Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Επιστολή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Σε μια εποχή που η "συναίνεση" έχει γίνει του συρμού, από κοινού με δύο ακόμη συναδέλφους - τον Σπύρο Κουβέλη του ΠΑΣΟΚ και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη του ΣΥΡΙΖΑ- επιχειρούμε να δώσουμε λίγη ουσία στον όρο, και μάλιστα σε ένα ζήτημα που θεωρούμε εξαιρετικά κρίσιμο μακροπρόθεσμα. Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας του να μην φέρει στη Βουλή ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που θα "βάλει τάξη" στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, από τη στιγμή που δεν έχει επιτύχει ουσιαστική συναίνεση.


"...δεν πρέπει ασφαλώς να παραβλέπουμε ότι ένα τόσο σημαντικό για το μέλλον της χώρας κείμενο, το οποίο φιλοδοξεί αφενός να βάλει «τάξη στο χώρο» -όπως πολύ σωστά αναφέρετε κι εσείς- , και αφετέρου να χαράξει την κατεύθυνση της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια, δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει την εφαρμογή του, παρά μόνο αν επιτύχει την διευρυμένη συναίνεση τόσο της κοινωνίας όσο και των φορέων. Πιστεύουμε δε, ότι η έγκρισή του από το κοινοβούλιο, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην κυβερνητική πλειοψηφία, θα ακυρώσει δυστυχώς στην πράξη το σκοπό του εγχειρήματος και θα υπονομεύσει ουσιαστικά το πνεύμα του..."


Για να προκαταλάβω κι εκείνους που το μόνο που τους απασχολεί είναι η στάση μου στην σχετική ψηφοφορία, ας σταθούμε επιτέλους στην καρδιά του ζητήματος: Θα επιλύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τα χρόνια προβλήματα; Θα αποκτήσει η χώρα σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό; Θα μπει τέλος στην συνεχιζόμενη παρανομία; Τι θα κάνουμε με την υποχρέωσή μας να επανορθώσουμε τις περιβαλλοντικές βλάβες του παρελθόντος; Ας επικεντρωθούμε σε αυτά τα θέματα, διότι η συνεχής ενασχόληση με το πρόσωπο και όχι την άποψη μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία μπορεί να θεωρηθεί. Άλλωστε, στο κομμάτι που με αφορά, πάντοτε ήμουν κι εγώ της άποψης του Βρετανού συγγραφέα ότι "οι εξηγήσεις είναι περιττές: οι εχθροί σου δεν τις πιστεύουν και οι φίλοι σου δεν τις χρειάζονται"...



Δείτε το κείμενο της επιστολής...



Αθήνα, 12 Ιουνίου 2008

Προς: κ. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
κ. Γεώργιο Σουφλιά


Θέμα : Συζήτηση για το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ολομέλεια της Βουλής


Κύριε Υπουργέ,

Η συζήτηση που έλαβε χώρα στις κοινές συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών Οικονομικών και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής για το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξίας ανέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο μια απόλυτη αναγκαιότητα: η θεσμοθέτηση του πλαισίου πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας για τα επόμενα 15 χρόνια.

Σε αυτό το σημείο δε, οφείλουμε δύο παρατηρήσεις, ενδεικτικές της κρισιμότητας και της δυσκολίας ασφαλώς του θέματος. Πρώτα και κύρια, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ για την πλειοψηφία των εταίρων μας η σχετική νομοθεσία μετρά ήδη πέντε δεκαετίες ζωής. Δεύτερον, ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε καμία περίπτωση μονοσήμαντα, ως ένα σχέδιο παραγωγής και υποδομών, αλλά ως διαρκής αναζήτηση της καλύτερης κατανομή των ανθρώπων σε συνάρτηση με τους φυσικούς πόρους και τις οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό επιτάσσει η διεθνής εμπειρία.

Η συζήτηση ωστόσο που προηγήθηκε μέχρις στιγμής στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, κατέδειξε ότι σε πλήθος ζωτικής σημασίας ζητημάτων γεννώνται ερωτήματα, που δεν απαντώνται από το παρόν νομοσχέδιο. Ζητήματα κρίσιμα που αφορούν το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει εφεξής η χώρα, την προστασία του περιβάλλοντος/ επανόρθωση των βλαβών του παρελθόντος, και τέλος την αειφόρο ή μη λογική του εγχειρήματος. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι καταγράφεται μια έλλειψη σαφούς στρατηγικής, ξεκάθαρης φιλοσοφίας και σύγχρονου οράματος.

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις γενικότερες ελλείψεις σε όλο το Σχέδιο προβλέψεων κόστους και καθορισμού αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων (πχ στο θέμα της απεξάρτησης από το λιθάνθρακα και το λιγνίτη, αλλά και στο μείζον ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης). Επίσης, ελλείπει η καταγραφή του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η επιθυμητή συνέργια και ισορροπία μεταξύ αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού (επί παραδείγματι πώς θα διαχωριστεί ο ρόλος και οι μηχανισμοί εφαρμογής ΕΣΠΑ και ΓΠΧΣ). Ουδεμία σχεδόν πρόβλεψη υπάρχει για το πολιτιστικό περιβάλλον, δεν αποσαφηνίζεται το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε, ενώ τα μέτρα προστασίας για το περιβάλλον φαίνεται να μην έχουν στηριχθεί στη βάση αναλογιστικών μελετών. Και πολλά άλλα ακόμη ερωτήματα.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι σημαντικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση και τις επιμέρους προβλέψεις του Εθνικού αλλά και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Κύριε υπουργέ,

δεν πρέπει ασφαλώς να παραβλέπουμε ότι ένα τόσο σημαντικό για το μέλλον της χώρας κείμενο, το οποίο φιλοδοξεί αφενός να βάλει «τάξη στο χώρο» -όπως πολύ σωστά αναφέρετε κι εσείς- , και αφετέρου να χαράξει την κατεύθυνση της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια, δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει την εφαρμογή του, παρά μόνο αν επιτύχει την διευρυμένη συναίνεση τόσο της κοινωνίας όσο και των φορέων. Πιστεύουμε δε, ότι η έγκρισή του από το κοινοβούλιο, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην κυβερνητική πλειοψηφία, θα ακυρώσει δυστυχώς στην πράξη το σκοπό του εγχειρήματος και θα υπονομεύσει ουσιαστικά το πνεύμα του.

Ως εκ τούτων, σας καλούμε να μην θέσετε – βεβιασμένα, λίγες ημέρες μόλις πριν το τέλος των εργασιών της Βουλής- σε συζήτηση προς έγκριση στην Ολομέλεια το αναθεωρημένο Σχέδιο Εθνικού Πλαισίου Χωροταξίας, το οποίο θα προκύψει κατόπιν των τροποποιήσεων που αναλάβατε να διενεργήσετε μετά την επεξεργασία του στις Επιτροπές. Σας καλούμε να θέσετε το αναθεωρημένο Σχέδιο σε νέα, ανοιχτή, ουσιαστική και δημόσια διαβούλευση ώστε να έλθει στη Βουλή έχοντας πραγματικά εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση που θα επιτρέψει την εφαρμογή του στην πράξη. Διότι, αν αυτός ο νόμος δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις ίσως είναι καλύτερα να μην δημιουργήσουμε ένα ακόμη ακρωτηριασμένο νομοθέτημα, το οποίο είτε δεν θα εφαρμοστεί ποτέ είτε θα δώσει περισσότερα νομιμοποιητικά ερείσματα για τους παραβάτες. Οι παραλείψεις του πολύ φοβούμαστε ότι θα ανοίξουν κι άλλα παραθυράκια, σε ένα σύστημα που ήδη πάσχει.

Ευχαριστούμε για την αμέριστη προσοχή σας.


Με εκτίμηση,


Οι Βουλευτές

Πέτρος Τατούλης Σπύρος Κουβέλης Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Ν.Δ. Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να κανω σεφτε με ερωτηση ασχετη αλλα ουσιαστικη,που βγαζει ειδηση...

1) Θα εισηγηθειτε στη ΝΔ μειωση του Ε.Φ.Κ στα καυσιμα,για μειωση τιμης τους ?

2) Θα εισηγηθειτε μειωση ΦΠΑ,σε 7 & 17%,αν οχι 5 & 15%,που ειναι το κατωτατο περιθωριο απο ΕΕ.για μειωση τιμων ?

Unknown είπε...

Δεν κρύβω ότι εγώ τουλάχιστον, θα ήθελα να σας κάνω μια άνευ προηγουμένου επίθεση για την αναντιστοιχία λόγων και έργων.
Ο ΜΟΝΟΣ λόγος που επιφυλάσσομαι για αργότερα, είναι οι οικογενειακοί λόγοι που έχετε τώρα. ΘΑ το συζητήσουμε πάντως. Δεν είναι πλέον κοινωνικά ανεκτές οι συμπεριφορές παλαιοκομματικού ύφους και ήθους που διέπονται από υποκριτική και βρίσκονται σε αντιδιαστολή σχετικά με την συμφωνία λόγων και έργων. Η μεταρρύθμιση, κύριε εκπρόσωπε, έπρεπε να αρχίσει από την πηγή του κακού, κι αυτό δεν είναι η αγορά, αλλά το διεφθαρμένο "πολιτικό προσωπικό" όπως αυτάρεσκα και προκλητικά επαιρόμενο αυταποκαλείται.

Ειλικρινείς ευχές για την υγεία των συγγενικών σας προσώπων. Θα επανέλθουμε.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστούμε για την έγκριση του σχολίου. Εχουμε μια απάντηση και εδώ συμπληρωματική στο υπό συζήτηση θέμα.

Είναι πάντως πιθανό να μην έχει ακόμα εγκριθεί και αναρτηθεί από τα παιδιά στο πρεςς.

Ανώνυμος είπε...

ΨΗΦΙΣΑΤΕ κε ΤΑΤΟΥΛΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ? ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΕΙ ΤΙ "ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ" ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΙ ?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Τατούλη,

Τα σχόλια σας για το χωροταξικό αλλά και αυτή καθαυτή η συναινετική (χωρίς εισαγωγικά) ενέργεια σας είναι ευχάριστη νότα στο σαθρό πολιτικό σκηνικό.

Θα σας παρακαλούσα όσο και αν ταλαιπωρηθείτε από τους αγώνες που κάνετε να μην παραδώσετε τα όπλα, μιας και πολιτικοί σαν εσάς μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι που σας ψηφίζουμε ή σας στηρίζουμε με τις λιγοστές δυνάμεις μας.

Ευχαριστούμε

Nightly-visitor/Νυκτερινός Επισκέπτης είπε...

Τελικά ρε ποντικοχιμπατζή, τι θέλεις; Γιατί μας ταλαιπωρείς; Με ποιόν είσαι; Ή μείνε με το κόμμα σου και βούλωσέ το, ή ανεξαρτητοποιήσου, ή επιτέλους παραιτήσου, αφού δε συμφωνείς με τις αποφάσεις του κόμματός σου. Δε μπορούμε άλλο να βλέπουμε ψευτόμαγκες που στο όνομα της ανανδρείας, προδίδουν όλους αυτούς τους ταλαίπωρους που τους ψήφισαν και τους ανέδειξαν. Ου να χαθείτε γυναικούλες…..

Ανώνυμος είπε...

http://neoinileias.blogspot.com/

Xιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ και 4 χρόνια καταγγέλλουν ότι παραβιάζεται από την κεντρική επιτροπή αθλητικών τάξεων το νομοθετικό πλαίσιο και γίνονται κάθε έτος περίπου 1200 παράνομες προσλήψεις σε βάρος χιλιάδων άλλων τίμιων εκπαιδευτικών με την ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.


Σε βαθιά κρίση βρίσκεται ο αθλητισμός

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αθλητικού τέλματος της Ηλείας είναι το κλειστό αθλητικό κέντρο Κρεστενων που αντί να φιλοξενεί παιδιά ο Δήμαρχος το κρατάει κλειστό, από τα παιδιά για να μην το χαλάσουν! ενώ την τρέχουσα περίοδο οι χώροι του χρησιμεύουν ως αποθήκη για την ανθρωπιστική βοήθεια των πυρόπληκτων.
Όμως και γενικότερα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αρκετά αθλήματα δεν αναπτύσσονται, ενώ και η αθλητική επιχειρηματικότητα είναι λέξη άγνωστη.

Τα προγράμματα για αθλητική επιχειρηματικότητα μέσω του 3ΚΠΣ και του ΟΠΑΠ τα «ροκάνισαν» κάποιοι εκλεκτοί που δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό.Αλλά και στα άλλα αθλήματα που καλλιεργούνται τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Ο Στίβος για παράδειγμα, στην Ηλεία είναι υποανάπτυκτος, τα στάδια στην Ηλεία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις, υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ δεν υπάρχουν πλέον μετά την «αποχώρηση» με συνταξιοδότηση των παλιών προπονητών και προπονητές.


Στο Μπασκετ το ίδιο, το κλειστό του πύργου παραμένει «κλειστό» λόγω έργων στο παρκε και τη σκέπη τα τελευταία 4 χρόνια, επίσης και στο Ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι καλυτέρα, το «στραπάτσο» της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αντικατροπτίζει τη χωρίς προοπτική γενικότερη άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο Αθλητισμός.
Κολύμβηση.
Στην κολύμβηση παρότι η χώρα μας βρέχεται παντού από θάλασσα η κατάσταση είναι άσχημη.Η 25αρα πισίνα που διαθέτει ο Πύργος είναι μικρή, ενώ έχει να επισκευαστεί πάνω από 20 χρόνια.
Μαζικός Αθλητισμός.
Ο μαζικός αθλητισμός υπολειτουργεί και αυτό επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων.

Είναι ωφέλιμο να αναφερθεί ότι τα προγράμματα αυτά πανελλαδικά χρηματοδοτούνται από την ΓΓΑ.
Αιτία του τέλματος που έχει περιέλθει ο μαζικός αθλητισμός είναι το γεγονός ότι από το 1981 οι καθηγητές φυσικής αγωγής που προσλαμβάνονται για να υλοποιήσουν τα προγράμματα είναι ωρομίσθιο προσωπικό για λίγους μήνες.
Αθλητικό σχολείο.

Ο Πύργος είναι ίσως μέχρι τώρα η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει αθλητικό σχολείο.

Ενώ και στην υπόλοιπη χώρα τα εν λόγω σχολεία υπολειτουργούν, παράλληλα χιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ και 4 χρόνια καταγγέλλουν ότι παραβιάζεται από την κεντρική επιτροπή αθλητικών τάξεων το νομοθετικό πλαίσιο και γίνονται κάθε έτος περίπου 1200 παράνομες προσλήψεις σε βάρος χιλιάδων άλλων τίμιων εκπαιδευτικών με την ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός βάσει και του ισχύοντος συντάγματος είναι αγαθό και τελεί υπό την ανώτατη εποπτεία του κράτους

Ανώνυμος είπε...

“…. όπως είναι η σύζυγός μου -η οποία επί χρόνια δουλεύει για να ζήσει την οικογένειά της, να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της και….”
http://www.parliament.gr/ergasies/main.a
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο κ. Αλογοσκούφης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, πληροφορήθηκα ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας μου κάποιος συνάδελφος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση επεχείρησε να συνδέσει τις δραστηριότητες της συζύγου μου με την αποκρατικοποίηση του Ο.Τ.Ε. στη λογική του «Ο άνθρωπος είναι θηλαστικό. Ο σκύλος είναι θηλαστικό. Άρα, ο άνθρωπος είναι σκύλος». Αυτή ήταν η λογική του συλλογισμού του.
Ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν αξίζει απαντήσεως, γιατί συστηματικά η μόνιμη πολιτική του δραστηριότητα συνίσταται στη συκοφαντική σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων. Τίθεται όμως ένα ευρύτερο θέμα για τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρέπει να αποδοκιμάσει αυτές τις προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες επιχειρούν να σπιλώσουν πολιτικούς που έχουν χρόνια δραστηριότητα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου προσφάτως διέγραψε τον κ. Σημίτη, αλλά έχει στο κόμμα του ακόμα τον κ. Καρχιμάκη. Εάν δεν θέλει να γίνει γνωστό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως το κόμμα Παπανδρέου-Καρχιμάκη, αυτού του είδους οι συμπεριφορές θα πρέπει από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αποδοκιμαστούν. Διότι εγώ θεωρώ απαράδεκτο να συνδέεται η δραστηριότητα μιας επαγγελματίου όπως είναι η σύζυγός μου -η οποία επί χρόνια δουλεύει για να ζήσει την οικογένειά της, να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της και συστηματικά απέχει από κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με το ελληνικό δημόσιο λόγω της δικής μου εμπλοκής με την πολιτική- να επιχειρείται να της γίνονται τέτοιου είδους επιθέσεις. Το θεωρώ απαράδεκτο, το θεωρώ άνανδρο, το θεωρώ συκοφαντικό και πιστεύω ότι πρέπει να αποδοκιμαστεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλλιώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κόμμα Παπανδρέου-Καρχιμάκη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ Τατούλη,

Με χαρά θα πω πως προς το παρόν αποτελείτε την ευχάριστη έκπληξη της blogοσφαιρας αλλά κυρίως της πολιτικής ζωής του τόπου. Χρόνια τώρα παρακολουθώ την βουλή και πραγματικά εκπλήσσομαι πως είναι δυνατόν ΠΑΝΤΑ (με τις σημερινές αναλογίες) 152 βουλευτές να διαφωνούν με τους άλλους 148. Δεν είναι δυνατόν ΟΛΑ τα νομοσχέδια της ΝΔ (η του ΠΑΣΟΚ) να είναι λάθος. Σας συγχαίρω για την επιστολή προς τον κ Σουφλιά που συνυπογράψατε, όχι ως περιεχόμενο αλλά ως κίνηση συναίνεσης. Ελπίζω να δω αντίστοιχα βουλευτές των άλλων κομμάτων να υπερψηφίζουν νομοσχέδια της ΝΔ που κρίνουν ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να αλλάξει και να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της κομματικής ταυτότητας. Όταν διεκδικείτε την ψήφο μας , την διεκδικείται για το καλό του τόπου και όχι του κόμματος σας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψηφίζουν την ΝΔ αλλά τον κ Τατούλη και τον εκάστοτε βουλευτή, ως άνθρωπο και ως σκέψη .Και πολλές φορές τα έργα τους με μόνο γνώμονα την κομματική ταυτότητα και ευημερία μας απογοητεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ω κυριολεκτικά "πουλημένος" συνδικαλιστής του ΟΤΕ κ Μανώλης, που δεν ειχε το θάρρος να υποστηρίξει ότι του επέβαλε η συνείδηση του στην πώληση του ΟΤΕ.
Συνεχίστε την προσπάθεια (αν και δεν σας ακούει κανείς από το κόμμα σας η την αντιπολίτευση). Τουλάχιστον ας λεμέ πως κάποιος βουλευτής αγωνίζεται κόντρα στο κατεστημένο.

http://aplos-politis.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Νυχτερινέ επισκέπτη,

Ή εμπάθεια πολλών για όσα κάνουν οι λίγοι είναι πλέον φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις…
Κι εντάξει ο κ Νυχτερινός επισκέπτης στις γνώσεις είναι ισόβαθμος του Δαρβίνου (ποντικοχιμπατζή). Στην υποκρισία όμως; Δεν είναι αριστούχος; Και στην εμπάθεια; Αριστεύει άνετα... Είναι λυπηρό γιατί στο όνομα μιας "κομματικής νομιμοφροσύνης" τρέφεται ο φθαρμένος μηχανισμός των κομμάτων από τα πιο αντιδραστικά και οπισθοδρομικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτά τα χάλια. Αυτοί έχουν συμφέροντα και καλά κάνουν, εμείς τι κάνουμε; Άντε χάσου μερμηγκάκι στο μικρόκοσμο σου.

Ανώνυμος είπε...

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκες κ. Τατούλη.
Μόνο που ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να επιχαίρει για την απόφαση περί αναστολής της κομματικής ιδιότητας των εμπλεκομένων στην υπόθεση Σίμενς και να εγκαλεί τη ΝΔ αλλά εσύ με θάρρος βγήκες από την αρχή και ζήτησες την απομάκρυνση ομοϊδεατών σου. Μπράβο σου! Αλήθεια τώρα ο κ. Χατζηγάκης και ο κ. Ζαγορίτης τι έχουν να πούνε; Αυτοί δεν είχαν σπεύσει να αποκλείσουν την εμπλοκή κομμάτων. Να τους χαίρεται ο κ. Καραμανλής! Με τέτοιους συνεργάτες που να πάει μπροστά η χώρα.

Πέτρος Τατούλης είπε...

@Νυκτερινός επισκέπτης

Σου έχω απαντήσει στο δικό σου ιστολόγιο. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να το δει https://www.blogger.com/comment.g?blogID=5477200804291911205&postID=7238221996777911727&page=1

Πέτρος Τατούλης είπε...

λάθος διεύθυνση, οπότε ιδού και η απάντηση.

Αγαπητέ Κωνσταντίνε και Νυκτερινέ Επισκέπτη,

Κατ’ αρχήν, θα σου πρότεινα να διαβάσεις ένα άρθρο σχετικά με το Ισραήλ, δάνειο ενός φίλου (http://www.medium.gr/articles/121060173057266.shtml). Βλέπω ότι αυτό το θέμα σε απασχολεί σφόδρα, σε βαθμό κοσμοθεωρίας.

Έχετε ωστόσο ελαφρώς περίεργη την αίσθηση της ελευθερίας του Λόγου. Αν και καταφανώς κινούμαστε σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, θα επιχειρήσω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με αυτά που μου καταλογίζεις.

-«Αυτά τα έλεγε όταν ήταν διορισμένος υφυπουργός;»

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της υφυπουργίας μου συγκρούστηκα έντονα με το σύστημα. Μην ξεχνάς ότι επί των δικών μου ημερών περατώθηκε η «αμαρτωλή» εκκαθάριση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι κάτι ενδεικτικό. Επίσης γνωστό είναι ότι βρέθηκα απέναντι και στην αλαζονική –ολοκληρωτική συμπεριφορά του γενικού γραμματέα, θεωρώντας ότι είχα χρέος να υπερασπίσω τη σημαία της ηθικής που είχαμε σηκώσει προεκλογικά. Επίσης γνωστό είναι ότι ανέκοψα συμβάσεις που για εμένα δεν πληρούσαν την απαραίτητη νομιμότητα (θα θυμάσαι τις δύο συγκοινωνούσες εταιρείες πατέρα και γιού…). Ας μη λησμονείς ότι ουσιαστικά παρέμεινα στη θέση αυτή ενάμισι χρόνο αφότου η ΝΔ είχε αναλάβει την εξουσία. Σε αυτό το διάστημα δεν θα μπορούσε κανένας λογικός άνθρωπος ασφαλώς να περιμένει ότι θα γίνονταν θαύματα. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τις δυσκαμψίες, την αδράνεια και την ολιγωρία του συστήματος. Λες ότι τότε όλα δουλεύανε ρολόι. Πότε το είπα εγώ αυτό; Οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές και σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητες. Προσπάθησα ωστόσο να εργαστώ και σκληρά και αποτελεσματικά, σύμφωνα πάντα με την δική μου ιδεολογία και οπτική. Οπότε φίλε μου για ποια κακία και για ποια παλιανθρωπιά μιλάς; Είναι απλό. Επιχειρείς να αναλύσεις συναισθηματικά μια κατάσταση που είναι καθαρά πολιτική. Ως εκ τούτου η οπτική σου είναι αποπροσανατολιστική και μπορεί να κατηγορηθεί ως υποβολιμαία.

-«Όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι λάθος, όλοι τα παίρνουν , όλοι πρέπει να παραιτηθούν»

Ποτέ δεν έχω υποστηρίξει ότι όλα είναι λάθος. Στο θέμα του ΟΤΕ για παράδειγμα ήμουν ο πρώτος που παρακίνησε τον πρωθυπουργό να κωφεύσει στις φωνές του λαϊκισμού που εκπορεύονταν μέσα από την ίδια την παράταξη. Η στάση μου, φίλε Κωνσταντίνε, είναι απολύτως συνεπής από την πρώτη στιγμή που άρχισα να πολιτεύομαι. Μην ξεχνάς ότι ο λόγος που οδηγήθηκα στη διαγραφή το 96 από τον σημερινό πρωθυπουργό ήταν η άρνηση μου να καταψηφίσω νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ. Πώς θα μπορούσα άλλωστε να το κάνω αυτό, από τη στιγμή που η τότε κυβέρνηση υιοθετούσε μια δική μας πάγια θέση; Να αναιρέσουμε τους εαυτούς μας στο όνομα της στείρας αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης; Δεν θα ήταν τίμιο. Οπότε μάλλον λίγο δύσκολα με λες άνανδρο.

Όσον αφορά την ισοπεδωτική/μηδενιστική λογική που μου προσάπτεις, δεν έχεις καθόλου δίκιο. Εκείνο το οποίο τονίζω σε κάθε περίπτωση είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα με τη διαφθορά είναι ότι στις κρίσεις δεν επέρχεται η κάθαρση. Αυτό τι σημαίνει; Διάχυση ευθυνών σε όλες τις κατευθύνσεις, απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Απομάκρυνση των πολιτών από τα κοινά και τον ουσιαστικό διάλογο.

