρών μας και θέλησα να σας την παραθέσω. Επίσης ανέσυρα και μια δική μου παλαιότερη, την οποία καταγράφω επίσης. Ελπίζω να αποτελέσουν οι δυο θέσεις γόνιμο πεδίο διαλόγου.
Θα επανέλθω με μεγάλη χαρά στα σχόλια...

«Κατά την άποψη μου, η Ευρώπη κινδυνεύει γιατί έχει αποκτήσει περισσότερους λογιστές, ως ηγέτες, παρά ηγέτες όπως εμείς τους γνωρίσαμε», Δήλωση Αντώνη Σαμαρά 26/5 /08

«Τo γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν ηγέτες δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, ούτε ασφαλώς απορία. Η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχουν ηγέτες γιατί απλώς δεν τους χρειαζόμαστε. Οι συνθήκες στην κοινωνία δεν είναι εκείνες που θα οδηγούσαν στην ανάδειξη ηγετών, άλλωστε τα χαρακτηριστικά των ηγετών διαχρονικά δεν είχαν πάντα θετικά αποτελέσματα για τις χώρες στις οποίες ηγούντο, το αντίθετο μάλιστα. Ας μην αναλωνόμαστε στη συζήτηση για το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ηγέτες και ας επικεντρωθούμε στο πρόβλημα. Αυτό που έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μακριά από κομματικοκρατούμενες, πατερναλιστικές συγκεντρωτικές λογικές που διαιωνίζουν τον συντηρητισμό μας. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, ο συντηρητισμός, ως η δύναμη εκείνη που αντιμάχεται φοβικά το καινούργιο και το νεωτερικό, χαρακτηρίζει καταρχήν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, τους ίδιους τους πολιτικούς και στη συνέχεια διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι τομές και οι ρήξεις πρέπει να ξεκινήσουν από εμάς τους ίδιους, πρέπει καταρχήν να μεταρρυθμίσουμε τους εαυτούς μας. Να φτιάξουμε σύγχρονα, ελεύθερα και προοδευτικά κόμματα, στις δομές και τις λειτουργίες τους, προκειμένου να κατορθώσουμε να προχωρήσουμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, αλλιώς οι "μεταρρυθμίσεις" θα έχουν την τύχη του ενοχοποιημένου "εκσυγχρονισμού". Ας αντιληφθούμε επιτέλους όλοι ότι ο τόπος δεν χρειάζεται καλό πατερούλη και αλάνθαστους χατμάνους, χρειάζεται απλώς χρήσιμους ανθρώπους, έστω κι αν μιλάμε για χρήσιμους λογιστές», Δήλωση Πέτρου Τατούλη στο Έθνος 21/1/08
.

9 σχόλια:

aris είπε...

Δύσκολη συζήτηση η αποδοχή η όχι της ανάγκης ηγέτη. Η ύπαρξη ηγέτη σε μια σημερινή κοινωνία-χώρα είναι μάλλον επικίνδυνη, όταν η χώρα απαρτίζεται από συνειδητοποιημένους πολίτες, που βέβαια σαν σωστοί πολίτες ποτέ δεν θα επέτρεπαν την ύπαρξη ηγέτη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η χώρα ποτέ δεν απέκτησε πολίτες (κατά τη νεότερη ιστορία της) και ως προς την πολιτική συνείδηση και ως προς την θρησκευτική. Ξεπήδησε από γενιές πειρατών και κατσικοκλεφτών, που απλώς μεταλλάχθηκαν σε πειρατές κατσικοκλέφτες ΤΖΙΠΑΤΟΥΣ. Ισχύει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του νεοέλληνα το γνωστό, δούλεψε για να φας και κλέψε για να έχεις. Για πέστε μου λοιπόν τέτοιοι πολίτες έχουν η όχι ανάγκη (σωστού πάντα) ηγέτη;
Και όχι βέβαια με την έννοια του πατερούλη αλλά ενός γενικά μορφωμένου, στιβαρού και «ψημένου» απ΄τη ζωή πολίτη ;

ilianews είπε...

Στην πολιτική δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά, είναι σα να θες να πουλήσεις σε έναν όμιλο κηπουρών αεροπλάνα.

Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικές αλλά οι πολιτικοί. Αυτό που πρέπει να αναζητηθεί είναι η αιτία των προβλημάτων στην κοινωνία αλλά και οι λόγοι που οι πολιτικές δεν εφαρμόζονται σωστά, ποιος είναι υπεύθυνος να εφαρμόσει τις πολιτικές, μήπως ο πολίτης; Η ο πολίτης ξέρει τι ψηφίζει.

Εάν βγείτε στην Αρκαδία και πείτε ότι θέλετε να πουληθούν σε ιδιώτες ακόμη… και τα χωράφια τους πόσοι θα σας ξαναψηφίσουν; Μάλλον θα σας δουν με κατανόηση.

Παρομοίως, ομάδα χωρίς αρχηγό δεν μπορεί να υπάρξει. Αρχηγία σημαίνει άσκηση επιρροής για την επίτευξη του στόχου.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι άλλοι αρχηγοί υιοθετούν τρόπο που προσανατολίζεται στην εργασία, ενώ άλλοι υιοθετούν τρόπο που προσανατολίζεται στους ανθρώπους.

dr.SeenG είπε...

Αυτό ας το καταλάβουν κάποιοι δελφίνοι (απ'όλες τις παρατάξεις) και να αφήσουν τα όνειρα να ηγηθούν κάποτε...
Την καλησπέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπαρχουν ηγέτες;;;

Εγω γιατι τους βλέπω ρε παιδιά μυωπία έχετε;

Βαρδινογιαννης, Κοκαλης, Βγενόπουλος....

