Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Υπόθεση Siemens: Αν θέλαμε πράγματι να βρούμε μια άκρη…

"Composition VII", το πιο περίπλοκο έργο του ζωγράφου (Kandinsky 1913)

Τα έχω πει και γράψει επανειλημμένως. Εδώ και πολύ καιρό, σε ανύποπτους χρόνους. Οι τελευταίες εξελίξεις με ωθούν ωστόσο να επανέλθω και να καταγράψω τόσο τις σκέψεις μου περί διαπλοκής, όσο και 6 ΒΗΜΑΤΑ για το ξακαθάρισμα της υπόθεσης Siemens.
Θα θυμάστε ασφαλώς όλοι την περίφημη υπόθεση Πάχτα. Εκείνην την «επαίσχυντη» τροπολογία που ο τότε υφυπουργός επιχείρησε να περάσει εν μία νυκτί (εν μουλωχτώ είπαν) από τη Βουλή, προκειμένου να «διευκολύνει» έναν επιχειρηματία. Εκείνην την νύχτα η απαίτηση της αντιπολίτευσης για την αποπομπή Πάχτα ακούστηκε δεκάδες φορές στην αίθουσα της Ολομέλειας. Όπερ και εγένετο και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο τηλεοπτικού ειδησιογραφικού δελτίου! Θα θυμάστε επίσης όλοι ότι η υπόθεση Πάχτα ήταν και το ύστατο/ηχηρό χαστούκι της ελληνικής κοινωνίας στην Πασοκική (sic) Πολιτεία. Είχαν προηγηθεί κι άλλα, το Χρηματιστήριο, οι εξοπλισμοί, ο εκσυγχρονισμός του κράτους που δεν προχωρούσε με τα γοργά βήματα που έπρεπε, η σκληρή καθημερινότητα του ‘Έλληνα και τα διογκούμενα οικονομικά προβλήματα.

Είχα τότε επισημάνει ότι τα ίδια προβλήματα που χάρισαν την ήττα στο ΠΑΣΟΚ το 2004, θα αποτελούσαν τη μαγιά για μια ήττα της Νέας Δημοκρατίας σε κάποιες άλλες εκλογές του μέλλοντος. Στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν βέβαια καλά. Κι εννοούσα ασφαλώς κάτι που είχε από πολλούς διαφύγει: το ίδιο κατεστημένο που έβρισκε μπροστά του το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο θα βρίσκαμε κι εμείς σε όποια προσπάθεια Διαφάνειας/ Επανίδρυσης/ Μεταρρύθμισης. Με απλά λόγια. Ζητούσαμε την αποπομπή του μισού υπουργικού συμβουλίου της τότε κυβέρνησης για τις «διευκολύνσεις» Πάχτα ή τις «δημιουργικές λογιστικές» Παπαντωνίου, το «ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας» (ΔΕΚΟ); Για τα ίδια ακριβώς θα εγκαλούμασταν κι εμείς ως κυβέρνηση. Λέγαμε ότι η «γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται έντιμη;» Και η δική μας λοιπόν θα έπρεπε να είναι, αλλά και να φαίνεται. Σε αυτά ακριβώς θα έπρεπε ΝΑ είμαστε απόλυτα συνεπείς, ειδάλλως θα αντιμετωπίζαμε την οργή του δις διαψευσμένου πολίτη.

Έχω πλείστες φορές επισημάνει ότι στην πορεία των πραγμάτων αντιληφθήκαμε πολύ γρήγορα ότι η υπόθεση της διαφθοράς της χώρας ήταν πολύ βαθιά, με πολλά πλοκάμια και πολύ περισσότερο από τσιφλίκι «πέντε νταβατζήδων». Ήταν διάχυτη σε όλα τα πλάτη και μήκη του συστήματος, ένθεν κακείθεν των πολιτικών κομμάτων, θεσμών και φορέων. Και βέβαια, το κόστος της τόσο στην οικονομία όσο και στη συνολική εικόνα της χώρας τεράστιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι απλώς οι κορυφαίες υποθέσεις που προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα και ήλθαν να επιτείνουν το σκιερό κλίμα της αρνητικής καθημερινότητας του ‘Έλληνα, που πρέπει να καταφύγει στο πολιτικό γραφείο για να κάνει τη δουλειά του, να «μιζώσει» στην πολεοδομία, να «φακελώσει» για ένα ράντζο στο νοσοκομείο.

Είχα ωστόσο από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι το σκάνδαλο της Siemens διαθέτει μια ειδοποιό διαφορά έναντι όλων των υπολοίπων που έχουν πλήξει κατά καιρούς τη χώρα. Έχει διεθνείς προεκτάσεις –γεγονός που κάνει δύσκολη τη συγκάλυψη- και εμπλέκει ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου του τόπου. Από εκείνη την πρώτη στιγμή είχα επίσης τονίσει ότι σε αυτήν την κρίση πρέπει να επέλθει πλήρης κάθαρση, ειδάλλως θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος που ήδη – συνεπεία μεγάλης παθογένειας- παραπαίει.

Είναι σαφές ότι σε αυτήν την κρίση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, οφείλει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις στους πολίτες, από τη στιγμή που πλήττεται η αξιοπιστία όλων μας.

Είναι πάγια άποψή μου ότι υποθέσεις σαν κι αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από τη Δικαιοσύνη. Ο τόπος εκλέγει εμάς και όχι δικαστές τόσο για την εκπροσώπηση του όσο και για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πέραν της προσδοκίας για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, θεωρώ ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσουμε στη λήψη διοικητικών μέτρων, που και τις προθέσεις μας για κάθαρση θα τεκμηριώσουν ουσιαστικά και το πολιτικό σκηνικό θα «καθαρίσουν» αποτελεσματικότερα.

Συγκεκριμένα, πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας απέναντι στην εταιρεία Siemens, συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετήσουμε απαρέγκλιτα και στο εσωτερικό των παρατάξεών μας . Μόνο έτσι οι δεσμεύσεις μας για «κάθαρση», «άπλετο φως» και πάταξη της διαπλοκής θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και πειστική άρθρωση. Και βέβαια, θα αντιμετωπίσουμε ορθολογικά μια κατάσταση, χωρίς συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις περί «ξένων κέντρων» και «προσπαθειών υπονόμευσης της χώρας» που γυρίζουν τη χώρα πίσω πολλές δεκαετίες και αφαιρούν από το προφίλ σύγχρονης δημοκρατίας που έχουμε οικοδομήσει.

-Πρώτα και κύρια, από τη στιγμή που έχει παραδεχτεί η Siemens ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες στην Ελλάδα, οφείλουμε να απαιτήσουμε την καταβολή ισόποσης αποζημίωσης στο ελληνικό δημόσιο. Και τούτο στη λογική ότι προφανώς η Siemens έχει ήδη προσθέσει τα ποσά των δωροδοκιών στις συμβάσεις που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Έχει δηλαδή προβεί σε υπερτιμολογήσεις, προκειμένου να κάνει απόσβεση των δαπανών για τους μεσάζοντες/ δωροδοκούμενους. Σε διαφορετική περίπτωση, οφείλουμε να την αποκλείσουμε εκ προοιμίου από κάθε μελλοντικό διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου.

-Επιπροσθέτως, το ελληνικό δημόσιο οφείλει να διαφυλάξει την εικόνα του στη διεθνή σκηνή. Δεν είναι δυνατόν υψηλόβαθμα στελέχη μιας πολυεθνικής να λένε μέσες άκρες «ας μην κοροϊδευόμαστε! Όλοι γνωρίζουμε πώς γίνονται οι δουλειές στη χώρα σας», κι εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα…Προτείνω λοιπόν να επιβληθεί στη Siemens επιπρόσθετο πρόστιμο (πολλαπλάσιο του αρχικού ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ) προκειμένου να συνετιστεί και η ίδια, αλλά και άλλες ενδεχομένως εταιρείες που κινούνται αναλόγως στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σαφές ότι το ελληνικό δημόσιο είναι ένας χώρος υγιούς ανταγωνισμού και διαφανών διαδικασιών. Στη διαφορετική περίπτωση, η Siemens πρέπει να αποκλειστεί εκ προοιμίου από κάθε μελλοντικό διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου.

-Μετά το πέρας της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, οπότε και θα έχουμε στα χέρια μας το τελικό πόρισμα για το ποσό στο οποίο ανήλθαν οι δωροδοκίες, τα πρόστιμα θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν.

-Επίσης, με την ίδια επαπειλούμενη κύρωση (αυτή της μη συμμετοχής σε κανέναν διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου) οφείλουμε να καλέσουμε τη Siemens να μας παραδώσει όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων Ελλήνων πολιτικών. Αυτή η κίνηση είναι σαφές ότι θα διευκολύνει εξαιρετικά και το έργο της Δικαιοσύνης.

-Σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών, θεωρώ ότι ένδειξη μεγάλης αποφασιστικότητας εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, θα είναι η εφαρμογή του τεκμηρίου πολιτικής ενοχής, το οποίο εφαρμόζεται πιστά κατ’ έθιμον στο μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού αναπτυγμένου κόσμου. Οι πολιτικοί εις βάρος των οποίων υπάρχουν έστω και αμυδρές υπόνοιες διαφθοράς πρέπει να απομακρύνονται (ιδία βουλήση ή δι’ αποπομπής) προκειμένου η δικαιοσύνη να μπορεί να προχωρεί στο έργο της, χωρίς τη βαριά σκιά ονομάτων και υψηλών γνωριμιών. Στη συνέχεια, και εφόσον αποδειχθούν αθώοι, να επιστρέφουν, έχοντας καθαρίσει το όνομά τους. Κι αυτό διότι πρέπει να διακρίνουμε και μεταξύ πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αφ’ ης στιγμής που είμαστε πολιτικοί και όχι δικαστές. Ως εκ τούτου αιτιάσεις περί «διευκολύνσεων», «φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών», σχέσεις μεσολάβησης και «διαπροσωπικές» σχέσεις, αλλά και συμπεριφορές πολιτικών προσωπικοτήτων που «συλλαμβάνονται» να ψεύδονται απέναντι στον ελληνικό λαό, δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση αποδεκτές. Πρέπει να αποκηρύσσονται και οι πολιτικά ένοχοι να απομακρύνονται από τον δημόσιο βίο.

