του Κώστα Ρομπόρα
Η εκτίμησή μας είναι ότι η Πελοπόννησος έχει έλλειμα «ομοιογένειας» σε σχέση με άλλες Περιφέρειες όπως π.χ. η Κρήτη ή η Θράκη χαρακτηριστικό που έχουν επισημάνει και μέλη μας στο Facebook. Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των περιοχών που την απαρτίζουν ανά ζώνες. Πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε και να δώσετε μια «ταυτότητα» στην Περιφέρεια;
Είναι χαρακτηριστικό του διαδικτύου και του Facebook το στοιχείο που αναφέρετε, το θέμα δηλαδή της ομοιογένειας, μια που η σύγχρονη μηχανοργάνωση που προσφέρεται μέσω αυτού στους πολίτες, ενδυναμώνει την αποκέντρωση της ροής πληροφοριών και ενημέρωσης και κάνει εμφανείς τις ιδιαιτερότητες των μικρών κοινοτήτων που στην πραγματικότητα απαρτίζουν τις κοινωνίες της πατρίδας μας.
Οι διαφορετικές αυτές νοοτροπίες που καθορίζουν οι ιδιαιτερότητες, είναι αυτές που προσδίδουν αξία στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της μηχανής που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Η ταυτότητα της Πελοποννήσου, έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και αποτελεί ένα ισχυρό brand name. Εμείς καλούμαστε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, την ουσία και τις αξίες που αυτό το brand κρύβει. Στην «Νέα Πελοπόννησο» ήδη ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι από το λογότυπο μας, ως σημείο ένωσης των δυνάμεων των 5 νομών και των ξεχωριστών περιοχών υπό μία ενιαία ταυτότητα.
Με την εικαστική αποτύπωση που επιλέξαμε για τη «Νέα Πελοπόννησο» θέλουμε να αφηγηθούμε την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του. Οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου είναι τα φύλλα σε ένα ανθισμένο λουλούδι. Ο καθένας έχει το δικό του χρώμα. Κι όμως όλοι μαζί δημιουργούν μια αρμονική σύνθεση. Είναι δεμένοι γύρω από ένα κλαρί ελιάς. Κι όμως είναι έτοιμοι να πετάξουν σαν ένας σύγχρονος έλικας. Είναι ένα ψηφιδωτό από σύμβολα και διαφορετικές εικόνες.
Κι όμως δημιουργούν την εντύπωση ενός ενιαίου, αδιάσπαστου συνόλου. Την επομένη ημέρα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, η Πελοπόννησος θα είναι ζωγραφισμένη με τα δικά της χρώματα. Τα χρώματα της ισχυρής μας συστράτευσης. Της δημιουργικής μας σύνθεσης. Της ενεργής μας συμμετοχικότητας.
Πείτε μας μερικούς τρόπους με τους οποίους σκοπεύετε να ενσωματώσετε τις νέες τεχνολογίες στη διοίκηση της Περιφέρειας. Εάν η εξωστρέφεια της Πελοποννήσου ως προϊόν πλέον περνά και από το Διαδίκτυο με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα κοινωνικά Δίκτυα, το bloggingκαι τη «δημοσιογραφία των πολιτών» για την προώθηση του τόπου;
Πιστεύετε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους πολίτες να αναλάβουν και οι ίδιοι δράσεις για την προώθηση του τόπου τους; Υπάρχει περίπτωση να δούμε μία «Πελοπόννησο 2.0» όπου οι πολίτες βρίσκονται σε διάδραση τόσο μεταξύ τους όσο και με τη Διοίκηση (και όχι μόνο για Διοικητικά θέματα);
Η Πελοπόννησος 2.0 είναι ήδη εδώ, είσαστε εσείς, οι νέοι που το διαδίκτυο σας έχει προσφέρει ένα σημείο αναφοράς, συζήτησης, διαβούλευσης και ζύμωσης. Ο διάλογος μας με αυτή τη συνέντευξη συμβολίζει ήδη την δυναμική αλλαγής που το δίκτυο επιβάλλει στην καθημερινότητα μας.
Η απορρύθμιση του σύγχρονου πολιτικού και οικονομικού συστήματος ξεκινά από την απελευθέρωση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Οι παγιδευμένες δυνάμεις των πολιτών, σε ένα τρόπο διαβίωσης με το συμβολισμό της παθητικής αποδοχής, απελευθερώθηκαν και σήμερα πλέον μετέχουν στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ισότιμα.
Η υπόθεση του συγχρονισμού της περιφέρειας όμως, με την υπερβατική θέση που σήμερα έχει κατακτηθεί στο Web 2.0, χρειάζεται πολύ δουλειά και ανοικτό μυαλό, κάτι που οι κρατικές δομές που συνθέτουν τις υπηρεσίες της περιφέρειας, δεν διαθέτουν ακόμα. Στόχος δικός μας είναι η περιφέρεια να γίνει ένα κόμβος στον οποίο ακτινωτά θα συνδέονται οι λειτουργίες της με τους πολίτες με διαδικασίες όπως αυτές των κοινωνικών δικτύων που σήμερα έχουν εκπαιδεύσει τους πολίτες σε συγκεκριμένες ρουτίνες.
Θα επενδύσουμε στις συνήθειες αυτές μετατρέποντας την τυπική μηχανοργάνωση των υπηρεσιών σε ένα μοντέλο client service που θα υπηρετεί τους πολίτες αντί να τους εισάγει στους λαβύρινθους των υπηρεσιών. Η Πελοπόννησος 2.0, με την λογική του client service, θα περιλαμβάνει και τις “Υπηρεσίες μιας στάσης” (one stop shop), ώστε να εγγυάται η διαφανής και ισότιμη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Με μια τέτοια στρατηγική σχεδιασμού η εξωστρέφεια θα μπορέσει να αποκτήσει φορέα διάδοσης της. Παράλληλα ένας κόμβος Web 2.0 με αρχές client service θα προσφέρει δυναμική συμμετοχής στο κοινό. Η προώθηση του τόπου είναι καθήκον όλων μας. Εμείς αυτό που θα προσφέρουμε θα είναι το πλαίσιο, με τρόπους που οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν με την δική τους παραγωγή και προώθηση περιεχομένου.
Αυτό που στο διαδίκτυο αποκαλείται user generated content και εφαρμόζεται με τα social media και το blogging θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που υπό την ενδυνάμωση της περιφέρειας θα λειτουργήσει την εξωστρέφεια και την επικοινωνία των μικρών, διαφορετικών κοινοτήτων με την μεγάλη κρίσιμη μάζα των δυνητικών επισκεπτών ή πελατών της Πελοποννήσου.
Μέχρι σήμερα η πραγματοποίηση αρκετών μεγάλων επενδύσεων σήμαινε καταστροφή του περιβάλλοντος. Έχετε σκοπό να σημάνετε την έναρξη μιας νέας πολιτικής που θα έχει ως κεντρικό σημείο μια μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί εις βάρος της επιχειρηματικότητας και εάν ναι πείτε μας κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα αλλά και πως θα αντιμετωπίσετε υπάρχουσες επενδύσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν εις βάρος του περιβάλλοντος
Στόχος μας είναι να άρουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να είμαστε αρωγοί στον εκσυγχρονισμό των προϊόντων ή των υπηρεσιών των επιχειρήσεων, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων δραστηριοτήτων χωρίς να επιδεινώνουμε την ήδη συντελεσθείσα επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Στόχος μας ακόμα είναι να εξασφαλίσουμε τη φυσική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση με έμφαση στην αειφορία και τη βελτίωση της ελκυστικότητας των πόλεων.Ένα σημαντικό θέμα που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον και έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών αφορά τα σκουπίδια. Ως σήμερα επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες ότι η επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να γίνει χωρίς όχληση και άρα μπορεί να εγκατασταθεί στην περιοχή τους χωρίς να τους δημιουργεί πρόβλημα. Το γεγονός αυτό, ανεξάρτητα από τους χειρισμούς που προηγήθηκαν, δεν έγινε αποδεκτό και οι τοπικές κοινωνίες, η μία μετά την άλλη, αντέδρασαν στον όποιο σχεδιασμό επιχειρήθηκε .
Πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι, η μη διαχείριση ισοδυναμεί με περιβαλλοντική επιβάρυνση, σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη εφαρμογή των οδηγιών. Τα σκουπίδια όμως αποτελούν ολόκληρη οικονομία και από την διαχείριση τους προκύπτουν και οικονομικά οφέλη, τα οποία μπορούν να καρπωθούν οι περιοχές, στις οποίες θα εγκατασταθούν δραστηριότητες επεξεργασίας τους. Είναι αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις με τεχνικούς και όχι με πολιτικούς όρους. Φυσικά, ο ρυπαίνων θα πληρώνει και ο έχων τη διαχείριση θα κερδίζει.
Τοποθετούμε τους ΧΥΤΑ ως τελευταία επιλογή και επικεντρωνόμαστε στην επιλογή σύγχρονων μεθόδων, οικολογικού προσανατολισμού, σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προχωρούμε στην άμεση αποκατάσταση των χωματερών, αξιοποιώντας τους πόρους του Ε.Σ.Π.Α. και δρομολογούμε τη λειτουργική αξιοποίησή τους (περιβαλλοντικά/φωτοβολταϊκά πάρκα).
Υποστηρίζουμε, παράλληλα με τη δραστηριότητα της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού των υλικών στην πηγή από τους καταναλωτές, τις μεθόδους της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης των απορριμμάτων, ώστε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον όγκο των στερεών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή.
Δημιουργούμε δίκτυο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και ειδικών αποβλήτων (Πράσινα Σημεία- Green Points). Προωθούμε ένα νέο σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών απορριμάτων με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και με βάση το τρίπτυχο: μηδενικοί ρύποι – χαμηλό κόστος – οριστική λύση του προβλήματος.
Εάν οι «ενεργειακοί πόροι» αποτελούν το βασικότερο παράγοντα στη σύγχρονη οικονομία έχετε συγκριμένο πλάνο για την εκμετάλλευση τους, σε ποιες περιοχές και με ποιους τρόπους;
Η στροφή της Ευρώπης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι δεδομένη. Η ενέργεια θα αποτελέσει τη «Νέα Οικονομία» τα επόμενα χρόνια. Νέες προοπτικές και νέες ευκαιρίες ανοίγονται. Σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικές κοινωνίες αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και φόβο τη νέα αυτή αγορά. Ακόμη και περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις.Δεν παραβλέπω την επιχειρηματολογία για κάποιους κινδύνους. Πιστεύω, όμως, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν το αύριο, το νέο που έρχεται και στον συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος» είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που φέρνει μαζί του. Σκοπός μας είναι να εκμεταλλευθούμε κάθε ευκαιρία επενδυτικών πλάνων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Θα αξιοποιήσουμε τα «πράσινα προγράμματα» του ΕΣΠΑ. Θα υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στη βάση συμπράξεων από τις οποίες η Περιφέρεια και οι Πολίτες της θα καρπωθούν πόρους και θέσεις εργασίας.
Για αυτό το σκοπό συγκροτούμε Ειδική Επιτροπή που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και θα δραστηριοποιείται ως φορέας υλοποίησης έργων, αλλά και ως φορέας ενημέρωσης των πολιτών και υποψήφιων επενδυτών στις ΑΠΕ, διαμορφώνοντας μία φιλική νοοτροπία για την υποδοχή των εν λόγω επενδύσεων.
Υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε το Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού ΑΠΕ που πρόσφατα θεσπίσθηκε και χωροθετεί τις πιθανές επενδύσεις.
Διευκολύνουμε την απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών που καθυστερούν την έγκριση των επενδύσεων (Υπηρεσίες μιας στάσης).
Διεκδικούμε εξίσου σημαντικά ποσοστά επιδότησης και για μικρότερα επενδυτικά σχέδια στις ΑΠΕ, που μπορούν ευκολότερα να περάσουν από τη διαδικασία αδειοδότησης.
Προχωράμε σε διαβούλευση με περιβαλλοντικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, επιδιώκοντας πάντα την εύρεση της προσφορότερης λύσης.
Στηρίζουμε την προσπάθεια για την πλήρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, μία από τις δύο μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ρεύματος, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, ορυχεία, και δυνατότητα ανάπτυξης Φωτοβολταϊκού Πάρκου.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, που βρίσκεται υπό κατασκευή, σε συνδυασμό με τον αγωγό υψηλής πίεσης φυσικού αερίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος θα ξεκινήσει από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και θα φτάσει μέχρι τη Μεγαλόπολη, θα εξυπηρετεί μελλοντικά τα αστικά κέντρα Κορίνθου, Άργους, Ναυπλίου, Τρίπολης και Μεγαλόπολης, με οικονομικότερη ενέργεια και θα ενισχύσει το Νότιο Σύστημα της χώρας γενικότερα.
Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με άλλες θα υιοθετούσατε ένα μοντέλο εξισορρόπησης όπου η μια περιοχή προσφέρει περισσότερα για να καλύψει τις αδυναμίες μιας άλλης (όπως π.χ. στην Αμερική) ή πιστεύετε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των περιοχών μπορεί να ωφελήσει το σύνολο της Περιφέρειας;
Μια τέτοια πολιτική, στην οποία αναφέρεστε, αντιμετωπίζει την Πελοπόννησο στην πράξη ως ένα ενιαίο σύστημα στο οποίο είναι δυνατή η εφαρμογή πρακτικών trade offs που θα οδηγούν σε εξισορρόπηση αδυναμιών, λαθών και τακτικών.
Να λειτουργήσει δηλαδή στην πράξη η έννοια της Περιφέρειας, αυτό που η εφαρμογή του Καλλικράτη προβλέπει και όχι η στρέβλωση που το κεντρικό κράτος, με την μισή μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια» και την διατήρηση του γραφειοκρατικού μηχανισμού των Νομαρχιών, εμπέδωσε στις κοινωνίες.
Με το νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας απευθείας με την ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων. Γιατί, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους οι καλές προθέσεις, τα προγράμματα και τα οράματα δεν παράγουν πολιτική χωρίς οικονομική αυτάρκεια.
Ο «Καλλικράτης» προσδιορίζει το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις Περιφέρειες, με επιχειρησιακό βραχίονα υλοποίησης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Κεντρικό λοιπόν στοιχείο στον σχεδιασμό μας είναι η σύνταξη και υλοποίηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων, με βάση τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας και την Ευρωπαϊκή εμπειρία.
Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε κάθε εμπόδιο και να παρακάμψουμε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία, προκειμένου να αναδείξουμε την Πελοπόννησο ως υπόδειγμα πλήρους αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.
Η εξέλιξη της γεωργίας (και) στην Πελοπόννησο ήταν για πολλά χρόνια συνυφασμένη με τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες να παράγουν μόνο για τις χωματερές.
Πως σκοπεύετε να σημάνετε μια νέα πολιτική για τη γεωργία όπου δεν θα κοροϊδεύουμε κανένα αλλά δεν θα κοροϊδευόμαστε και από κανένα; Θα ήταν εφικτή μια ανάπτυξη όπου θα συνδύαζε ενεργειακούς πόρους, σεβασμό στο περιβάλλον και νέες τεχνολογίες για μια νέα αποτελεσματική αγροτική πολιτική στα πλαίσια της Περιφέρειας μας;
Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή και λειτουργική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Δε σημαίνει εξάρτηση από τις επιδοτήσεις και εμμονή σε ξεπερασμένες, μη αποδοτικές καλλιέργειες. Δεν σημαίνει ακόμα περισσότερο εκμετάλλευση του συστήματος και θάψιμο στις χωματερές, μαζί με την παραγωγή, της δυναμικής για ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Στο πλαίσιο που περιγράφω παραπάνω το διαδίκτυο θα αποτελέσει μηχανισμό ώθησης, και του διατροφικού τομέα, ενώ θα αναζητηθούν και λύσεις που θα ξεκινούν από την καινοτομία. Για να υπάρξουν δεδομένα καινοτομίας θα αξιολογήσουμε μεθοδολογίες (Community Driven Innovation) που αντλούν πληροφορίες από το σύνολο των μετεχόντων στην αλυσίδα του της γεωργίας και εν γένη του αγροτικού τομέα, με την χρήση και του διαδικτύου.
Στόχος μας η δημιουργία νέου πλαισίου για την εκμετάλλευση του τρίπτυχου ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και απασχόληση. Βλέπετε στις αγορές, μέσα στις οποίες καλείται να λειτουργήσει η γεωργία, σημαντικό εργαλείο αύξησης της ανταγωνιστικότητας αποτελεί η ενσωμάτωση της καινοτομίας.
Με την υιοθέτηση μιας τέτοιας μεθοδολογίας και με την αξιοποίηση της ήδη κεκτημένης γνώσης σε θέματα συνδυασμού ενεργειακών πόρων, τεχνολογίας και αγροτικής πολιτικής μπορούμε να βρούμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και να προβούμε στις απαραίτητες τομές για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, την παραγωγή διαφοροποιημένων, πιστοποιημένων και ασφαλών τροφίμων.
Στόχος μας είναι να διαδώσουμε μια νέα αντίληψη και να υλοποιήσουμε μια νέα πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:
1. Κατασκευή αγροτικών υποδομών ύψους τουλάχιστον 250 εκ ευρώ
2. Κατασκευή ενός Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης.
3. Συγκρότηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη με κεντρικούς πυρήνες την βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Γ.Ε.), τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τις ομάδες παραγωγών και τις επιχειρηματικές συμπράξεις, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων.
4. Δημιουργία μηχανισμού εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους αγρότες
Εάν η λογική του «Καλλικράτη» είναι η αποκέντρωση εσείς πόσο «αποκεντρωτικός» σκοπεύετε να είστε στην άσκηση της Διοίκησης;
Οι θεμελιώδεις αρχές του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», που είναι και προσωπικές μου αρχές, βασίζονται στην διαφάνεια και την αποκέντρωση με βασικούς άξονες την τεχνολογία και την ενδυνάμωση των υπηρεσιών.Η υλοποίηση της πολιτικής αυτής θα επιτευχθεί αρχικά με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των πράξεων της Διοίκησης για ενημέρωση και συνεχή έλεγχο. «Δημόσια δεδομένα, δικά σας δεδομένα«, όλα τα αρχεία «ανοικτά» για επεξεργασία και διαθέσιμα για χρήση.
Την οριζόντια τοποθέτηση σε όλες τις δράσεις (επενδύσεις, έργα υποδομών, επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ) των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης Τη διασφάλιση των συμφερόντων των λιγότερο οικονομικά εύρωστων με την υποστήριξη της συμμετοχής τους σε επενδυτικά σχέδια, που θα έχουν ως επίκεντρο την παραγωγική διαδικασία που υλοποιούν ή την περιοχή που διαμένουν.
Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, που όμως έχουν είτε δοκιμαστεί στον Ελλαδικό χώρο είτε κατάλληλα προσαρμοστεί στις τοπικές ιδιαιτερότητες ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι σχετικές αστοχίες και να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των επενδύσεων. Την υποστήριξη κάθε φορέα που δραστηριοποιείται στα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου – ιδιωτικού ή δημόσιου – και κυρίως των ΑΕΙ της Περιφέρειας στη διεκδίκηση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα.