Αυτοι τι είναι;

Στον καπιταλισμό ηγέτες είναι οι επιχηρηματίες, οχι οι πολιτικοι. Καλως ηλθατε στον παγκόσμιο καπιταλισμο.....

Nikolaras

Ανώνυμος είπε...

Τατούλη να σου πω... εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρία με καθαρό μισθό 650 Ευρω... Θέλω να κάνω οικογένεια και παιδία. Πως θα τα κάνω αυτα με αυτον τον εξευτελιστικό μισθό. Εδω τσιμα τσιμα με φτανει να ζησω τον εαυτό μου.

Μαλλον δεν θα κάνω οικογένεια και γι αυτο φταίτε ολοι εσεις. Σας μισώ.

Ο κοσμός ειναι χρεωμένος στις τράπεζες... χανει τα σπιτια του, την περιουσία του.

"Οι τράπεζες και οι εταιρίες που θα αναπτυχθούν τριγύρω τους
θα στερήσουν στους ανθρώπους τις περιουσίες τους, μέχρι που τα παιδιά τους να ξυπνήσουν άστεγα στην γή που οι πατέρες τους κατέκτησαν" - Thomas Jefferson, 1743 - 1826

Σοφά λόγια, παλιά... και πόσο μα πόσο επίκαιρα...


Nikolaras

Ανώνυμος είπε...

@vasilis

Αν και ελαφρώς μεταμοντέρνα η συλλογιστική σου, εκείνο το οποίο ουσιαστικά ήθελα να ανοίξω με την σχετική ανάρτηση είναι δύο ζητήματα:
α) ποιοί από εκείνους που χαρακτηρίζονται "ηγέτες" της σύγχρονης Ελλάδας ωφέλησαν πραγματικά τον τόπο;
β)χρειαζόμαστε σήμερα ηγέτες;

Κοιτάξτε, νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά σε αυτήν την χώρα με ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Να αποτιμήσουμε για παράδειγμα με σοβαρότητα το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αλλά γιατί όχι, αν και νωρίς, το έργο του "λογιστή" κ. Κωνσταντίνου Σημίτη. Και του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ο λαικισμός ένθεν κακείθεν δεν έχει καταλήξει σε χαρακτηρισμό).Πρέπει να ξεφύγουμε από τα στεγανά που ο δήθεν καθωσπρεπισμός μας επιβάλει και να δούμε και από τις όποιες συναισθηματικές και συνειδησιακές φορτίσεις του παρελθόντος.

είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα θα είναι πολύ χρήσιμα για το μέλλον.

σχετικά, διαβάστε και από τον Πάσχο Μανδραβέλη http://www.medium.gr/articles/119390335347204.shtml

Ανώνυμος είπε...

Οσο για τους ηγετες πρέπει να πω ότι Βαρδινογιάννης-Κόκκαλης πάνε.πέρασε η μπογιά τους. H νέα δύναμη είναι μια. Mr MIG ποιος είναι αυτός."Ανδρέας Βγενόπουλος" 20 πρωταθληματα θα πάρει ο άνθρωπος.
Ητανε και υπάλληλος του Βαρδινογιάννη.

Ανώνυμος είπε...

Προτεινω τα παρελθοντα ποστς να κλεινουν,ωστε το ενδιαφερον να μεταφερεται στο πιό προσφατο.

Διαβασα τη συνεντεξη για τη καταγωγη σας απο τα Καστριτοχώρια " Αρκαδιας "..

Οπως αναφερει ο ιστορικος Νακρατζας,τα χωρια αυτα τα ιδρυσαν Φραγκοι επι Φραγκοκρατιας σαν καστρα για να αντιμετωπισουν το... Σλαυικο στοιχειο...

Δια της λογικης,οδηγουμαστε στο συμπερασμα οτι εποικιστικαν απο μη Σλαυους,αρα απο Αλβανους,καθοτι στο Μορια δεν υπαρχουν αλλα γενη περαν των Σλαυων & των Αλβανων.
( Με ολιγη απο Ιταλους & τους πανταχου παροντες Εβραιους & Τσιγγανους ).

Τοσο το επωνυμο αλλα & τα χαρακτηριστικα σας ειναι αρβανιτικα...

Γιατι λοιπον πιστευετε στον " ελληνισμο " & οχι στην αρβανιτωσυνη & τον Βαλκανικο διεθνισμο...?

Γιατι δεν στηριζετε τους ομογενεις αδελφους σας Αλβανους ,απανταχου των Βαλκανιων,απο... Τριπολιτσα μεχρι Κοσόβα...?

aris είπε...

Προς harrylogue.

Έλληνας είναι όποιος αισθάνεται Έλληνας , αγαπά και ενδιαφέρεται γι΄αυτό τον τόπο. Παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον το πνευματικό σου επίπεδο καθόλου φίλε harrylogue. Αν ψάχνεις να κατατάξεις εθνικώς επίθετα διάβασε την αυτοβιογραφία του Γέρου του Μωριά και μετά τα επίθετα αυτών που τα λείψανα βρίσκονται στην τρύπα του Μελιγαλά και πες μου μετά ποιος ήταν Έλληνας. Αλήθεια εσένα ξέρεις από πού κρατάει η σκούφια σου, γιατί εκτός από το επίθετο υπάρχουν και οι υιοθεσίες και τα ερωτικά «ατυχήματα». (Μιλάω πάντα γενικώς και αορίστως)….