Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

«Να φύγουμε προς τα εμπρός…»

Αντιγράφω από δημοσίευμα της χθεσινής «Ελευθεροτυπίας»: «Την έσφαξε με το γάντι (την κ. Μπακογιάννη) ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος, για άλλο θέμα όμως. Στο αίτημά της να συζητηθούν τα αίτια της ήττας μαζί με την παρουσία και την απουσία του καθενός που φωτογραφίζει τον Σαμαρά, της απάντησε εμμέσως αρνητικά. “Εθελοτυφλεί όποιος από εμάς δεν έχει καταλάβει γιατί οδηγηθήκαμε στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε αυτή η παράταξη”, δήλωσε ο Αβραμόπουλος (ΝΕΤ). “Το κάθε στέλεχος βέβαια μπορεί να θέσει το θέμα, αλλά είναι ανάγκη να φύγουμε προς τα εμπρός” πρόσθεσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα αίτια της ήττας δεν θα αποτελέσουν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα του προσυνεδριακού διαλόγου».

Μάλιστα. Οπότε- αν καταλάβαμε καλά- η Νέα Δημοκρατία θα οδεύσει προς το συνέδριο χωρίς να έχει την παραμικρή συναίσθηση του χρέους της απέναντι στον ελληνικό λαό να συζητήσει τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά και όχι απλώς συνετρίβη η ίδια στις περασμένες εκλογές, αλλά κυρίως οδήγησε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Έχω εδώ και καιρό επισημάνει ότι εκεί στη Ρηγίλλης, μάλλον μας θεωρούν ηλιθίους και αμνήμονες. Το συνέδριο, όταν εξαγγέλθηκε, προβλήθηκε ως ο χώρος, όπου θα συζητείτο εκτενώς το αίτιο της ήττας. Προφανώς, είτε θεωρούν μερικές εβδομάδες μετά ότι όλα έχουν συζητηθεί επαρκώς ή ότι δεν χρειάζεται να τεθούν καν στο τραπέζι. Και γιατί άλλωστε; Για να ξαναθυμηθεί ο ελληνικός λαός τα αίσχη και να αηδιάσει;

Δεν ξέρω αν οι λεγόμενοι κορυφαίοι της Νέας Δημοκρατίας αναλίσκονται σε κενολογίες και αλληλοκαρφώματα. Πάντως για την ώρα, ο πολιτικός λόγος δεν συνάδει με την πολιτική πράξη. Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Αβραμόπουλος διατράνωνε την πρόθεση του κόμματός του να καταπολεμήσει το μαύρο χρήμα και να εγκαθιδρύσει διαφάνεια στα οικονομικά του. Συμφωνούμε απολύτως. Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον και οι δύο πρώην αρχηγοί πολιτικών κομμάτων (Πολιτική Άνοιξη και ΚΕΠ) να μας ενημερώσουν για την πολιτική επιχορηγήσεων που είχαν προβλέψει στους δικούς τους φορείς. Επιπλέον, να μας πουν τον τρόπο που θα καθαρίσουν αυτόν τον κόπρο από τις ακαθαρσίες που για τόσα χρόνια η διαπλοκή εντός του στοίβαζε. Τέλος, να ξεκαθαρίσουν αν θεωρούν τον κ. Καραμανλή επιτυχημένο, την εντιμότητά του ακλόνητη και το έργο του αδιαπραγμάτευτο.

Η φυγή προς τα εμπρός προϋποθέτει μια πολύ βασική συνισταμένη. Ο βατήρας πρέπει να είναι σταθερός. Ούτε σάπιος. Ούτε ασταθής. Ούτε σπασμένος. Ειδάλλως, ο δρομέας στον πρώτο κιόλας διασκελισμό κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία του και να πέσει. Ας τον επιδιορθώσουν λοιπόν πρώτα και κατόπιν ας αρχίσουν να τρέχουν. Εκτός κι αν φαντασιώνονται ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο Σύνταγμα και ότι οι Έλληνες πολίτες θα τους ψηφίσουν …δια βοής. Με τον ίδιο τρόπο που κι εκείνοι αποφάσισαν να εκλέξουν (παραβιάζοντας τις καταστατικές διαδικασίες που προβλέπουν μυστική ψηφοφορία) νέο γενικό γραμματέα στο κόμμα. Στο όνομα της ενότητας καταναλίσκουν τα εναπομείναντα ψιχία δημοκρατικότητας και σοβαρότητας.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η Χώρα" στις 17 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: