Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Η δική μας κρίση.

Έχω εδώ και καιρό μοιραστεί τις ανησυχίες μου για το μέλλον της χώρας στο πλαίσιο ενός δημόσιου, εντελώς ανοικτού διαλόγου. Σε ανύποπτους καιρούς μίλησα για τα βαθιά θεσμικά προβλήματα, για την κρίση του πολιτικού μας συστήματος και ασφαλώς για την κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεδιπλώνεται σήμερα σε όλο της το δυστυχές μεγαλείο.

Πριν από δύο χρόνια στη συζήτηση για τον προυπολογισμό του 2008 τόνισα σε κάθε κατεύθυνση την μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την μέγγενη του δημοσίου χρέους που πνίγει εμάς και επιβαρύνει ανυπολόγιστα τις επόμενες γενιές. Και μάλιστα είχα προτείνει να δημιουργηθεί και ένας κόμβος ενημέρωσης των Ελλήνων για την πορεία του δημόσιου χρέους προκειμένου και η κοινή γνώμη να ενημερώνεται/ αφυπνίζεται και να είναι εφικτός ένας συνεχής έλεγχος της πολιτικής ηγεσίας. Στα ίδια ζητήματα επανήλθα και στη συζήτηση του προυπολογισμού του 2009, τονίζοντας το ανεδαφικό των προβλέψεων και των δεσμεύσεων του. Επίσης, με παρέμβαση μου στην εφημερίδα "Ημερησία" είχα προτείνει από τον περασμένο Οκτώβριο σειρά μέτρων που έπρεπε άμεσα να αναλάβουμε, προκειμένου να οχυρωθούμε απέναντι σε όλα αυτά τα οικονομικά δεινά που φαίνονταν με βεβαιότητα ότι θα ακολουθούσαν. Δεν υπήρξα μάντης, ούτε προφήτης. Τα σκουπίδια ήταν για καιρό στιβαγμένα κάτω από το χαλί και ήλθε σήμετα η ώρα να βγουν με ορμή στην επιφάνεια, με τον κίνδυνο να μας πνίξουν όλους. Αυτό το άρθρο ήταν η διατύπωση του δικού μου προβληματισμού σε απάντηση της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης να επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα με παραπλανητικές ρητορείες περί "θωρακισμένης" ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς, αφήσαμε να περάσει πολύτιμος χρόνος. Επαναφέρω ωστόσο τις προτάσεις μου, όχι επειδή επιχαίρω που επαληθεύομαι, αλλά κυρίως διότι πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολιτικές μας πρέπει επιτέλους να ξεφύγουν από τους επικοινωνισμούς και τις μικροκομματικές λογικές. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα και τους πολίτες από το διαφαινόμενο ναυάγιο.

Πρώτα και κύρια, πρέπει να μιλήσουμε με αλήθειες, έστω κι αν αυτές θα μας ζημιώσουν πολιτικά. Δεν είναι συμβατή με μια δημοκρατία η αποσιώπηση της πορείας των δημοσιονομικών του κράτους. Και μιλώ ασφαλώς για την απόφαση του Υπουργείου οικονομίας να δημοσιοποιεί τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων όχι ανά μήνα, αλλά τρίμηνο, προκειμένου προφανώς να μην μας "στενοχωρεί" συχνά! Λες κι αν "στενοχωριόμαστε" κάθε τρίμηνο, θα πληρώσουμε λιγότερα σπασμένα! Το ίδιο ισχύει και για τον έλεγχο της πορείας των εξόδων. Ελήφθη πρόσφατα από την κυβέρνηση η δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 10%. Κάλλιστη η πρόθεση. Πλην όμως πρέπει να δημιουργηθεί ένας κόμβος προκειμένου να μπορεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης αυτής της δέσμευσης σε μηνιαία βάση. Ο κόμβος αυτός μπορεί να στηθεί με λίγα χρήματα και μεγάλο spread διαδικτυακά. Ειδάλλως πολύ φοβούμαι ότι και αυτή η υπόσχεση θα έχει την τύχη μιας άλλης που είχε αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους. Αντ' αυτού, τα πέντε τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρεός εκτοξεύτηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Σε δεύτερο επίπεδο, τα μέτρα που θα λάβουμε πρέπει να είναι διαρθρωτικά και όχι ευκαιριακά. Αντί για εφάπαξ εισφορές των φορολογούμενων για να μαζέψει το κράτος χρήματα, ας δούμε επιτέλους με σοβαρότητα την περιστολή της τεράστιας κρατικής σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών. Ας ξεκινήσουμε με τα χρυσοπληρωμένα συμβόλαια / πανάκριβες εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και την κρατική πίττα διαφήμισης, που συντηρεί με δις δικά μας ευρώ τον μηχανισμό από τα διάφορα παπαγαλάκια -μισθοφόρους της κρατικής προπαγάνδας!