Πιστεύετε ότι το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε σε αυτή την πολλαπλών επιπέδων κρίση μπορεί να μας βγάλει από αυτή ή μήπως οδηγούμαστε σε ένα αναπόφευκτο «reset» της πολιτικής σκηνής της χώρας;
Το κουμπί για το reset έχει ήδη πατηθεί. Και το κουμπί αυτό είναι η υπέρβαση που έχει ήδη συντελεστεί στην κοινωνία μας. Στην μακρά αυτή προεκλογική περίοδο είχα την ευκαιρία να δω πολλούς συμπολίτες μας, να μιλήσω μαζί τους, να διαφωνήσω και να προβληματιστώ. Οι πολίτες ξέρετε είναι θυμωμένοι, είναι απογοητευμένοι και απόλυτα συνειδητοποιημένοι στην υπέρβαση που έχει συντελεστεί στις κοινότητες που απαρτίζουν τις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου.
Από νωρίς στην πολιτική μου καριέρα, στην κεντρική πολιτική σκηνή, μίλησα για την διαφθορά, τη διαπλοκή και τις υπόγειες σχέσεις που το πελατειακό σύστημα δημιουργούσε στην κοινωνία. Έγκαιρα έκανα λόγο για τη φούσκα του συστήματος και την σημερινή εξέλιξη, καθώς και για την διάβρωση της παιδείας από τις πελατειακές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης.
Και από αυτό το σημείο νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει η πορεία της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, την παιδεία. Και για να μην δώσω λάθος μηνύματα, εννοώ την παιδεία που το σύστημα διδάσκει στους πολίτες με την καθημερινή τριβή στις σχέσεις του μαζί τους. Από εκεί θα ξεκινήσουμε, από τα προφανή και στοιχειώδη, γιατί η σχέση μας με τους πολίτες γκρεμίστηκε στα αυτονόητα.
Πιστεύετε ότι το «εγχείρημα Τατούλη» θα αποτελέσει «φάρο» για ανάλογες κινήσεις ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τον τόπο μας να εξορθολογήσει το πολιτικό του σύστημα με μεθόδους που ενδυναμώνουν τις περιφέρειες και τις κοινότητες των συμπολιτών μας. Επικοινωνώ με τον κόσμο και η αγωνία του για το αύριο δεν έχει να κάνει με διλήμματα και αδιέξοδα.
Η κοινωνία μας βλέπετε βρίσκεται σε κινητικότητα, μια κινητικότητα που οδηγεί στην υπέρβαση και ακόμα περισσότερο στην ολοκληρωτική απαξίωση του πολιτικού συστήματος με την μορφή που το ξέρουμε.
Ο Καλλικράτης μας προσφέρει για πρώτη φορά την ευκαιρία να χειριστούμε σε Περιφερειακό επίπεδο, τα προβλήματα μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας, να αποκεντρώσουμε το κράτος και να ωφεληθούμε από αυτό.
Ξεκινήσαμε την πρόταση μας για την Νέα Πελοπόννησο χωρίς να απευθυνθούμε σε κόμματα ή συμφέροντα. Το μόνο που επιδιώξαμε ήταν η αμφίδρομη επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, η καταγραφή των προβλημάτων, η ανάλυση τους και η διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης πρόταση που απαντά στην υπέρβαση της κοινωνίας μας.
Η «Νέα Πελοπόννησος» δεν επηρεάζεται από κομματικές πολιτικές ή πολιτικές του κεντρικού κράτους, η «Νέα Πελοπόννησος» αποτελεί μια έκφραση της δυναμικής της κοινωνίας που θέλει να αλλάξει με γνώμονα τον ρεαλισμό. Και με στόχο ένα όραμα: να γίνει η Πελοπόννησος μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που θα στηρίζεται και θα αναδεικνύει την αξία και τις δυνάμεις των συμπολιτών μας.
Αν το αυτονόητο μπορεί να γίνει «φάρος» και πρότυπο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα προσφέρει στην Πελοπόννησο ακόμα μια φορά την ιστορική πρωτοβουλία στις θετικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Και για αυτό θα είμαστε ακόμα μια φορά περήφανοι εμείς οι Πελοποννήσιοι.
μέσω Μια διαφορετική συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη από το .. μέλλον μόνο στο isthmos.gr.
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Μια διαφορετική συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη από το .. μέλλον μόνο στο isthmos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου