Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

O "κακοσυστημένος" κ. Ξαρχάκος

«Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό συνάδει με το περιεχόμενο του πολιτικού πολιτισμού που επικρατεί στη χώρα. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές πρακτικές που διακρίνονται για την υψηλή τους περιφρόνηση προς την κοινωνία και τους συντελεστές εκείνους που δεν προσφέρονται για πολιτική συναλλαγή ή δεν προσπορίζουν πολιτικό όφελος. Η χώρα, από την άποψη του πολιτικού πολιτισμού, θυμίζει σατραπεία, για να μην πω ότι το κράτος δίνει την εντύπωση χώρου που προσφέρεται για λαφυραγώγηση. Είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα κράτος που έχει εκτραπεί του προορισμού του, που κατέχει αντί να υπηρετεί την κοινωνία. Πέραν όμως της διαπλοκής και της διαφθοράς, η απουσία ενός πολιτικού πολιτισμού που να προσιδιάζει στην ιστορία αυτού του τόπου -και θα έλεγα στο σημερινό του πολιτισμικό επίπεδο- αποτελεί το μείζον πρόβλημα».
Σταύρος Ξαρχάκος

Στην εποχή της πολιτισμικής ομογενοποίησης και της κατανάλωσης των τραγουδιών σε μια σαιζόν, η καλή έντεχνη ελληνική μουσική συγκινεί εξίσου όλες τις γενιές και αποτελεί κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας. Θεωρούμε το Σταύρο Ξαρχάκο ως ένα μεγάλο κεφάλαιο για το μουσικό μας πολιτισμό και εμπιστευόμαστε την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ). Γι’ αυτό, ανανεώσαμε τον Ιούλιο του 2005 την προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την ορχήστρα, ευελπιστώντας ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και ότι οι διάδοχοί μας θα τιμήσουν τη συμφωνία. Είναι άκρως λυπηρό ότι η ορχήστρα αφέθηκε στη συνέχεια στην τύχη της, ενώ η νοσηρή ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών δημιουργεί θλιβερούς συνειρμούς για τις πολιτικές προτεραιότητες στον πολιτισμό.

ps. δανείστηκα τον τίτλο από ευφυή παραπομπή που διάβασα σε άρθρο της κ. Όλγας Σελλά, το οποίο μπορείτε να δείτε- μεταξύ άλλων- παρακάτω.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_16/07/2008_277802

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=93401712,6502960

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=44464

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με την ευκαιρία, θερμά συγχαρητήρια για τη χθεσινή, εξαιρετικά αυτορρυθμιζόμενη συνάντηση στο Μουσείο, όπου φάνηκε ότι λίγο ΘΑΡΡΟΣ αρκεί για να ξεδιπλωθούν οι συμφιλιωτικές αρετές, όσων νοιάζονται πάνω απ΄όλα να παραδώσουν στις επόμενες γενιές διάφανη δημόσια ζωή για να αντιμετωπίζουν κάθε αντιξοότητα!
ΠANTA TETOIA !

Skinious είπε...

Μα αγαπητέ Πέτρο γιατί δεν θές να καταλάβεις ότι αυτή η "πολιτιστική ομογενοποίηση" ή πολυπολιτισμικότητα είναι ένα κλάσμα της "Παγκοσμιοποίησης" της Νέας Τάξης (πολιτικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής) και ότι μόνο αν αντισταθούμε σε ΟΛΑ αυτά μαζί, τότε θα έχουμε ελπίδες να ζήσουμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ? Αφού οι προθέσεις σου είναι καλές, γιατί παραμένεις θιασώτης της Παγκοσμιοποίησης?

neoinileias είπε...

Ακριβή η βενζίνη

Παράλληλα αρκετοί πολίτες αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένα τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν υγραέριο, από τι στιγμή μάλιστα που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι αρκετά διαδεδομένο, είναι ακίνδυνο, είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και είναι αρκετά φθηνότερο ( πωλείται στη μισή τιμή της βενζίνης)

Διαβάστε περισσότερα

http://neoinileias.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά για την χθεσινή φιλοξενία στο μουσείο.
Γ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Οι ανώνυμοι bloggers σε ευχαριστούν γιατί τουσ σεβάστηκες και τους άκουσες.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σου πάντα τέτοια...

Ανώνυμος είπε...