Τέλος, ποτέ δεν υποστήριξα ότι όλοι είναι άχρηστοι ή τα παίρνουν. Επαναλαμβάνω: το σύστημα έχει και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες όμως είναι απομονωμένες. Δείτε τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις. Διατηρείς μια θέση στη βάση κάποιων δημοσίων σχέσεων με τους ισχυρούς, με βάση το πόσο μεγάλη είναι η στρατιά των δημοσιογράφων που έχεις στη δούλεψη σου, με βάση το πόσο καλά μοιράζεις την κρατική διαφήμιση…Αυτά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν , διότι υπάρχουν άνθρωποι που και έργο έχουν να επιδείξουν και σχέσεις με την κοινωνία διατηρούν.

- Για το στέγαστρο της Σαντορίνης

Ξέρεις δυστυχώς τα πράγματα μισά. Η απόφαση για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης ήταν του ΚΑΣ. Θα έχεις ακούσει ασφαλώς ότι πρόκειται για το κορυφαίο όργανο του ΥΠΠΟ, του οποίου βέβαια οι αποφάσεις είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Προσωπικά ωστόσο, από την στιγμή που δεν είμαι παντογνώστης, σεβάστηκα απολύτως τις αποφάσεις του οργάνου (για να μην προτρέξεις να πεις ότι ήταν δικοί μου οι άνθρωποι που διορίστηκαν σε αυτό, ήμουν από εκείνους τους υπουργούς που διατήρησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των διευθυντών του υππο στις θέσεις τους) και μόνο στην περίπτωση που είχα καταγγελία από πολίτη ή άλλο φορέα για μη σύννομη ή εσφαλμένη απόφαση ανέπεμπα το θέμα προς επανεξέταση. Τώρα, όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες, καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσα να σηκώσω στις πλάτες μου ένα έργο που είχε ολοκληρωθεί κατά 90% πριν αναλάβω εγώ σε αυτήν την θέση. Δεν θα ήταν δίκαιο.

-«Παραιτήσου κτλ…»

Φίλε Κωνσταντίνε. Αν καταφέρεις να δεις τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα και όχι υπό το βάρος κάποιας συναισθηματικής φόρτισης θα αντιληφθείς, ότι προσωπικά υπήρξα απόλυτα συνεπείς σε δύο πράγματα. Η κοινωνία το 2004 εμπιστεύθηκε τη Νέα Δημοκρατία με την προσδοκία ότι θα παταχθεί η διαφθορά, θα καλυτερέψουν τα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία με τη σειρά της αυτό υποσχέθηκε. Εγώ εμμένω σε αυτήν την προσδοκία και σε αυτήν την υπόσχεση. Οπότε, μάλλον κάποιοι άλλοι πρέπει να παραιτηθούν, που είναι εκτός αυτής της γραμμής.


Και κάτι γενικό. Ο λόγος για τον οποίο μπαίνω στη διαδικασία να σου απαντήσω, αν και είναι εμφανής η εμπάθεια σου, αλλά και το ότι ουσιαστικά μονολογείς χωρίς να ακούς τον συνομιλητή σου έχει να κάνει με τη δική μου αίσθηση δημοκρατίας. Όλοι πρέπει να ακουγόμαστε. Όλοι δικαιούμαστε βήμα. Όλοι έχουμε φωνή. Εσένα από ότι αντιλαμβάνομαι δεν σου αρέσει αυτή η εικόνα και νανουρίζεσαι ακούγοντας μόνο τις δικές σου ιαχές. Θεωρώ ότι με νηφαλιότητα και ωριμότητα μπορούμε όλοι να συζητήσουμε χωρίς τριτοκοσμικές συνωμοσίες, χωρίς κραυγές…όσο για τα περί Δούρειου Ίππου που σου αρέσει να διακινείς, έχω μόνο να πω ότι ωραία τα παραμυθάκια, αλλά κρατάνε λίγο.

Ps. Γιατί σε ενόχλησε η στάση μου στη Siemens Και τον συνάδελφο που ενεπλάκη, από τη στιγμή που βλέπω στο blog σου ότι εξίσου σκληρή στάση υιοθετείς κι εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τατούλη,
σήμερα αρχίζει στη βουλή η συζήτηση για το Χωροτα΄ξικό. Εχετε ζητήσει απο τον κ. Σουφλιά να το αποσύρει.

Τι θα κάνετε; θα το ψηφίσετε τελικά;

AΡΗΣ