Ακόμη όμως και με την εφαρμογή του τεκμηρίου, το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο του σε πλήρη αποθεραπεία. Ως εκ τούτου, θεωρώ απαραίτητη την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου ή άλλως Ειδικού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο θα ενέχει ρόλο «ΘΕΣΜΟΦΎΛΑΚΑ» στα κρούσματα διαφθοράς. Είναι η ώρα να αντλήσουμε χρήσιμα παραδείγματα της διεθνούς εμπειρίας και να μιμηθούμε το βρετανικό παράδειγμα που οδηγεί ακόμη και πρωθυπουργούς σε πολύωρες καταθέσεις. (βλ. Τόνι Μπλερ). Σε συνδυασμό με την ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης από μικροκομματικά φέουδα εξουσίας (διαφάνεια στις προαγωγές/ μεταθέσεις, αξιοκρατία, α-πολιτικοποίηση) , θα αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας για την ορθή λειτουργία του συστήματος.

Ας θυμηθούμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκείνους τους πρώτους μήνες του 2004. Η κοινωνία προσδοκούσε και εμείς υποσχεθήκαμε. Πρέπει τώρα να απομακρύνουμε όσους λησμόνησαν τις υποσχέσεις. Όσους διέψευσαν τις προσδοκίες. Όσους δεν φαίνονται (κι ας αποδειχθούν τελικώς) τίμιοι και καθαροί. Μερικές φορές αρκεί ένας «Πάχτας» στην κορυφή του Πύργου για να χαθεί η ισορροπία κι ας έχουν μπει κι άλλα μεγαλύτερα και πιο φθαρμένα τούβλα με λάθος σειρά από κάτω.

Μόνο με ριζικές αλλαγές η διαφθορά που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στον έλληνα θα ξεριζωθεί. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ΕΜΕΙΣ είμαστε υπεύθυνοι να λύσουμε το πρόβλημα. Οι υπόλοιπες μεγάλες κουβέντες περί «νέου ανένδοτου», περί «πολιτικής εκτροπής», περί «πολιτικής τρομοκρατίας» ή «πολιτικής δίωξης» δεν μπορούν παρά να ενταχθούν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί ανέκδοτου…

46 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές οι προτάσεις κύριε Τατούλη.Αλλαξε πλευρό όμως γιατί θα πιαστείς απο αυτό που κοιμάσαι.

pale είπε...

κυριε βουλευτα πραγματικα σας εκτιμω επειδη εχετε το θαρρος της γνωμης.για αυτο θα σας θεσω καποια πραγματα σαν οπαδος της νδ που ειμαι.ηρθατε στην εξουσια σαν μεταρρυθμιστικη δυναμη.ομως κανετε διαχειρηση των πραγματων-κακη απομιμιση πασοκ-.εν ταχυ σας αναφερω οτι δικαστικη αστυνομια ακομα περιμενουμε,τα κλειστα επαγγελματα ακομα να τα ανοιξατε,διογκωνετε τον δημοσιο τομεα-η ολυμπιακη εχει ζημιες και βγαζεται προκηρυξεις για προσληψεις-προυπολογισμοι οι οτα,νοσοκομεια κτλ ακομα να το επιβαλεται να κανουν. ο νομος για τα πανεπιστημια δεν εφαρμοζεται-εχουν παραδωθει στους τραμπουκους- για την διαφθορα οι ιδιοι περνουν τα εργα.ζηταγατε παραιτησεις στελεχων του πασοκ επειδη κανανε παρεα με προμηθευτες-τσουκατος,μαλεσιος-οι δικοι μας που διασκεδαζανε τις προαλλες με προμηθευτες του δημοσιου συμφωνα με την εφημεριδα θεμα δεν ειναι ηθικο ζητημα?για τη ζημενς καμια πολιτικη ευθυνη δεν υπαρχει?παλι δεν θα τιμωριθει κανεις?ενας εισαγγελεας τι να καταφερει?στη γερμανια πανω απο 20 ευρευνουν το θεμα.παει για κουκουλωμα η υποθεση.γιναμε η χλευη των ητημενων κυριε βουλευτα.την καλημερα μου

altpolitik είπε...

Οι προτάσεις θετικές αν και Θα μπορούσαν απλά να εφαρμοστούν
οι νόμοι καθώς και η κοινή λογική. Το παράδειγμα της Νορβηγίας είναι ενδεικτικό για το πως λειτουργεί μια νορμάλ δημοκρατική χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Τατούλη.
Οι προτάσεις που κάνατε φαίνονται αρκετά ενδιαφέρουσες.
Πιστεύω όμως, ότι αυτές τις εποχές που ζούμε τώρα, ΔΕΝ υπάρχουν οι ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για να ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.
Μέσα στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, η διαφθορά είναι πολύ εκτεταμένη, περισσότερο απ’ ό,τι φανταζόμαστε εμείς.
Η διαφθορά, έχει γίνει τώρα πια, «ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ».
Φυσικά, σ’ ένα πιο μακρινό μέλλον, έχουμε κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, να ελπίζουμε βάσιμα ότι τα πράγματα θ’ αλλάξουν πραγματικά προς το καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε, κύριε Τατούλη,
δέχθηκα πρόσκλησή σας για διάλογο σχετικά με την, όπως πολύ δίκαια την αποκαλείτε, κατ΄επίφαση δημοκρατία.
Καθώς το πετρέλαιο ακριβαίνει πολύ επικίνδυνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 7 δις συνανθρώπων μας είναι κατευθυνόμενα, πομπηιακά εξουθενωμένο και ανέτοιμο για οποιεσδήποτε ενεργειακοκλιματικές αλλαγές, η μόνη συνδρομή μου σε μια τέτοια συζήτηση θα ήταν να θυμίσω 2 αποσιωπημένες αρχές των προγόνων μας, που τις συναντάμε σήμερα στην Ελβετία:
1. Κοινωνία με προτεραιότητα την Αποκέντρωση, τις αναδασώσεις και τα Αυτάρκη αγροκτήματα σε μικρές πόλεις και χωριά,
2. Συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ στις εκλογές για πρόληψη της διαφθοράς και ενίσχυση της αλληλοβοήθειας. Οι προπάπποι μας το είχαν νόμο στα 3 πρώτα ελληνικά συντάγματα, αλλά δε διδάσκεται πουθενά.

Αν και πολύ θα ήθελα να συμβάλω όσο γίνεται στην εποικοδομητική πρότασή σας, η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πιθανότατα μόνο μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από τις περσινές φονικότατες πυρκαγιές μπορεί να ταρακουνήσει αρκετούς φιλειρηνικούς και μη, ώστε να δεχθούν να ακούσουν ότι η αρμονική συνύπαρξη είναι και ευκολότερη από όσο τους έχουν κάνει να πιστεύουν.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε κάθε κοινωφελή προσπάθειά σας!

http://aftarkia.wordpress.com

KOSTAS είπε...

Κύριε Τατούλη, οι απαντήσεις υπάρχουν και δεν χρειάζεται να τις ψάχνουμε.
Ψήγματα αυτών των απαντήσεων, είναι και οι απόψεις σας.
Είναι σαν να κλέβετε συνέχεια από το παγκάρι της εκκλησίας του ...Δήμου.
Τότε υπήρχε ένας δεδομένος θεσμός που κάλυπτε τον όρο του "τεκμηρίου ενοχής" σας, αλλά και την λειτουργία του Ανωτάτου δικαστηρίου που εισηγείσθε σήμερα.
Ο Θεσμός αυτός έδινε το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να προτείνει έναν νόμο στην Βουλή, με τον όρο, ότι ο ίδιος θα είχε για 4 χρόνια νομίζω την προσωπική ευθύνη για τον νόμο που εισηγήθηκε και ήταν υπόλογος, στα δικαστήρια, για πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλούσε η εφαρμογή του σε οποιονδήποτε πολίτη.
Ο Νόμος έπαιρνε το όνομά του και υποτίθεται ότι ο εισηγητής είχε λάβει υπόψη, τις συνταγματικές πτυχές που όφειλε να έχει.
Αν λοιπόν εσείς εισηγηθείτε έναν νόμο, με τον οποίο υποστηρίζεται ότι εξυπηρετούνται τα συνταγματικά μας(και μου)δικαιώματα και από την εφαρμογή του εγώ καταστραφώ επειδή είχε πτυχή που έκανε την πρόσβασή μου στην "ελεύθερη αγορά" αδύνατη , τότε θα πρέπει να μπορώ να σας σύρω στα δικαστήρια και να μου πληρώσετε την βλάβη που μου κάνατε.
Μόνο έτσι ο υπουργός, που εισηγείται τους νόμους, θα πάψει να είναι "νομέας" της εξουσίας και θα είναι κέρβερος, μην τυχόν τον τραβάει ο καθένας στην συνέχεια στα δικαστήρια, με αποδείξεις ότι οι ρυθμίσεις του περιόριζαν την ελεύθερη ανάπτυξή του υπέρ κάποιου καρτέλ.

Προσωπικά έχω προτείνει και έναν άλλο θεσμό, που τον θεωρώ απαραίτητο πλέον.

Το δικαίωμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, μια φορά, όταν το κρίνει σκόπιμο, να δικαιούται να κάνει δημοψήφισμα μομφής στην κυβέρνηση, είτε για κάποια υπόσχεση που έδοσε και δεν υλοποίησε είτε και γενικά επειδή εκτιμάει ότι υπάρχει δυσαρμονία βουλής και κοινής γνώμης.
Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν 10 χρόνια περίπου σύμφωνα με το σύνταγμα.
Ομως αυτή την δέσμευση θα έπρεπε να την πάρουν απέναντι στους πολίτες από μόνα τους τα κόμματα, προεκλογικά, αν θέλουν οι πολίτες να τα επιβραβεύσουν.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ηρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις τον λύκο έξω απο το μαντρί...

Ανώνυμος είπε...

Θα κανω μια απλη ερωτηση και θελω μια απλη και ειλικρινη απαντηση.Την κανω σε σας κ Τατουλη απλα λογω της αμεσης επαφης που εχουμε λογω του blog σας αλλα ουσιαστικα αφορα ολους τους πολιτικους. Ποσους χρηματοδοτες εχετε στην προεκλογικη σας εκστρατεια; Ποσοι απο αυτους ειναι μεγαλοεπιχειρηματιες της περιοχης σας; Ποσο κοσμο εχετε διορισει στο δημοσιο οσο ειστε βουλευτης; Ποσες εξυπηρετησεις εχετε κανει σε ημετερους;
Δεν σας κατηγορω, ειναι η κοινη πρακτικη.Δεν φταιτε εσεις αλλα εμεις οι πολιτες που αν δεν τα κανετε αυτα ΔΕΝ θα σας ψηφισουμε ακομα και αν ειστε ο καλυτερος πολιτικος στην ελλαδα.
Απλα οταν σας δινω χρηματα για τον αγωνα σας, ΑΠΑΙΤΩ κιολας.

Καππαδόκης είπε...

Λυπάμαι να σας πω κύριε Τατούλη αλλά ποτέ άλλοτε στη ζωή μου δεν αισθάνθηκα να προσπαθεί τόσο πολύ η εξουσία να υποτιμήσει την νοημοσύνη μου. Είναι κρίμα που μια μεγάλη παράταξη προσπαθεί με παιδαριώδεις δικαιολογίες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και αν νομίζουν ότι όλοι εμείς τρώμε κουτόχορτο και καταπίνουμε αυτά που προσπαθούν με τόσο αδέξιο και υπεροπτικό πολλές φορές τρόπο να μας μεταδώσουν..μάλλον από τα ίδια κρίνουν τα αλλότρια.

Κρίμα, πολύ κρίμα και για μας αλλά κυρίως και για σας που όσα σωστα τόσον καιρό λέτε αντί να αποτελούν τον ωκεανό απόψεων και σκέψεων σε ένα φιλελεύθερο (τρομάρα μας)κόμμα αποτελούν μια απλή σταγόνα..

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Τατούλη, συμφωνώ απολύτως με τις προτάσεις σας (ειδικά σε σχέση με τις κυρώσεις στην Siemens). Με δυσαρεστείτε όμως γιατί τις έχω ξαναδιαβάσει στις 20 Ιουνίου στο blog του εξίσου αξιόλογου με το δικό σας μυαλού του κυρίου Στέφανου Μάνου http://urlb.org/lhv3
Στην μπλογκόσφαιρα υπάρχουν κάποιοι κανόνες που αφορούν την μη παράλειψη αναφοράς της πηγής! Καλό είναι να μην τους παραβαίνετε, γιατί η κοινότητα έχει άμεση αντίληψη και αντανακλαστικά.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

κ. Τατούλη, τα δικαιώματα που σας παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής είναι τόσα πολλά και τόσο μεγάλα που όταν παραιτήστε από την άσκηση τους ο λόγος σας σε άλλα δημόσια βήματα, όπως αυτό εδώ, χάνει κάθε αξιοπιστία. Όσοι μετέχουν σε αυτόν εδώ τον διάλογο φωνασκούν ανέξοδα χωρίς κανένα τρόπο να αποδείξουν ότι πιστεύουν αυτά που λένε. Εσείς έχετε. Κάντε το.

Διαβάστε προσεκτικά ένα από τα δεκάδες εκτρωματικά και ύποπτα νομοσχέδια που κατατίθενται κάθε τόσο στην Βουλή, (είναι αμφίβολο αν τα διαβάζει ποτέ κανείς από όσους τα ψηφίζουν), και εκφράστε τις αντιρρήσεις σας. Αυτή είναι η δουλειά σας. Κοιτάξτε στον καθρέφτη και ρωτήστε τον εαυτό σας αν σας αρέσει. Αν η απάντηση είναι αρνητική μην διστάσετε να αρνηθείτε την ψήφο σας. Μην τα λέτε εδώ. Πείτε τα εκεί. Δεν το κάνατε προχθές με το δήθεν χωροταξικό.

Ασκείστε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έχετε απεριόριστη δύναμη. Σύρετε τους υπουργούς, ακόμη και δια της βίας, και υποχρεώστε τους να απολογηθούν ενώπιον σας. Είστε εκπρόσωπος του έθνους. Αν ξέρετε τι τους ρωτάτε, αν ρωτάτε με πραγματικό καημό και ενδιαφέρον, αν πιστεύετε ότι έχετε δίκαιο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν να σας απαντήσουν. Θα συρθούν και θα απαντήσουν.

Τέλος σκεφθείτε ότι είστε εσείς που στηρίζετε με την ψήφο σας μια κυβέρνηση που κατά τα άλλα καθημερινά εγκαλείτε και ελεεινολογείτε από λάθος άμβωνα. Πως θέλετε να σας πιστέψουμε;

Κάντε λοιπόν όλα αυτά που συγκροτούν το πραγματικό καθήκον σας, αξιοποιείστε τις υψηλές προνομίες με τις οποίες σας εξόπλισε το σοφό σύστημα και να είστε σίγουροι ότι τα υπόλοιπα, αυτά που μας προτείνετε, καθώς και πολλά άλλα που ούτε τα φανταζόμαστε, θα έρθουν γρήγορα και από μόνα τους. Και οι επιτροπές, και τα πρόστιμα, και οι αποζημιώσεις, και τα δικαστήρια, και η διαφάνεια. Μπορεί από κάπου να ξεπροβάλλει και μια καινούργια Ελλάδα. Ποιος ξέρει.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τατούλη θέλω να σας υποβάλλω μία ερώτηση. Εάν ήσασταν υφυπουργός της Κυβέρνησης θα τα λέγατε όλα αυτά;


Ευχαριστώ πολύ,


Ένας ΔΑΠίτης - ΟΝΝΕΔίτης )που έχει φάει ξύλο και έχει κυνηγηθεί για την Ν.Δ., πράγμα που πολλές βουλευτές δεν ξέρουν τι σημαίνουν αυτά.)

Πέτρος Τατούλης είπε...

@Δαπίτης που έχει φάει ξύλο etc

Φίλε μου ασφαλώς και δεν μπορώ να συμμεριστώ τον χαρακτηρισμό που τιμητικά αποδίδεις στον εαυτό σου. Ποτέ άλλωστε δεν θα έτρωγα ξύλο για χάρη ενός φορέα, του οποιουδήποτε που προσπαθεί να βάλει σε καλούπια νέους ανθρώπους με ανήσυχο πνεύμα, προκειμένου να δημιουργήσει στρατούς χειροκροτητών και παιδιά του κομματικού σωλήνα. Δε σου κρύβω δε, ότι προσωπικά δεν το θεωρώ καθόλου τίτλο τιμής. Άλλωστε, από το 1998 έχω διατυπώσω πλείστες φορές την άποψή μου για κατάργηση των κομματικών νεολαιών στα πανεπιστήμια και την αντικατάσταση τους με άλλες που θα έχουν συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στους συμμετέχοντες ιδεολογικά κοινά και ανάλογα ενδιαφέροντα/ ματιές στον κόσμο.

Τώρα αναφορικά με το ερώτημα που διατυπώνεις, το έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές, τόσες που θεωρώ ότι όσοι ρωτούν είτε είναι αρτηριοσκληρωτικοί είτε έχουν διάθεση να προβοκάρουν. ΄Δεν το ξανααπαντώ, αν επιμένεις να βλέπεις κάτι (πικρία, μπλα μπλα μπλα) πίσω από τη στάση μου, είναι δικό σου θέμα. Άλλωστε, εκεί στις κομματικές νεολαίες μαθητεύουν καλά οι νέοι στην επικοινωνιακή οχλαγωγία και όχι στην ουσιαστική επικοινωνία, με θέσεις, αντιθέσεις , επιχειρήματα κτλ.

Πέτρος Τατούλης είπε...

@έρμιππος

διακρίνω μια διάθεση να μου στερήσεις φίλε μου τον άμβωνα του διαδικτύου;

Λίγο περίεργη αίσθηση διαθέτετε περί ελευθερίας (ποιος είπε ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιώ κι εγώ όπως άλλοι χιλιάδες έλληνες τον δημόσιο λόγο που εξασφαλίζει το internet;), αλλά αντιθέτως είστε λαλίστατος στην προτροπή και τη νουθεσία. Το γεγονός ωστόσο ότι διακρίνω ένα ανήσυχο πνεύμα πίσω από τις εγκλήσεις με κάνει να θέλω να απαντήσω αναλυτικά.

Το κοινοβουλευτικό μου έργο μπορεί εύκολα να το πληροφορηθεί κανείς στην προσωπική μου ιστοσελίδα, όπου υπάρχει συγκεκριμένη ενότητα. Εκεί (www.tatoulis.gr) θα δείτε ότι σε καθημερινή σχεδόν βάση προβαίνω στην κατάθεση ερωτήσεων, επερωτήσεων και αναφορών. ΄Πολύ σύντομα μάλιστα θα αναρτώ πλέον και τις απαντήσεις που λαμβάνω από τους αρμόδιους υπουργούς (είναι χιλιάδες τα έγγραφα που χρειάζονται σκανάρισμα).

Στο κομμάτι που έχει να κάνει με τις διαφωνίες μου στα ΄διάφορα νομοσχέδια επίσης έχω απαντήσει. Πάντα τις καταθέτω, όσο κι αν αυτό σημαίνει ενίοτε ότι "επιβαρύνω" όπως λένε ορισμένοι τη θέση μου. Και διαφωνώ όχι ασφαλώς διότι μουυ αρέσει να δημιουργώ ένταση, αλλά ΄διότι θεωρώ ότι η διαφωνία είναι ίδιον της δημοκρατίας και δη του κοινοβουλευτισμού. Βέβαια, στην πατρίδα μας κάποιοι έχουν άλλη άποψη, (κομματική πειθαρχία), που είναι μεν η κρατούσα για την ώρα, αλλά αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε. Σε παραπέμω να διαβάσεις ανάρτηση και σχόλια σχετικά με την ψήφιση του χωροταξικού. Νομίζω ότι θα καλυφθείς.

Τέλος, ασφαλώς και πιστεύω ότι ένα άλλο μέλλον είναι εφικτό για τη χώρα μας. Δεν θα έλθει όμως μόνο του, φίλε έρμιππε, θέλει μάχες και στρατηγική για να ανατραπεί μια κατάσταση, όπου όλοι έχουμε συνηθίσει σε νόμους που υπάρχουν πλην όμως δεν εφαρμόζονται, σε θεσμούς που υπολειτουργούν, σε πολίτες που δεν αντιλαμβάνονται ότι το σύστημα έχει καταφέρει να τους κάνει κι εκείνους συνένοχους στην ενοχή του: τους πετάει ένα κόκαλο, για να κάνουν τα στραβά μάτια στα μεγάλα αμαρτήματά του, ενώ τααυτόχρονα τους έχει στερήσει κάθε προσδοκία αλλαγής. Αυτή η ελπίδα αλλαγής είναι αναγκαία τώρα.

Πέτρος Τατούλης είπε...

@ανώνυμος, τα περί Στέφανου Μάνου

Φίλε ανώνυμε, παρακολουθώ κι εγώ το blog του κ. Μάνου, του οποίου το πλαίσιο "Κοινή Λογική" θεωρώ εξαιρετικά επιτυχές. Κάνεις ωστόσο λάθος. Ούτε ο κ. Μάνος ούτε κι εγώ διατυπώνουμε σήμερα αυτές τις προτάσεις. ο κ. Μάνος από τις σελίδες της Καθημερινής, κι εγώ από διάφορα βήματα δημόσιου λόγου (κεντρική επιτροπή, αρθρογραφία στην ελευθεροτυπία, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις) έχω επανειλημμένως προτείνει τα συγκεκριμένα βήματα.

Άλλωστε, με αυτές τις προτάσεις κανείς δεν ανακαλύπτει ξέρετε την Εσπερία...Αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοσθεί από την πρώτη στιγμή στις υπόλοιπες χώρες που πλήττονται από το σκάνδαλο. Δες για παράδειγμα τι έκαναν στη Νιγηρία, που τα αδικήματα προσωποποιήθηκαν από το 2007 και σήμερα πολλοί υπουργοί της χώρας είναι στη φυλακή.

Λοιπόν, ας είμαστε λίγο σοβαροί κι ας διεκδικούμε απλώς τις δάφνες του ορθολογισμού και όχι περίεργα copyright.

Πέτρος Τατούλης είπε...

@greconik

Ουσιαστικές οι παρατηρήσεις σου και στην τελευταία ανάρτηση σου στο blog σου περί 300. Αυτή τη συζήτηση πάντως περί του "πατριωτισμού των Ελλήνων" και του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, την΄ακουμπήσαμε και στην συζήτηση που είχα με το Νίκο και τη Μπέτυ και μπορείς να την ακούσεις στο podcast
http://www.publicbrainlab.com/

Πέτρος Τατούλης είπε...

@ανώνυμος περί χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων

δεν θα θεωρήσω ότι μου θέτετε προσωπικά αυτήν την ερώτηση, διότι ασφαλώς και δεν έχω τίποτε να κρύψω. άλλωστε ένας πρροεκλογικός αγώνας στην αρκαδία μετά από τόσα χρόνια που γνωρίζω τόσο καλά τους πολίτες (σχεδόν με τα μικρά τους ονόματα) δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρός αφού είναι η σχέση προσωπική. Και ασφαλώς δεν έχω προσωπικά καμία εξάρτηση από επιχειρηματίες, ειδάλλως δε θα είχα το θάρρος της γνώμης, αφού τα όσα θα έλεγα θα χρησιμεύαν ως μια οιωνεί απειλή και εις βάρος μου.

Επί της ουσίας. Ασφαλώς και είμαι υπέρ της δημοσιοποίησης όλων των στοιχείων. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από τον νόμο. άλλο αν εφαρμόζεται και πώς. Πιστεύω πράγματι ότι η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να σταματήσει. πλην όμως αυτή τη στιγμή, θεωρώ λίγο αποπροσανατολιστικό να ζητούμε μόνο λύσεις για το αύριο, αλλά θα πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε και με συγκεκριμένα στοιχεία για το τι γινόταν μέχρι σήμερα. Και θέτω κάποιες άλλες ερωτήσεις: Ποιοι πολιτικοί πλούτισαν ξάφνου; Ποιοι ακολουθούν ζωή που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση η βουλευτική αποζημίωση; Ποιοι θεωρούν ότι όλη η Ελλάδα είναι οι 10 15 οικονομικοί παράγοντες και κοσμικοί που συναναστρέφονται στις βραδινές τους εξόδους; Και άλλα πολλά. Στα περί συνενοχής των πολιτών έχω απαντήσει σε συνάαδελφο λίγο πιο πάνω.

Πέτρος Τατούλης είπε...

@xoriatis

έτσι όπως το θέτετε θα συμφωνήσω ότι κλέβω από το παγκάρι της εκκλησίας του Δήμου. Πλην όμως δύο παρατηρήσεις:

α)δεν θεωρώ ότι ο προσωπικός νόμος μπορεί να λειτουργήσει. αντιθέτως πιστεύω ότι η κεντρική εξουσία πρέπει να παίρνει πάνω της συλλογικά και ατομικά σε υψηλότατο επίπεδο (πρωθυπουργού) την όποια νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου κανείς να μην κρύβεται στην απουσία του και πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα που έεχουν σαν στόχο να τον συντηρούν για περισσότερο χρονικό διάστημα στην εξουσία δημιουργώντας άλλους αναλώσιμους αποδιοπομπαίους τράγους. Και εξηγούμαι: Στη Γαλλία για παράδειγμα κανείς δεν μνημονεύει τον υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων που υπέγραψε το νέο ασφαλιστικό νόμο. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος της χώρας το πήρε επάνω του, ως δική του επιλογή. Αυτόν θα χειροκροτήσουν. Αυτόν θα καταψηφίσουν σε αντίθετη περίπτωση. Στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι τελικώς στην πολιτική κανείς δεν είναι πολύ υψηλά ιστάμενος για να ελεγχθεί, να κριθεί, κτλ, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου ή της υποψίας... Και το λέω αυτό με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στη Siemens που ακούω από διάφορες πλευρές "ο χ πολιτικός είναι έντιμος", "κανείς δεν θίγει την εντιμότητα του ψ" "είναι πολιτικός 30 χρόνια" κτλ..Και ένα τελευταίο ερώτημα: Η Siemens λέει ότι λεφτά μπήκαν στα ταμεία τριών συνολικά κομμάτων. όποιος κι αν τα πήρε (έκανε τη δουλειά) , το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο μεγάλος υπεύθυνος...Διότι μάλλον φοβούμαστε να εκστομίσουμε ορισμένα ονόματα. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα της μεταπολίτευσης; Από τη Βασιλεία του ενός στη Βασιλεία ορισμένων;

β)για τη δημοψηφισματική λογική είμαι ελαφρώς σκεπτικιστής, διότι θεωρώ ότι δεν είναι ασφαλώς πανάκεια του δημοκρατικού ελλείμματος που σήμερα βιώνουμε.Τα αποτελέσματα τους δε, δεν ξέρω κατά πόσον μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα και αντιπροσωπευτικά επί της ουσίας. Αντίθετα, είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν οι εκλογές ανά τετραετία υποχρεωτικά προκειμένου η χώρα να μη σέρνεται όλη την ώρα σε εκλογολογίες και άλλες ασήμαντες αποπροσανατολιστικές κουβεντούλες.

Φίλε xoriati, το τονίζω ολοένα. Ασφαλώς και δεν λέω τίποτε παραπάνω από το απλό και λογικό. Αυτό είναι άλλωστε και το πρόβλημα της χώρας, ότι έχει εθιστεί στο ανορθολογικό και τη συνωμοσιολογία.

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ας τις απολαύσουμε. Ναι η κορύφωση της πολιτικής παρακμής είναι γεγονός.
Αναρωτιέμαι αν χρειάζονται κι άλλες δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουμε ότι όλες λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα:
* Το πολιτικό σύστημα σαπίζει και η πτώση του δικομματισμού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση .
* Η δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική έχει πιάσει κορυφή.
* Το ΠαΣοΚ δεν υπάρχει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη συλλογική συνείδηση του πολίτη. Εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι νεκροί αλλά δεν τους το έχουν πει ακόμα.
Αναρωτιέμαι ακόμη αν οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ή ακόμα βρίσκονται στον κόσμο που τους παρουσιάζουν οι αυλοκόλακες.
Σε μια χώρα που κανένας πολιτικός δεν πήρε τα μαύρα της σιεμενς και κανένα κόμμα δεν έβαλε στα ταμεία του μαύρο χρήμα, ο πολίτης εμπιστεύεται τον κανέναν.
Κι αναρωτιέμαι αν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ίδιοι αποτελούν τόσο πολύ μέρος του προβλήματος ώστε τους είναι αδύνατον να το αντιμετωπίσουν. «Θα μας πάρουν με τις πέτρες» ομολόγησε σε μια έκρηξη ειλικρίνειας ο Γ. Παπανδρέου.
Ετσι είναι. Διότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει σοβαρότατο πρόβλημα πολιτικής δημοκρατίας. Ακόμη και ο δημοφιλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Πρωθυπουργός αδυνατεί να αρθρώσει μια στοιχειώδη πολιτική απάντηση στα φαινόμενα που οι ίδιες δημοσκοπήσεις καταγράφουν. Έχει κρυφτεί στο Μαξίμου παλιά καλή συνήθεια και περιμένει τους νταβατζίδες να τον σώσουν.
Αυτό το έλλειμμα ηγεσίας το αντιλαμβάνεται, πλέον, απολύτως ο πολίτης. Και το εκφράζει στις δημοσκοπήσεις και θα έρθουν τα χειρότερα. Αντιλαμβάνεται δηλαδή ότι διεκδικούν να διευθύνουν τις τύχες του πολιτικοί που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις, αλλά ούτε καν στην εποχή. Πολιτικοί που ευθύνονται για τη διαφθορά. Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η χώρα, δεν είναι ο πολίτης , νοιάζονται απλώς να σώσουν το τομάρι τους.
Επειδή τα πράγματα σοβάρεψαν. Το πάρτι στην οικονομία τελείωσε και η ακρίβεια διαβρώνει τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή που η πολιτική αποδεικνύεται ανίκανη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εκσυγχρονισμού των μεσαίων, δυναμικών στρωμάτων. Η χώρα στερείται σχεδίου. Αλλά πολύ φοβούμαι ότι αρχίζει να στερείται και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Αυτό λοιπόν καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις: μια γιγαντιαία δικομματική χρεοκοπία. Οι επίγονοι θα βάλουν την ταφόπλακα σε αυτό που έφτιαξαν οι πρόγονοι τους.

KOSTAS είπε...

Κύριε Τατούλη
καλά κάνετε και είστε σκεπτικιστής, σε ότι αφορά το ζήτημα των δημοψηφισμάτων.
Και γώ είμαι επιφυλακτικός.
Στην πραγματικότητα, με τα δημοψηφίσματα έχουμε δύο κινδύνους.
Εναν κίνδυνο, να δόσουμε την ευκαιρία σε λαικιστές να εκφράσουν την γενική άρνηση, για τον ψεύτη και άδικο ντουνιά, που όλοι είναι ίδιοι και έναν κίνδυνο για συνεπείς φιλελεύθερους όπως εσείς, να ανατραπούν οι ισορροπίες φιλελευθερισμού και δημοκρατικής ισότητας, που καθορίζουν και την ποιότητα του δημοκρατικού συστήματος.
Το αέναο παιχνίδι, αν είναι σημαντικότερες οι ελευθερίες του ατόμου ή η ισότητα των πολιτών, όπως εκφράζονται από τις μήτρες του φιλελευθερισμού και της ριζοσπαστικής δημοκρατίας των επαναστάσεων, κινδυνεύει έτσι να αποκτήσει έναν διαιτητή, την λαική κυριαρχία των δημοψηφισμάτων που με την βοήθεια του λαικισμού μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ο "φορέας του ολοκληρωτισμού".
Ομως είδατε ότι είμαι πολύ προσεκτικός, όταν προτείνω το σικαίωμα του δημοψηφίσματος να το έχει για μια φορά για να ασκήσει "μομφή" στην κυβέρνηση η α αξιωματική αντιπολίτευση που το έχει στερηθεί με τις στοιχισμένες πλειοψηφίες των βουλευτών. Θα μπορούσα να δεχθώ να μην αρκεί μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση να το θέλει για να γίνει αλλά να χρειάζεται και η συμφωνία των κομμάτων που μαζί μ'αυτήν εκφράζουν τουλάχιστον ένα 50% του εκλογικού σώματος ή και άλλες προυποθέσεις, που θα διασφάλιζαν την αυστηρή χρήση του.
Ομως κύριε Τατούλη μη γελιέστε, δεν είναι θέμα εξυπνάδας η εισήγησή της, αλλά "ανάγκη γείωσης" της κοινής γνώμης. Ανάγκη να νοιώθει ότι σε τελευταία ανάλυση αυτή είναι η υπέρτατη εξουσία, που εκτός από την ψήφο κάθε 4 χρόνια έχει την δυνατότητα να αφαιρεί την εξουσία από τους καταχραστές της επιθυμίας της.
---------
Οσον αφορά το ζήτημα της "γραφής παρανόμων", όπως ονομαζόταν ο θεσμός στην Αρχαία Αθήνα, είχε ως προυπόθεση την "αλλαγή" ήδη λειτουργούντος νόμου από τον εισηγητή. Τότε λειτουργούσε.
Ταυτόχρονα συνοδευόταν από την λειτουργία ενός σώματος το οποίο εξέταζε την χρησιμότητα παλαιών νόμων και εισηγούντο την κατάργησή τους.
Αυτό ειδικά στην περίπτωση "μας" με την δαιδαλώδη πολυνομία που έχουμε, ίσως θα έπρεπε να θεσπισθεί ως λειτουργία κάποιων επιστημονικών επιτροπών της βουλής, ώστε κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει , τι ισχύει και τι όχι, να κλείσουν τα διάφορα παραθυράκια κλπ.
Και βέβαια σ'αυτή την περίπτωση να ισχύσει, η "προσωπική ευθύνη" του εισηγητή.

Τέλος πάντων, η αλήθεια είναι ότι ίσως, πιό πολύ με γοητεύει η ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αλλά νομίζω ότι είναι ανάγκη.
Η μεταπολιτευτική δημοκρατία δεν ξέρω αν πέθανε, αλλά καλό είναι να προετοιμάσουμε την αλλαγή της, μέσα από έναν "καλό διάλογο".

KOSTAS είπε...

Κύριε Τατούλη
θα ήθελα να συμπληρώσω στα σχόλιά μου το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου, στοιχείο, που πρέπει να έχει ως βάση η συζήτησή μας.
Αυτό δεν είναι άλλο από την παραδοχή, ότι δεν ασχοληθήκαμε στο παρελθόν, με το ζήτημα του πολιτικού συστήματος, στα σοβαρά.
Το θεωρήσαμε ως δεδομένο και ίσως λόγω του προχωρημένου χαρακτήρα που είχε για την εποχή του αυτό, μετά την μεταπολίτευση, ως πάγιο και δεδομένο.
Τώρα πρέπει να συνηθίσουμε, στην ιδέα, ότι πρέπει να το σκεφτόμαστε ως κάτι ρευστό, ως κάτι ζωντανό που έχει αποδείξει πλέον ότι νοσεί και χρειάζεται να το περιθάλψουμε.
Πρέπει να ανακαλύψουμε τι στην πραγματικότητα είναι, ποιες αρχές το διέπουν και το έφτιαξαν και αν αρκούν ή από την εμπειρία μας χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές ή να προσθέσουμε στοιχεία.
Το πολιτικό πρόβλημα, δεν είναι θέμα που αρκεί να πετάει ο ένας στον άλλο κατηγορίες και καταγγελίες.
Μας αφορά όλους από την ίδια πλευρά, νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

"Το παλιό πεθαίνει , αλλά το καινούργιο αργεί να γεννηθεί".

Ανώνυμος είπε...

«Πάμε σαν άλλοτε...», λοιπόν και με την πολύκροτη υπόθεση Ζήμενς. Πάμε σαν όλες τις άλλες υποθέσεις πολιτικών σκανδάλων και διαπλοκής, εκείνες που αυτάρεσκα οι κατέχοντες την εξουσία προκαλούσαν (προφανώς με τη βεβαιότητα ότι ελέγχουν τις εξελίξεις!) τους καταγγέλλοντες «αν έχουν στοιχεία, να πάνε στον εισαγγελέα!». Η Νορβηγία είναι βόρεια χώρα και κάνει κρύο , ενώ η Νιγηρία είναι μακριά…και κάνει ζέστη.

Ανώνυμος είπε...

Το πολιτικό μας σύστημα πενθεί. Η Ζίμενς δεν ήταν μόνο επί δεκαετίες βασικός προμηθευτής του Δημοσίου. Ήταν κοντά μας σε κάθε μας στιγμή. Γενναιόδωρη με κόμματα και πρόσωπα, ανταποκρινόταν σε κάθε επιθυμία ή ανάγκη σε χρήμα και είδος, από οικοσκευές και εξοπλισμούς γραφείου μέχρι κρατήσεις δωματίων. Είναι μια δύσκολη στιγμή αυτή που περνάμε στην Ελλάδα και οφείλεται στην καταραμένη παγκοσμιοποίηση. Αν ο μεγάλος χορηγός των πολιτικών μας δεν είχε μπει στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Πείτε μου τώρα πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα απολαύσει…
Τους βραστήρες αυγών, τους λεμονοστύφτες και τα πιστολάκια…

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ τελικά τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Siemens. Πού θα γείρει η ζυγαριά; Αλλά αρχικά καλού- κακού, ας δούμε και η ζυγαριά τι μάρκα είναι...!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Στο καιρό της μεγάλης στέγνιας και της μεγάλης αναβροχιάς , που λέει και ο Σεφέρης, χρειαζόμαστε πολιτικούς που μπορούν να μας κοιτάνε στα μάτια και να λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Μακριά από κομματικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες.

pale είπε...

την ωρα που δεν εχετε λυσει κανενα προβλημα,δεν εχετε κανει καμια μεταρρυθμιση οι υπουργοι σας εχουν ξεσαλωσει.σημερα στο πρωτο θεμα διαβαζω για γκλαμουρατο παρτι σπηλιωτοπουλου στην παραλιακη-ωραιες παρουσιες ακριβα ρουχα κτλ,πριν 2 βδομαδες στη ιδια εφημεριδα 3 υπουργοι διασκεδαζαν στην μυκονο με κοκκαλη λιακουνακο.δεν χρειαζεται να ανφερω κια αλλες περιπτωσεις.δεν αποτελουν βεβαιως ποινικα κολασιμα τα παραπανω.ομως σας θυμαμαι σαν αντιπολιτευση να ζηταται παραιτησεις για τσουκατι-στο κοτερο κοκκαλη- και αλλους.σε μενα και σε ολους τους οπαδους της ΝΔ τη ακριβως θα πειτε οταν θα φτασουν οι επομενες εκλογες?τι απολογισμο θα κανετε? μοιαζεται με την 2 τετραετια διακυβερνησης σιμητη δυστηχως.και οσο τα στελεχη ασχολουντε με την γκλαμουρια τα διαρθωτικα προβληματα της οικονομιας και της κοινωνιας οξυνονται.

Yosemite Sam είπε...

Κύριε υπουργέ για το νόμο περί ευθύνης υπουργών που προβλέπει παραγραφή αδικημάτων σε ελάχιστο χρόνο θα μας πεις κάτι;

Μπορείς επίσης να μας πεις δυό λόγια γιατί δεν μπορεί η ελληνική δικαιοσύνη να δικάσει ένα υπουργό όπως όλους τους υπόλοιπους έλληνες όταν κατηγορηθεί για κακουργήματα;

Αυτός δεν είναι νόμος περί ευθύνης υπουργών αλλά νόμος περί ακαταδίωκτου των υπουργών.Το μόνο που θα μπορούσε εύλογα να απαιτεί η βουλή είναι η σύμφωνη γνώμη της για την παραπομπή ενός υπουργού στα δικαστήρια όπως γίνεται και για τους βουλευτές.

Οι υπερπροστατευτικές διατάξεις αυτού του νόμου και ο ελάχιστος χρόνος μέχρι την παραγραφή των αδικημάτων για ανθρώπους στο ανώτατο επίπεδο διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι ντροπή λαι όνειδος για όλους σας.

Και τα επιχειρήματα τύπου βενιζέλου να μην σέρνονται οι υποθέσεις για καιρό και..δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα είναι για να γελάει ο κάθε πικραμένος.

Georgios είπε...

Οι πρόσφαtες "με το σταγονόμετρο" αποκαλύψεις-συγκαλύψεις για την υπόθεση Ζίμενς και αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα των 2 μεγάλων κομμάτων είναι σκόπιμα στοχευμένες στα πλαίσια ομηρείας σε ξένα κέντρα; Φαντάζει συνωμοσιολογία, όμως καταθέτω στη συζήτηση αυτή τα 2 τελευταία άρθρα του Γιώργου Δελαστίκ στο Έθνος (υπενθυμίζω ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος αποτελεί ένα από τα θύματα των διοικητικών αλλαγών στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" από την οποία εκδιώχθηκε πριν από μερικούς μήνες, αναφέρω σύντομα ότι επίσης εκδιώχθηκαν η Αριστέα Μπουγάτσου ειδικευμένη σε αποκαλύψεις σχετικά με σκάνδαλα στον ΟΤΕ και σε σχέση με τον Σ.Κόκκαλη, ο Κίμπι -Κιμπουρόπουλος- που έσφαζε με το βαμβάκι στην επιφυλλίδα του στο Οικονομικό ένθετο της εφημερίδας και δεν ήταν αρεστός σε κάποιους καθώς φαίνεται...)

παρακάτω τα λινκ των άρθρων του Δελαστίκ που προτείνω να διαβάσετε:
"Οι παρέες που μας κυβερνούν"
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8953&pubid=1256459

"Πολιτικοί (και πολιτική) σε ομηρεία"
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&tag=8757

...κι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
(...)Αυτές οι εν πολλοίς διακομματικές «παρέες εξουσίας» που επιβιώνουν σε όλες τις καταστάσεις είναι τόσο διάτρητες σε πολιτικό, ηθικό και κάποτε ποινικό επίπεδο, ώστε είναι πλήρως ελεγχόμενες ακόμη και από ξένα κέντρα εξουσίας. Αυτό έγινε εμφανέστατο στην υπόθεση με τις μίζες της Ζίμενς. Ολες οι αποκαλύψεις ήταν αληθινές και ταυτόχρονα απολύτως κατευθυνόμενες. Ο επιδιωκόμενος στόχος ήταν να λάβουν τα επιμέρους μηνύματα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και να ενισχυθεί η... «πειθαρχία» τους στο ξένο κέντρο που κινεί τα νήματα, στη βάση πραγματικών στοιχείων. Οσο για το πολιτικό προσωπικό συνολικά, σήμερα βρίσκεται υπό καθεστώς πολύ αυστηρότερης πολιτικής ομηρείας από όσο πριν ξεκινήσουν οι αποκαλύψεις."

Κύριε Τατούλη, η ενδιαφέρουσα συζήτηση που προτείνετε θα διεξαχθεί και μέσω διαδικτύου; Αν όχι, θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής με κάποιο τρόπο (ερωτήσεις μέσω e-mail?) όσων π.χ. κατοικούν στο εξωτερικό;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τατούλη, δεν θεωρώ καθόλου τιμητικό τίτλο "ΔΑΠίτης που έχει φάει ξύλο" εσείς το βλέπετε υποτιμητικά, γιατί θεωρείται ότι οι νεολαίοι που ασχολούνται με ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ και γενικότερα με τις κομματικές νεολαίες, παιδιά του κομματικού σωλήνα. Δεν θεωρώ καθόλου τιμητικό τίτλο "ΔΑΠίτης που έχει φάει ξύλο" αλλά στο Πανεπιστήμιο, στην κοινωνία που ζούμε στηρίζεις (σε λογικά πλαίσια πάντα) την ιδεολογία, τον χώρο, το κόμμα που πιστεύεις.

Είμαι σίγουρος ότι εχετε βρεθεί σε κάποια εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή της ΟΝΝΕΔ και να έχετε "χαϊδέψει" τα αυτιά των νεολαίων ότι είναι οι καλύτεροι κ.τλ..............,είμαι σίγουρος ότι στο γραφείο σας ότι έχετε κάποιο παιδί αυτού του κομματικού σωλήνα, είμαι σίγουρος ότι προεκλογικά έχετε ζητήσει την βοήθεια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ της τοπικης κοινωνίας.

Επιπλέον, σας θυμίζω οτι και ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος μας κ. Καραμανλής Κώστας ήταν ΔΑΠίτης και ΟΝΝΕΔίτης, άρα Πρωθυπουργός=παιδί του κομματικού σωλήνα, σύμφωνα με την δική σας εξίσωση.

Επίσης, σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός μας στηρίζεται και στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την προώθηση της μεταρρύθμισης για την παιδεία. (Μην ξεχνάται το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, στα Καμμένα Βούρλα, προς την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την στήριξη της στην μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβερνηση.).

Κύριε Τατούλη, η βάση της Ν.Δ. έχει αγανακτήσει με όλους αυτούς που βγαίνουν κάνουν μία δήλωση εντυπωσιασμού για να "παίξει" το όνομα τους στα δελτία ειδήσεων. Αφού, η Ν.Δ. δεν σας καλύπτει ως ιδεολογία, ως κόμμα γιατί δεν παραιτείστε.

Υ.Σ.: Πρίν 4 χρόνια δεν τα βλέπατε όλα αυτά;


Ένας ΔΑΠίτης - ΟΝΝΕΔίτης )που έχει φάει ξύλο και έχει κυνηγηθεί για την Ν.Δ., πράγμα που πολλές βουλευτές δεν ξέρουν τι σημαίνουν αυτά.)

Panos είπε...

Καλημέρα σας, Διάβασα τις δηλώσεις σας περί παραίτησης του κ. Λιάπη στο in.gr. Πέρα από οτιδήποτε άλλο και του αν συμφωνώ ή όχι με την τοποθέτησή σας αυτή, θα ήθελα να σας δηλώσω ότι στάθηκε αφορμή του να σας εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου στις απόψεις που εκφράσατε - αν αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Αυτά που είπατε περί διαφθοράς μικρής και μεγάλης με εκφράζουν απόλυτα και πιστεύω πως ο Έλληνας ή ότι έχει απομείνει από αυτόν έχει ανάγκη από τέτοιες τοποθετήσεις. Δυστυχώς είχα πολύ καιρό να ακούσω τέτοια άποψη από πολιτικό και μάλιστα της παρατάξεως που κυβερνά. Χαίρομαι ιδιαιτέρως και σας εκφράζω το θαυμασμό μου για την πρωτόγνωρη τοποθέτησή σας. Επίσης θα ήθελα να σας γνωρίσει επί τη ευκαιρία ότι το ιστολόγιό σας είναι υπέροχο και θα αποτελέσει μία πολιτική (sic) προσθήκη στα αγαπημένα μου. Εύχομαι ότι καλύτερο. Pannef

Πέτρος Τατούλης είπε...

@δαπίτης που έχει φάει κύλο.

Φίλε μου, κατ' αρχήν ποτέ δεν υποτίμησα τον οποιδήποτε τίτλο που κάποιος θέλει να αποδίδει στον εαυτό του. Απλώς εξέφρασα την απορία μου, σκεπτόμενος ότι ως νέος άνθρωπος (που συμπεραίνω ότι είστε) θα μπορούσατε να επικαλεσθείτε άλλους αυτοπροσδιορισμούς, όπως το επάγγελμά σας, τις αγωνίες σας, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς σας.

Βέβαια, βλέπω ότι συνεχίζετε να επιχειρηματολογείτε με δογματισμούς. Μου λέτε ότι πιστεέυετε ότι θα έχω γλείψει αυτιά σε εκδηλώσεις της Δαπ, ότι σε αυτές τις οργανώσεις στηρίζω τους προεκλογικούς μου αγώνες, ότι επειδή ο πρωθυπουργός είπε "ευχαριστώ", πρέπει αυτό να μας δεσμεύει όλους.

Αυτές είναι υποθέσεις δικές σας, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Τους συμπολίτες μου τους σέβομαι όλους ανεξαρτήτως Δαπίτη, Πασπίτη κτλ. Ποτέ δεν έχω "γλύψει" αυτιά. Ποτέ δεν έχω ευχαριστήσει, από τη στιγμή που δεν το πιστεύω. Επίσης, ποτέ δεν είπα ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τις κομαμτικές οργανώσεις είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Αντίθετα, είπα ότι πολλά στελέχη (κορυφαίοι υπουργοί κτλ) και της σημερινής κυβέρνησης, των οποίων η μοναδική περγαμηνή είναι η κομματική τους εμπλοκή και ανάδειξη στα πανεπιστήμια είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Κι αυτό, αγαπητέ φίλε, διότι σε αυτό το δυνατό χαρτί παίζουν για να στηρίξουν μια καριέρα στην πολιτική, χωρίς καθόλου να έχουν σμιλευτεί στην δύσκολη επαγγελματική αρένα.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν ήταν στις προθέσεις μου να σε θίξω προσωπικά. Ποτέ δεν κάνω προσωπικές επιθέσεις.

pale είπε...

." Επίσης, ποτέ δεν είπα ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τις κομαμτικές οργανώσεις είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Αντίθετα, είπα ότι πολλά στελέχη (κορυφαίοι υπουργοί κτλ) και της σημερινής κυβέρνησης, των οποίων η μοναδική περγαμηνή είναι η κομματική τους εμπλοκή και ανάδειξη στα πανεπιστήμια είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα"συμφωνω απολυτα μαζι σας κυριε βουλευτα
οι περισσοτεροι ουτε ενα περιπτερο δεν μπορουν διοικησουν.μετα την μεταπολιτευση οποιος κολλαγε αφισες ανταμειβοταν με κρατικη θεση.κυριε τατουλη για την νεοπλουτιστικη συμπεριφορα υπουργων θα σχολιασετε κατι?

Πέτρος Τατούλης είπε...

@buster, xoriatis

Σκέπτομαι για όσους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ή λόγω απόστασης δεν μπορούν να παραβρεθούν στη συζήτηση και παρά ταύτα επιθυμούν να συμμετάσχουν, να στείλουν ένα e mail με μια ερώτηση, αλλά και με ένα δικό τους statement προκειμένου να ακουστεί και η δική τους φωνή.

@xoriatis

συμμερίζομαι το πάθος σου για αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Και θέτω έναν ακόμη σπόρο για συζήτηση: Μήπως ήλθε η ώρα να απαρνηθούμε τον έμφυτο ραγιαδισμό μας (που κακά τα ψέματα εκφράστηκε και μεταπολιτευτικά με την μετάβαση από τη Βασιλεία του ενός στη Βασιλεία των τριών) και να αναζητήσουμε λύσεις λίγο πιο κοντά μας; Γιατί η χώρα πρέπει να αναζητεί ακόμη Μεσσίες;

Ορθολογισμός, συνέπεια, εντιμότητα και εργατικότητα είναι μερικά βασικά προσόντα. Ποιοι τα διαθέτουν; Κι αυτό, διότι καλά τα μέτρα που προτείνουμε και οι σκέψεις που καταθέτουμε φίλε μου, αλλά (όπως κατέθεσε και συνάδελφος blogger σε άλλο διαδικτυακό τόπο) ποιοι θα τα εφαρμόσουν;

pale είπε...

σημερα στο πρωτο θεμα διαβαζω για γκλαμουρατο παρτι σπηλιωτοπουλου στην παραλιακη-ωραιες παρουσιες ακριβα ρουχα κτλ,πριν 2 βδομαδες στη ιδια εφημεριδα 3 υπουργοι διασκεδαζαν στην μυκονο με κοκκαλη λιακουνακο.δεν χρειαζεται να ανφερω κια αλλες περιπτωσεις.δεν αποτελουν βεβαιως ποινικα κολασιμα τα παραπανω.ομως σας θυμαμαι σαν αντιπολιτευση να ζηταται παραιτησεις για τσουκατι-στο κοτερο κοκκαλη- και αλλους.θα πειτε κατι

Πέτρος Τατούλης είπε...

vaggelis

φίλε vaggelis, απαντώ στο ερώτημα σου στη σημερινή μου συνέντευξη στον ελεύθερο τύπο. Σε λίγο θα την αναρτήσω και στο Blog

pale είπε...

ευχαριστω κυριε υπουργε.ειμαι ΝΔ και με στεναχωρουνε ολα αυτα.ας θυμουντε καποιοι απο αυτους τον εθναρχη ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για το τροπο που πολιτευοταν.και τελος μπορει να διαφωνω σε πολλα απο αυτα που λετε αλλα πολιτικους σαν εσας με το θαρρος τις αποψης και χωρις την ξυλινη γλωσσα τους χρειαζομαστε στην πολιτικη

Yosemite Sam είπε...

Κύριε Τατούλη γιατί δεν απαντάτε;

Λέτε σε σημερινή σας συνέντευξη ότι δεν χρειαζόμαστε λουδοβίκους.

Νόμους που παρέχουν προστασία λουδοβίκων χρειαζόμαστε;

Ανώνυμος είπε...

Επικήδειος σε ένα διακεκριμένο Αρκά.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΣΝΟΣ
Ο ΙΑΤΡΟΣ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Σήμερα έφυγε ένας δικός μας άνθρωπος από τη ζωή και ασφαλώς ο Πλούτων τον αναμένει στα Ηλίσια Πεδία, διότι ήτο διαπρεπής. Ο ευπατρίδης και άνθρωπος Κώστας Βόσνος πέθανε στις 4/6/2008 πλήρης ημερών. Ο ομογενής διαπρεπής γιατρός ήτο μια ξεχωριστή πολύπλευρη προσωπικότητα . Ητο ένας ιατροφιλόσοφος από τους λίγους που έχουν απομείνει, πιστός στον όρκο του Ιπποκράτους, αλλά και στα Ελληνικά ιδεώδη. Αρκάς στην καταγωγή , έφυγε νεαρός γιατρός για την Αμερική και προσέφερε εκεί τις ιατρικές του υπηρεσίες όχι μόνον στην πολυπληθή Ελληνική ομογένεια του Σικάγου , αλλά και στους Αμερικανούς συμπολίτες του . Γι' αυτό τιμήθηκε ιδιαίτερα για το φιλανθρωπικό του έργο. Ο γιατρός Βόσνος δεν έβαλε σαν σκοπό της ζωής του να κάνει χρήματα στην Αμερική , αλλά πιστός στα Ελληνικά ιδεώδη, προσέφερε ίαση και ηθική , αλλά συχνά και υλική στήριξη των απλών ανθρώπων στις νοσοκομειακές κλινικές που υπηρέτησε με επιτυχία, αλλά και στο ιατρείο του.
Με την επιβολή του εμπάργκο στον λαό του Ιράκ ο Κώστας Βόσνος ευαισθητοποιήθηκε και με κάλεσε να πάμε μαζί για να δει ιδίοις όμμασι την εκεί κατάσταση, η οποία σύμφωνα με περιγραφές ήτο εφιαλτική. Πράγματι επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία της Βαγδάτης και σαν πεπειραμένος νοσοκομειακός γιατρός έγραψε στην αναφορά του προς τον Ιατρικό Σύλλογο του Σικάγου μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Η κατάσταση εξ αιτίας του εμπάργκο για τους ασθενείς, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους είναι τραγική . Την χαρακτηρίζω χειρότερη και από αυτήν που επικρατούσε επί κατοχής στα Ελληνικά νοσοκομεία , την οποία θεωρώ ως την ακραία όλων …Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει αμέσως να διακόψει το εγκληματικό εμπάργκο…για να σωθούν ζωές…Το εμπάργκο έχει μεταφέρει το Ιράκ στην πρωτόγονη κατάσταση.. » Δυστυχώς η φωνή του ολίγα ευαίσθητα ώττα άγγιξε και προ παντός στην Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία μεθόδευε τον δεύτερο πόλεμο και μηχανεύετο την ανακάλυψη «όπλων μαζικής καταστροφής» σε μια χώρα πρωτόγονη και καθημαγμένη από τις στερήσεις και των πιο βασικών πραγμάτων. Αλλά ο γιατρός ο Βόσνος είχε το ηθικό θάρρος να συνεχίσει τον αγώνα του με εκπομπές σε Ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την παράλογη, αντιανθρώπινη και τυχοδιωκτική πολιτική της Αμερικής .
Στα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του μελέτησε εις βάθος τον Ελληνισμό και διεπίστωσε το αυτονόητο, ότι η αιτία της παρακμής και της καταπτώσεως του Ελληνισμού είναι η δια της βίας επιβολή της Ιουδαιοχριστιανικής ψευτο-θρησκείας της Βίβλου. Εκτοτε ασπάσθηκε την πατρώα θρησκεία και διέδιδε αυτήν στους γνωστούς και φίλους του με τα ατράνταχτα επιχειρήματα τα οποία αντλούσε από τις εμβριθείς γνώσεις του και το οξύτατο επιστημονικό και φιλοσοφικό του πνεύμα.
Ο Κώστας Βόσνος ήτο θείος του ευπατρίδη κροίσου κ. Άγγελου Τσακόπουλου , ο οποίος ίδρυσε το Ίδρυμα Βρυώνη στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας . Αρχικά τούτο εργάσθηκε με επιτυχία για την καλλιέργεια και διάδοση του Ελληνικού Πνεύματος στις ΗΠΑ, υπό την διεύθυνση του καθηγητού Βρυώνη. Αργότερον, κατά πληροφορίας η Εκκλησία και η Αμερικανική πολιτική αντέδρασαν και τούτο διελύθη εξ αιτίας 'οικονομικών προβλημάτων'. Δυστυχώς ο κ. Άγγελος Τσακόπουλος ακολούθησε την εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από τον θείο του , αγκαλιάζοντας την πανίσχυρη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία λέγεται ότι δίδει χρήματα των ομογενών μας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ,στον οποίον υπάγεται, και αυτός δημιουργεί έδρες Τουρκικών Σπουδών, εις βάρος της Ελληνικής παιδείας, η οποία έχει παραμεληθεί πλήρως από την Εκκλησία.
Η τελευταία του επιθυμία ήτο να μην τον διαβάσουν ιερείς της ιουδαιοχριστιανικής θρησκείας για να μην τον «τάξουν κοντά στον Αβραάμ και στους προπάτορες» , αλλά να καεί και η τέφρα του να μεταφερθεί στο χωριό του Ρίζες της Αρκαδίας. Ακόμη και με το θάνατο του ο αείμνηστος Κώστας Βόσνος μας διδάσκει να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας για να βρούμε την πραγματική ολοκλήρωση και την λύτρωση . Ο θανών εκτός από καλός φίλος και ομοϊδεάτης ήτο και συμπέθερος μου, αφού ο γιός μου Αλέξανδρος έχει νυμφευθεί την κόρη του Αγγελική και μας έχουν κάνει δύο εγγονάκια. Εκεί κοντά στον Πλούτωνα θα βρεις πολλούς σπουδαίους δικούς μας ανθρώπους . Τα ωραία σου έργα μένουν στη Γη και θα κρατήσουν αιωνία τη μνήμη σου φίλε Κώστα.
Κωνσταντίνος Χ. Κωνσταντινίδης

Ανώνυμος είπε...

H Παραπολιτική σας παρουσιάζει με χαρά τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων bloggers.

Τι ψηφίζουν οι bloggers , ποιά εφημερίδα διαβάζουν , πόσο εμπιστεύονται τα blogs και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις...

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά

parapolitiki.blogspot.com

john anast είπε...

Συμφωνω μαζί σας στα περισσότερα κε Τατούλη. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα οποία λέτε είναι αυτονόητα, όπως λέει και κάποιος στο σχόλιο του "κλέβετε απο παγγάρι...". Αυτό που ξενιζει λίγο είναι η πολιτική συγκυρία (151 +1 βουλευτές, όχι υπουργείο κτλ.) αλλά και πάλι αυτό μπορω να το κατανοήσω. Θα διαφωνήσω όμως στα περί παράιτησης Λιάπη και τεκμηρίου ενοχής. Πολύ όμορφο ακούγεται, αλλά πισεύω πως είναι εφαρμόσιμο σε μια κοινωνία όπου η δικαίωση όταν έρχεται ακούγεται και δεν θάβεται. Με τα δικά μας δεδομένα η παραίτηση είναι παραδοχή ενοχής.
Τελος, αλήθεια, γιατί δεν παραιτείστε αφού διαφωνείτε τόσο πλέον με το κόμα σας, και αν δεν θέλετε να το κάνετε, γιατί δεν το διαψεύδετε. Μπορεί να έχει ειπωθεί πολλές φορες αλλά δυστυχώς και μένα μου μοιάζει η όλη στάση σας σαν μια προσπάθεια να σταθείτε στην κορυφή της επικαιρότητας. Πολύ θα χαιρόμουν αν μου αποδεικνύατε το αντίθετο

Divaynne είπε...

αν και καλη η προσπάθεια αλλά....
αμα αρχίσατε να δυσανασχετείτε και οι ίδιοι την κάτσαμε....κύριε Τατούλη...πόσες φορές θα πούμε οτι δεν εχει κανένα απολύτως νόημα να παραδέχεστε έστω οι μισοί έστω κάποιοι και να αναγνωρίζετε την πραγματικότητα?Τι να το κάνουμε?δεν καταλαβαίνετε εκεί μέσα οτι δεν-μας-νοια-ζει!
Καθήστε να τα ξεκαθαρίστε μόνοι σας τις βρωμιές που γίνονται!
άντε μη θυμηθώ τώρα το ανεκδιήγητο του Αλογοσκούφη που είπε σε νοικοκυρά "ε όχι ..δεν θα ζήσετε με 400 ευρω!" σώπα ρε μεγάλε τον έπιασες τον παλμό της πραγματικότητας! Τώρα, fix it κιόλας!

Ανώνυμος είπε...

Τι να μας πεις ρε Τατούλη, εγκάθετε της δεξιάς και του Καραμανλή??? Ψευτοαριστερέ του πανεπιστημίου που χαιρετούσες τους φίλους σου με γροθιά, τόσο σκληρός ήσουν, και τώρα έγινες σφουγκοκωλάριος του κεφαλαίου!! Ντροπή ρε, μισοριξιά!!!! Και να σε φτύσω το σάλιο μου θα πάει χαμένο, τσάμπα μάγκα!!! Γιατί δεν παραιτήσαι ρε γελοίε, αν δε σου αρέσει??? Μήπως περιμένεις κανένα κοκκαλάκι για να πάψεις να γαυγίζεις, βλάκα??? Φοβού τους 'αριστερούς' της εξουσίας. Ου να μου χαθείς, κωλογλύφτη!!!!

δανάη
Και να μη το δημοσιέυσεις αρκεί που θα το δεις, καθίκι!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚΟ

Κύριε Τατούλη

1. Η Διαφθορά είναι γενικευμένη. Οι πολιτικοί κοιτάνε , γενικά 90% ,την πάρτη τους και μετά την όποια προσφορά τους ...
2. Η ΝΔ γενικά ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΜΕΑ
3. Εχετε εκλεγεί με τη ΝΔ . Αρα μπορείτε να εκφράζεστε ελεύθερα μόνο στα όργανα. Αλλως παραιτείστε και τα λέτε χύμα!
4. Ο κ. Λιάπης πιθανώς να πλήρωσε μόνος του. Συνευρέθηκε και συνέφαγε με τους αδηφάγους και αδίσταχτους αετονύχηδες!
Τι να πεί ο λαός , ο γιός μου με το 300 το μήνα part time , όταν βλέπει την απόδειξη του εστιατορίου του Λιάπη των 800€!
Τι θα έφαγε με το γιόκα του ,αηδονιού φιλέτο;
5. Να και μια πρόταση για τον κ. Καραμανλή :
Οταν ένα ακίνητο είναι περασμένο στο κτηματολόγιο προφανώς έχει ελεγχθεί απο κάθε πλευρά . Απο μηχανικο (άδεια , τοπογραφικό) απο Δικηγόρο-συμβολαιογράφο ( Συμβόλαια κ΄λ΄π΄).
ΝΟΜΟΣ : Για κάθε μεταβίβαση καταγργραμένου στο κτηματολόγιο ακινήτου δεν χρειάζεται παρά μόνο πληρωμή φόρων και υπεύθυνες δηλώσεις στα κτηματολόγια-υποθηκοφυλάκια.
ΤΟΣΟ απλό . Τα κοράκια όμως πως θα ζήσουν;

Με εκτίμηση


ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τον Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο δεν υπάρχει απο τη φύση του τίποτα το πονηρό. Η πονηρία υπάρχει μόνο στην πρόθεση του ανθρώπου. Οσα συστήματα πολιτικά κιαν σχεδιαστούν δεν πρόκειται να εξαλείψει τη διαφθορά, την εκμετάλλευση και την αδικία. Οσο υπάρχουν πονηρές συνειδήσεις που προσπαθούν μέσω της εξουσίας, της οποιαδήποτε εξουσίας, έιτε λέγεται κυβερνητικό πόστο, είτε κλητήρας,αλλαγή στα προβλήματα δεν πρόκειται να υπάρξει.
Μια απο τις αδυναμίες της Δημοκρατίας είναι οτι μεταθέτει μεγάλη ευθύνη των πεπραγμένων στον ψηφοφόρο, κι αυτό οι περισσότεροι απο μας το ξεχνούμε. Αν ρωτήσεις εναν έναν τους ψηφοφόρους μιας παράταξης, γιατί την ψηφίζεις θα διαπιστώσεις πως όσοι είναι οι υποστηρικτές, τόσοι είναι και οι λόγοι. Ολοι μας ψηφίζουμε απο ιδιοτέλεια και για το προσωπικό μας συμφέρον. Δεν μας ενδιαφέρει αν το αίτημα το δικό μας μπορεί να έχει επίπτωση στον διπλανό μας, πάντα το δικό μας αίτημα είναι¨" δίκαιο".Δυστυχώς σε μία κοινωνία πάντα θα υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα,απο τον πιό μικρό εως τον πιο μεγάλο.Ψηφοφόρος είναι και ο φτωχός, ψηφοφόρος και ο πλούσιος, ψηφοφόρος ο δίκαιος ψηφοφόρος και ο άδικος. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε τις άλλες πολιτικές που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές, μήπως θα έπρεπε να αλλάξουμε τις νοοτροπίες μας ως άτομα μέλη της κοινωνίας.Ρώτησαν κάποτε τον Αγιο Θεοφάνη τον Εγκλειστο γιατί ο Θεός τους στέλνει συνέχεια κακούς παπάδες, και εκείνος απάντησε πως δεν ήσαν άξιοι να έχουν καλούς παπάδες. Οι κυβερνήτες κάθε χώρας, είναι παιδιά της χώρας τους, και ο κόσμος βλέπει σε αυτούς τον εαυτό του. Εμείς οι Ελληνες ΔΕΝ θέλουμε να αλλάξουμε, γιαυτό και όσοι ασχολούνται με τα του κράτους δεν διαφέρουν απο μας, είναι ο καθρέπτης μας, γιαυτό και πάντα τους ψηφίζουμε και πάντα λησμονούμε τις ατασθαλίες τους για να μην θυμόμαστε τις δικές μας.