Η επόμενη πληροφορία δεν σχετίζεται με το δημοσιευμένο κείμενο, αλλά έχει ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ για τους χρήστες του διαδικτύου, και γι’ αυτό την αναφέρω.

Για μια ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την επόμενη μηχανή μετα-αναζήτησης.
Αυτή ψάχνει ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΕΣ μηχανές αναζήτησης, ( όπου ανήκει και το Google ).

http://quadsearch.csd.auth.gr

Μνημονικός κανόνας, για την προηγούμενη διεύθυνση :
Quad = τετραπλή.
Search = αναζήτηση.
Csd = Computer Science Department.
Auth = Aristotle University ( of ) Thessaloniki.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ ΠΕΤΡΟ !!!!!

Georgios είπε...

Μια παράκληση: αν γίνεται, κάποια αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της συζήτησης που οργανώσατε να τα μοιραστείτε και στο διαδίκτυο με όσους δε μπόρεσαν να είναι παρόντες την Τετάρτη. Ευχαριστώ.

Georgios είπε...

Τα λόγια του κ. Ξαρχάκου και οι συνεχείς σχετικές αναφορές του κ. Τατούλη επιβεβαιώνονται καθημερινώς. Είναι εμφανής η συνεχής προσπάθεια "κουκουλώματος" σε κάθε επίπεδο. Διαβάζουμε στο "Έθνος": «Αποκεφαλίζει» η κυβέρνηση τον Γ. Ζορμπά από επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του χρήματος, ενώ ταυτόχρονα καταργεί την ανεξάρτητη Αρχή και τη μετατρέπει σε μία απλή επιτροπή πλήρως εξαρτημένη από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε οι έρευνές της να μην είναι πλέον ενοχλητικές και δυσάρεστες για την κυβέρνηση, αλλά πλήρως ελεγχόμενες...

Πότε θα ξυπνήσουμε από το λήθαργο; Μήπως οι βολεμένοι και οι θεματοφύλακες του συστήματος είναι τόσοι πολλοί ώστε κάθε προσπάθεια άλωσής του να είναι καταδικασμένη; Αυτό θα έπρεπε να αποθαρρύνει τολμητίες που αντιδρούν; Όχι! Μακάρι να βγάλει κάπου η οργή που συσσωρεύεται συνεχώς στην ελληνική κοινωνία... Συνεχίστε κύριε Τατούλη, είμαι σίγουρος πως είμαστε πολύ περισσότεροι απ'ό,τι φαντάζεστε εμείς που βλέπουμε κάποιο φως στο βάθος του τούνελ, μέσα από τον αγώνα σας.

karkatim είπε...

Στην κοινωνία που ζούμε, με την παιδία που παρέχεται, με τα πρόσωπα-σύμβολα που προσπαθούν να μας ταυτίσουν μέσω της τηλεόρασης, με όλη αυτή την ψευτογκλαμουριά που βιώνουμε καθημερινά, δεν μου κάνει εντύπωση ότι το Υπ. Πολιτισμού μόνο κατ' επίφαση είναι κάτι τέτοιο και απλά δικαιολογεί άλλο ένα χαρτοφυλάκιο. Πάλι καλά που δεν βλέπουμε έξω από τα νυχτερινά κέντρα - "μπουζουξίδικα" - να έχει αναρτημένη πινακίδα που να αναγράφει: "Το σχήμα χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

karkatim είπε...

Skinious αυτό το παραμυθάκι περί Νέας Τάξης πραγμάτων και κακών Παγκοσμιοποιητών που έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα και θέλουν να μας καταστρέψουν, καλό είναι να σταματήσει. Δεν πιστεύω ότι ξυπνάνε άτομα τα οποία σαν τους κακούς παιδικών σειρών θέλουν να καταστρέψουν την χώρα μας κι απεργάζονται σχέδια.

Sakoulakis είπε...

Τσούκας στην καθημερινή:

"(..)Η πολιτική κρίση που τώρα βιώνουμε παρέχει ακριβώς μια παρόμοια ευκαιρία. Η Συστημική αντίδραση είναι να τη σπρώξουμε κάτω από το χαλί, να την υπαγάγουμε στους συνηθισμένους τρόπους σκέψης, προκειμένου να συνεχισθεί η υπάρχουσα πολιτική δραστηριότητα. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, θα χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία. Αν υπάρχουν τολμηροί πολιτικοί, «τώρα» είναι η στιγμή να δράσουν. Τώρα είναι η στιγμή να διακινδυνεύσουν χάριν των πεποιθήσεών τους. Τώρα είναι η στιγμή τα χρεοκοπημένα κόμματα του Συστήματος να παραμερισθούν και κάτι καινούργιο να προκύψει. Τώρα είναι η στιγμή γι’ αυτό που ο Χάβελ ονομάζει «αντι-πολιτική πολιτική» - η πολιτική όχι ως «τεχνολογία ισχύος και χειραγώγησης» αλλά ως «ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να πετύχουμε ζωή με νόημα»."

