Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Καλωσήρθατε!

Εσείς καλωσήρθατε. Κι εμείς καλωσορίσαμε. Δε βρίσκω κάτι πολύ συγκεκριμένο να πω και συν τοις άλλοις αδημονώ ειλικρινά να κάνω την πρώτη μου ανάρτηση (η προηγούμενη ήταν δοκιμαστική). Δυο λόγια μόνο για δυο πολύ συγκεκριμένα πράγματα, την πολιτική για τα comments και κάποιες σκέψεις μου για τον Δημόσιο Διάλογο (αυτόν που εγκαινιάζουμε σήμερα αναμεταξύ μας).

Εμμένω απαρασάλευτος στην αρχή της απόλυτης ελευθερίας. Θα αναρτώ όλα εκείνα τα σχόλια σας, ...ανεξάρτητα με την θετική ή αρνητική τους οπτική απέναντί σε εμένα ή τις ιδέες μου. Όλες τις απόψεις, ανεξάρτητα του προκλητικού τους λόγου, των αιχμών, των κατηγοριών ή των βολών τους. Εκείνο το οποίο δε θα δεχτώ προκειμένου να προστατεύσουμε από κοινού το δίαυλο διαλόγου που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι οι άσκοπες βωμολοχίες και τα σχόλια για την προσωπική ζωή του καθενός. Ένα παράδειγμα. «Ο Τατούλης είναι δούρειος ίππος των Αμερικανών» ανεβαίνει και τυγχάνει απάντησης (με φωτογραφική τεκμηρίωση μάλιστα). Και άλλα πολλά ακόμη…

Αναγκάστηκα να ασπασθώ αυτή τη λογική του Moderation διότι έπαθα σοκ, όταν η πρόσφατη ιστορία με τα Blogs (καταγγελία κ. Χιώτη- προσπάθεια να λογοκριθεί η μπλογκόσφαιρα- δες την παρέμβαση μου σχετικά http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=139) ανέδειξε την απέραντη αμάθεια και τον καταπληκτικό ηθικισμό ορισμένων τηλεοπτικών περσόνων και guests (πολιτικοί, καλλιτέχνες, διάφοροι, αδιάφοροι). Δεν ήξεραν να διακρίνουν την ανάρτηση και το σχόλιο. Για να φυλάξουμε και λίγο τα νώτα μας, ας ξεκινήσουμε έτσι και βλέπουμε.

Και στα του δημοσίου διαλόγου τώρα. Καταθέτω κάποιες πρόχειρες σκέψεις, που τις έχω επαναλάβει άλλωστε και στα της πολιτικής. Αν διαφωνείτε, δεν έχετε παρά να καταγράψετε τις σκέψεις σας.

Πρώτο και κύριο, θεωρώ σωστό και τίμιο να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που λέει κάποιος και όχι σε αυτόν που το λέει. Βέβαια, είναι πολύ πιο εύκολο να σπεύδεις να χαρακτηρίσεις κάποιον «αντάρτη», «πικραμένο», «μειοδότη» ή ό,τι άλλο παρά να αντικρούσεις τις θέσεις του (δεν κάνεις λάθος, μιλώ προσωπικά). Εμείς εδώ όμως ας επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου και όχι της επιφάνειας και των επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Ας τα αφήσουμε για άλλους αυτά, που πληρώνονται κιόλας…
Δεύτερο, και ο τελευταίος του Θεού που λένε και στο χωριό μου μπορεί να έχει δίκιο.
Τρίτο, ο καθένας δικαιούται μια απάντηση, εκτός κι αν πρόκειται για ύβρη και προτιμήσει κανείς να σιωπήσει.
Τέταρτο, ο διάλογος θέλει αλήθεια. Τώρα, αν η ζωή του καθενός διαψεύσει στη συνέχεια τις προθέσεις του, μένει στην ιστορία να κρίνει. Μπορεί όμως να έχει ήδη κρίνει.
Πέμπτο και τελευταίο, ο διάλογος θέλει ευγένεια και πολιτισμό, έστω κι αν η υποκρισία στη χώρα αυτή ενίοτε περισσεύει. Προσοχή, δεν εννοώ ηθικισμό, που αποστρέφομαι.

Θα προσπαθήσω να τηρήσω αυτούς τους κανόνες. Αν δεν τα καταφέρω, γράψτε το. Αν δεν τους πιστεύετε, μην τους ακολουθήσετε.

Αυτά. Κλείνω με μια ευχή. Σκεπτόμουν να αναρτήσω μόνιμα μια πολύ αγαπημένη μου φράση του Μοχάτμα Γκάντι, που λέει τα εξής: «Δεν μπορώ να έχω κανένα σεβασμό ή συγκατάβαση για μια κυβέρνηση που πηγαίνει από λάθος σε λάθος, με σκοπό να διατηρείται στην αρχή», με στόχο να δηλώσω σε τι ακριβώς είμαι αντίθετος: στις εμμονές της εξουσίας και τις εμμονές για τις εξουσίες. Το μετάνιωσα: η εύκολη ταμπέλα του αντάρτη με ενοχλεί τόσο, όσο βολεύει κι εκείνους που μου τη φορούν και αποστρέφονται τον διάλογο. Ποια είναι η ευχή; Κάποτε να μην μετανιώνουμε για ό,τι σκεπτόμαστε και ό,τι εκφράζουμε...

Καλή μας αρχή!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλωσήρθατε στην μπλοκόσφαιρα κ. Τατούλη. Μακάρι να είστε συνεπής σ' αυτά που λέτε.

Ανώνυμος είπε...

me afta pou les tha diagrafeis ponire arkada...

Theodore είπε...

Αφου σας ευχηθω, να γινετε καταλυτης για κατι διαφορετικο, θα ηθελα να πω και τα εξης.
Ξερω οτι υπαρχουν μεσα στα κομματα εξουσιας, ατομα, που ειναι εντιμα και ικανα.Αναγκαζονται ομως να συμφυρονται, με αλλους, που ειναι το αντιθετο.
Γιατι λοιπον, δεν τους παρατατε ,και να ενωθειτε μεταξυ σας, να φτιαξετε κατι αλλο, που φαινεται οτι το εχει αναγκη τοσο πολυ ο τοπος;
Και πολυς κοσμος θα σας ακολουθησει, αν δει οτι του λετε την αληθεια.Γιατι ξερει οτι τελικα, ολοι σας, τον κοροιδευετε, ηθελημενα, η οχι.
Αν βγειτε μια ομαδα ικανων και εντιμων ανθρωπων, και βαλετε τα θεματα, τα οποια ειναι ταμπου, αλλα ταλαιπωρουν τη χωρα και ενα σχεδιο να αλλαξουν, νομιζω οτι θα τους σαρωσετε.Ολους.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΠΛΟΚΕΡ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ,ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.ΜΗ ΣΑΣ ΚΑΚΟΦΑΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ,ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.ΤΟ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΕΚΕΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ,ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ.ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ,ΟΤΑΝ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΤΕ ΣΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ,ΛΕΓΑΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΟΒΑΛΛΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. ΔΙΟΤΙ, ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΙΝΑ.ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ή ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ ή ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΑΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΑΝ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,ΜΗΝ ΤΕΝΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ.Μ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ,ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΟΥΣΙΩΔΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΔΕΙΧΝΟΥΝ. ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΑΣ.(H.G.)

Draminos είπε...

Καλώς ήρθαμε και καλή συνέχεια.

Ελπίζω να γίνετε περισσότεροι οι πολιτικοί bloggers. Πρόσφατα ξεκίνησε ο Στέφανος Μάνος, υπάρχει το blogg του Μίμη Ανδρουλάκη, του Βενιζέλου και δεν ξέρω πόσων άλλων ακόμη. Εύχομαι να δούμε αρκετές ενδιαφέρουσες θέσεις και απόψεις, έστω και αν δεν μας αρέσουν.

Ανώνυμος είπε...

Με ποια κριτήρια αρωγής αποφασίζεις λοιπόν Πέτρο να τακτοποιήσεις κάποιον στην αεροπορία και να αποκλείσεις κάποιον άλλον? Η αντίστοιχα να βάλεις κάποιον με stage στο δημόσιο, ή να του βρεις δουλειά κλπ κλπ έναντι των υπολοίπων. Μήπως με το κριτήριο του αν ανήκει στην κοινωνική ελίτ του νομού μας? Με αυτό τον τρόπο χάνεις τελικά. Το 2004 εκμεταλλεύθηκες την άνοδο της ΝΔ ώστε να τάξεις διορισμούς, το 2007 διασώθηκες λόγω της απόσυρσης πρώην βουλευτή , στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι έτσι και το ξέρεις καλύτερα εσύ. Το λάθος σου είναι ότι δεν έμαθες ποτέ να λες όχι, αλλά αντίθετα υπόσχεσαι αόριστα ότι θα τακτοποιήσεις, θα θα θα.....

Στα λέει αυτά πρώην ψηφοφόρος σου που συμφωνεί απόλυτα με τις δημόσιες απόψεις σου και αν αλλάξεις πρακτική στην τοπική πολιτική σου πρακτική (όσον αφορά τα ανωτέρω που σου προσάπτω) θα σε ξαναψηφίσει. Ξέρω πολύ καλά ότι σου κάνουν πόλεμο που δεν τον αξίζεις γιατί έχεις καινοτόμες απόψεις αλλά σκεψου και τις δικές σου ευθύνες....