Σε τρίτο επίπεδο, πρέπει να βάλουμε φραγμό στη φοροδιαφυγή των ισχυρών. Έχω επανειλημμένως μιλήσει για τα δις ευρώ που έχουμε "χαρίσει" στους μεγαλοκαναλάρχες και τους γνωστούς εθνικούς μας προμηθευτές! Οι πρόσθετοι φόροι στους μικρομεσαίους αφενός θα ενισχύσουν την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία και αφετέρου θα παραλύσουν την αγορά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και στο τεράστιο ζήτημα της διάλυσης των μηχανισμών ελέγχου. Μακροπρόθεσμα, η αποκέντρωση αυτών των ελεγκτικών υπηρεσιών θα εξασφαλίσει την υγιή τους λειτουργία μακριά από κομματισμούς, που θρέφουν τη διαφθορά.

Για τη συνέχεια που χαρακτηρίζει τις θέσεις μου και την έγκαιρη κατάθεσή τους μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου.

Για τα μέτρα εξόδου από την κρίση:
http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=282&Itemid=156
Για την αύξηση του ΦΠΑ, η κάθετη αντίθεσή μου:
http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=156
Για τον προυπολογισμό του 2008:
http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=155
Για την πάταξη της διαφθοράς και την αποκέντρωση:
http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=304&Itemid=156
Για την "θωρακισμένη" ελληνική οικονομία:
http://tatoulis.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε "αρκαδο"-αλβανέ λίγα τα λόγια σου και της "φιλελεύθερης συμμαχία" των ηλιθίων για την Μακεδονία! Όλοι εκεί κάτω τα μιλάτε άπταιστα τα αλβανικά κομπλεξικοί που μας το παίζετε και έλληνες!!! Παρεμπιπτόντως, η ιδιαίτερη πατρίδα σου είναι πάνω απ' το Δυρράχιο σκιπταρέε σκατόφατσα!

ardi stefa είπε...

anonime, ti malakies les ston anthropo?

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ το σχόλιό σας στο παρακάτω blog κείμενο του οποίου σας επισυνάπτω και για τους αναγνώστες σας.

http://aegean.dmst.aueb.gr//sys/blog/?sectionid=8

Κρατικά έσοδα και φοροδιαφυγή χωρίς κουκούλες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κάθε κράτους σε περιόδους κρίσης είναι να αυξήσει τα έσοδά του δημιουργώντας την μικρότερη δυνατή κοινωνική αναταραχή. Στις προτάσεις του σε τέτοιες περιόδους γίνεται ορατή η δομή και ο πυρήνας του ιδεολογικού υπόβαθρου του κάθε πολιτικού αρχηγού αλλά και του καθενός μας.

Αν απομακρυνθούμε αρκετά από την εμπλοκή μας στην κρίση και γυρίσουμε να κοιτάξουμε πίσω θα δουμε να ξεχωρίζουν ποιοτικά κατηγορίες οικονομικών μηχανισμών.

Μισθωτοί-Συνταξιούχοι , Βιομήχανοι Επιχειρηματίες Ελεύθεροι Επαγγελματίες Εμπόρους και Λαθρεμπόροι.

Οι κατηγορίες αυτές παράγουν δύο ειδών εισοδήματα
Τα δηλωμένα στην εφορία και τα αδήλωτα η φοροδιαφεύγοντα.

Τα φοροδιαφεύγοντα εισοδήματα καταλήγουν είτε σε ακίνητη περιουσία είτε σε αγαθά και υπηρεσίες που συνήθως ήδη φορολογούνται είτε...... στις τράπεζες Εσωτερικού & Εξωτερικού.
Στις τράπεζες καταλήγουν είτε με την γραφική "βαλίτσα" που τείνει να καταργηθεί λόγω ανασφάλειες είτε με online wire transfers.

Μέχρι τώρα στις προτάσεις για έξοδο απο τους πολιτικούς άνδρες... των καιρών μας συμπεριλαμβάνονται οι ιδέες
-να αυξηθούν φόροι στα ήδη δηλωμένα εισοδήματα και ήδη φορολογούμενα αγαθά (η εύκολη λύση της μύγας και του ξιγκιού)
-να διευκολυνθεί το μαύρο χρήμα (ή λύση του φοροφυγά) για να κυλήσει η οικονομία (υποθέτω ο εμπνευστής της εννοεί παρακάτω..)

Δεν βλέπω κανέναν πολιτικό Αντρα αλλά δυστυχώς ούτε Γυναίκα να διατυπώνει...

"Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς... να φορολογηθεί η κίνηση των τραπεζικών και χρηματιστηριακών λογαριασμών που δεν συμβαδίζουν με την φορολογική δήλωση"
Η έννοια είναι απλή: Αφού δεν μπορεί η ελλάδα να έχει ελεκτικούς μηχανισμούς να εμποδίζει την γένεση της φοροδιαφυγής.. ας την φορολογήσει εκεί που συσσωρεύεται και στα κανάλια που διακινείται.
Η έννοια είναι επικίνδυνη.... μόνο για τον φοροφυγά.


Καλώ κάθε ενδιαφερόμενο να απαντήσει και
Προκαλώ κάθε πολιτευόμενο να πάρει θέση
"αν είναι θετικός ή αρνητικός σε ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα παρόμοιο με της Αυστραλίας όπου η εφορία γνωρίζει τις τραπεζικές κινήσεις του κάθε πολίτη της και επιβάλει επιπλέον φόρο όταν οι κινήσεις δεν συμβαδίζουν με την δήλωση."

Ο κάθενας ας κριθεί από τις απαντήσεις του.

gvam44 είπε...

Σχετικά με τα οικονομικά της χώρας μας ενημερωμένο μου σχόλιο την 4 Ιουλίου 2009 ως εξής:
Περί ημιυπαίθριων ο λόγος
''Τακτοποίηση''. Αλήθεια έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί ποτέ άλλοτε ή αλλού στον κόσμο σαν όρος σε νομοθέτημα ?
Προσωπικά μου θυμίζει όρους που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στην Γερμανία: εκκαθάριση, τακτοποίηση διάφορων εθνοτικών προβλημάτων, όπως αντίστοιχα και από τον Στάλιν.
Μια ακόμη εφεύρεση των νοσηρών Σουφλέ εγκεφάλων της σημερινής Ν.Δ. !
Αλήθεια δεν υπάρχει κανείς νομικός σε αυτήν την χώρα που να έχει καρύδια ?
Να ερευνήσει την συνταγματικότητα τέτοιων γελοίων νομοθετημάτων ?
Προφανώς μας περισσεύουν οι φλώροι.
Ή είναι νομιμοποίηση ή δεν είναι !
Εξ' άλλου το δηλώνουν και οι ίδιοι : ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ !
Ο κοινός νους καταλαβαίνει ότι εφ' όσον κάτι παράνομο δεν νομιμοποιείται, απλά παραμένει παράνομο.
Καλείται λοιπόν ο Έλληνας πολίτης να πληρώσει ουσιαστικά προστασία σε μια διοίκηση-προαγωγό που κάθε άλλο παρά πείθει για την χρηστή της διαχείρηση. Μία κυβέρνηση που εισπράτει για να σπαταλήσει ασύστολα, για να μην πούμε ότι τα εισπραττόμενα από τις Δ.Ο.Υ. καταλήγουν στις τσέπες καταχραστών της Δημόσιας περιουσίας κατά μεγάλο ποσοστό.
Θα έχει λοιπόν πληρώσει ο Έλληνας ιθαγενής μια φλου 'τακτοποίηση' ενώ ο ημιυπαίθριος του θα παραμένει παράνομος.

Ο οποιοσδήποτε μελλοντικά που σήμερα δεν έχει ημιυπαίθριους να 'τακτοποιήσει', μπορεί κάλλιστα να προσβάλλει την συνταγματικότητα του διάτρητου αυτού νόμου και η 'τακτοποίηση' να πάει ..περίπατο.
Θα γίνει τότε κάτι παρόμοιο με την περίπτωση του ΛΑΦΚΑ, ή μήπως δεν θα φθάνουν τα λεφτά (2 δις € γαρ).

Στα νοσηρά Σουφλέ μυαλά τους βέβαια είναι και ο σκοπός ενός ακόμη εγκλωβισμού του εκλογικού σώματος στον δικομματισμό: να ψηφίζει ο κόσμος αυτούς που κανόνισαν ή ανέχτηκαν την 'τακτοποίηση', όχι κανένα οικολόγο που πιθανόν να προβληματιστεί με την 'τακτοποίηση' !
Γενικά να εκλέγει αυτούς που τον κανονίζουν !
Και η ιδιώτευση καλά κρατεί !

Υποσημείωση: Η Διοίκηση προαγωγός ανήκει πλέον και επισήμως στους Νταβατζήδες του Μπαιρακτάρη. Μάλιστα υπάρχουν Σουφλο-σκέψεις μετονομασίας της χώρας σε ΜΠΟ.ΚΟ.ΛΑ, από τα αρχικά των αφεντικών !