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_20/07/2008_278151

karkatim είπε...

Ποιοί πολιτικοί; Με ποια τολμηρότητα; Το βλέπουμε σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Ο Δικομματισμός αργοπεθαίνει και πλέον τους ψηφίζουν όσοι έχουν συμφέρον. Η Ν.Δ. προσπαθεί να αποφασίσει ποιο θα είναι το νέο σλόγκαν αφού το σεμνά και ταπεινά πήγε περίπατο προς Γερμανία, Ελβετία και Νησιά Κάυμαν. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποφασίσει αν είναι κόμμα και σε ποιο πολιτικό χώρο μπορεί να προσδιοριστεί. Ο ΣΥΝ αρχίζει και σταματάει στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των μεταναστών. Το ΚΚΕ μένει παλαιολιθικό σε κάποιες εκφάνσεις του και το ΛΑΟΣ είναι ένα συνοθήλευμα ακροδεξιών, λαϊκιστών, πωλητών βιβλίων που ο πολιτικός του λόγος είναι πιο κενός κι από το πολιτικό λόγο ενός 5χρονου.

Καππαδόκης είπε...

Θα γράψω και σε σας αυτό που έγραψα στον κ. Τσούκα σχολιάζοντας το άρθρο του από δημοσίευση του στην ΕΝΑΡΘΡΗ ΚΡΑΥΓΗ:

"It's now or never."

Συμφωνώ με τον Elvis Presley και προσυπογράφω την τελευταία παράγραφο του άρθρου.

Αρκεί να έχουν την ίδια άποψη και οι παραλήπτες....

Skinious είπε...

Καλά karkatim,
κοιμήσου τον ύπνο του δικαίου. Δεν είναι ο τόπος, ο χρόνος και το θέμα εδώ να σου εξηγώ.

karkatim είπε...

Ίσως δεν είναι αλλά θα ήθελα να το συζητήσω, επειδή με όποιους έχω μιλήσει που έχουν την ίδια άποψη μαζί σου, όλα είναι αοριστολογίες και γενικούρες. Δεν κοιμάμαι και μου αρέσει να ψάχνομαι. Αλλά το ότι κάποιοι επεξεργάζονται το κακό μας, συγγνώμη αλλά πιστεύω ότι μας κάνει να κοιμόμαστε ακόμα περισσότερο αφού όλα τα ρίχνουμε στους άλλους και δεν επωμιζόμαστε κανένα φταίξιμο. Αν θες μπορούμε να το συζητήσουμε στο blog σου είτε στο δικό μου, είτε μέσω κάποιου άλλου τρόπου.

jk είπε...

Κακοήθειας η συνέχεια. Nemo dat quod non habet. Ουκ άν λάβεις παρά του μη έχοντος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Ερανίσματα από το «Εις εαυτόν» του Στρατή Δούκα, υπενθύμιση στους πολιτικούς αμνήμονες, επίκαιρο όσο ποτέ... «Θα μου πείτε ότι υπάρχει αναξιοπιστία της πολιτείας. Θα το δεχτώ. Υπάρχουν υπογραφές που δεν έγιναν πραγματικότητα». Τάδε έφη Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Πολιτισμού, από την Καλαμάτα.
Η αιώνια επωδός για την κακοδαιμονία μας. Οι προηγούμενοι, οι άλλοι. «Πώς μπορώ όμως να πληρώσω σήμερα τα σωρευμένα χρέη 136 εκατ. ευρώ του 2005, 2006, 2007;». Λες και Βουλγαράκης, Τατούλης και Καραμανλής τού είναι άγνωστοι... Ελληνικών παλινωδιών το ανάγνωσμα. Γεια στο στόμα του Ξαρχάκου για τα όσα περί σατραπείας είπε την περασμένη εβδομάδα **
-------------
Veritas vos liberabit kseftilas.