Ανώνυμος είπε...

@ ανώνυμος

σου απάντησα νομίζω επαρκώς στο προηγούμενο σχόλιο σου. Επειδή έχεις προφανώς προσωπικά ζητήματα να χωρίσεις και εδώ είπαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, είσαι ευπρόσδεκτος να απευθυνθείς στο γραφείο μου. Τώρα, τα υπόλοιπα περί απόσυρσης βουλευτή νομίζω ότι ξέρεις κι εσύ ότι είναι αστεία.

Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου και περιμένω τις απόψεις σου στο blog μου.

Ανώνυμος είπε...

Mazi sas kurie Tatouli ! Euxome h fwnh sou na ginh pio akousth se auth thn kivernish pou polla exei iposxethi kai liga exei praksh.

Pio fileleuthera ean ginete.....

Ανώνυμος είπε...

Εχω διαβασει πολλες δηλωσεις σας περι " ελληνικοτητας " ,"ελληνισμου " κλπ...

Το επωνυμο Τατουλης ειναι αλβανικο,απο το Dada/Daduli,ετσι δεν ειναι ?

Αρα δεν ειστε (αρχαιος ) "Ελληνας " αλλα Αλβανογραικος. Εκγραικισμενος Αλβανος,αρβανιτης,οπως & οι περισσοτεροι συντοπιτες σας...

Το δε προσωπο σας εχει καθαρα αλβανικα χαρακτηριστικα.

Αρα λοιπον,ποιος ο συσχετισμος σας με (αρχαιους ) Ελληνες & αρχαιους Μακεδονες ?

Theodore είπε...

Η μαμακια σου, σπαει καρυδια φιλε μου.
Τι σχεση εχει απο που κραταει η σκουφια του ανθρωπου;Το τι νοιωθει κανενας, μετραει.
Και επειδη εισαι και ανιστορητος, παρα πολλοι, απο τους επαναστατες του 21, ηταν Αλβανοφωνοι.
Και κατι τελευταιο. Εσυ, εχεις κανει αναλυση DNA,που να δειχνει οτι εισαι απογονος κατευθειαν του Πλατωνα, η του Σωκρατη;
ΥΓ.Η προσκολληση στα γενεαλογικα δεντρα, οδηγει κατ ευθειαν σε διωξεις και σε κατι Χιτλερ, ναα.

Ανώνυμος είπε...

@harrylogue, theodore

Θα παρακαλούσα και τους δυο αξιοσέβαστους συνομιλητές μας να κινούνται εντός των πλαισίων του διαλόγου που θέσαμε. Γίνεται κατανοητή η θέση σας και δίχως παραποιήσεις ύβρεων.

Παρεπιμπτόντως, σας παραπέμπω (αν είναι τόσο ενδιαφέρουσα η προσωπική μου ιστορία!) σε μια συνέντευξή μου σε φίλη συγγραφέα στην κάτωθι διεύθυνση. http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=243&Itemid=139(εκεί θα βρεις φίλε harrylogue και το γενεαλογικό μου δένδρο)

Ευ Αγωνίζεσθαι είπε...

Αυτό που κάθε Έλληνας θα ήθελε να «βλέπει» στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών, πιθανότατα να είναι και ένας Τατούλης που εκεί που χρειάζεται μπορεί να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, να αναγνωρίζει τα λάθη και να προσπαθεί στην πράξη να διορθώσει τα πράγματα, ανεξάρτητα από μικρό-πολιτικά συμφέροντα. Δυστυχώς για τον ώρα 1ον) Τατούλιδες δεν υπάρχουν πολλοί και κατά 2ον) κι ένας που υπάρχει χρειάζεται άλλους «299» που να αναγνωρίζουν τα λάθη και να κάνουν πράξη (επαναλαμβάνω πράξη) πράγματα για τον δύσμοιρο πολίτη που δεν προλαβαίνει να πληρώνει, που δεν έχει μόνιμη δουλειά η οποία θα του επιτρέψει να φτιάξει τη ζωή του και να κάνει οικογένεια, που με λίγα λόγια αποτελεί αντικείμενο αδιαφορίας και «κοροϊδίας», που... που... που...
Καθώς πλέον η πολιτική έχει αρχίσει να «κουράζει» πολύ τον απλό κόσμο, όχι γιατί υπάρχει αδιαφορία γι’ αυτό τον τομέα της ζωής, αλλά γιατί πολύ απλά την ίδια ώρα και η πολιτική έχει πλέον αρχίσει να κουράζει πολύ τον απλό άνθρωπο που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα τόσα προβλήματα γύρω του. Όσο λοιπόν θα συνεχίζει η μία πλευρά να κουράζει την άλλη, τόσο το μέλλον θα αρχίζει να διαγράφεται ακόμη πιο απαισιόδοξο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!