Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Διγλωσσία

Σίγουρα υπάρχουν θετικά, υπάρχουν και αρνητικά στην εικόνα και τις δράσεις της σημερινής κυβέρνησης. Λείπει όμως κάτι εξαιρετικά ουσιαστικό. Η υιοθέτηση μιας κοινής γλώσσας που θα απευθυνθεί στο λαϊκό αίσθημα και θα το κινητοποιήσει, σε βαθμό συγκινήσεως, προκειμένου να αντιληφθεί όχι απλώς το αδιέξοδο της χώρας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι όλοι θα πληρώσουμε για να εξέλθουμε από την κρίση. Ότε και αν βεβαίως συμβεί αυτό.

Από την μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε τον κ. Παπανδρέου να αναφέρει στο μήνυμα του ότι η κατάσταση στην οποία παρέλαβε την χώρα ξεπερνά και την φαντασία του. Χωρίς να μπούμε στην ουσία του ζητήματος, αν δηλαδή ο εκάστοτε αρχηγός αντιπολίτευσης έχει το δικαίωμα, άμα τη αναλήψει της εξουσίας να ισχυρίζεται πλάνη σε τέτοιο βαθμό, καταλαβαίνει κανείς ότι δικαίως αναφέρουν ορισμένοι ότι «πρέπει να χυθεί αίμα», προκειμένου να βγούμε κατά το δυνατόν αλώβητοι από αυτές τις ιστορίες που μας άνοιξαν οι κυβερνήσεις νεοκαραμανλή. Ελπίζουμε βέβαια, το αίμα να είναι μεταφορά λόγου και όχι σκηνή στους δρόμους της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, καλλιεργείται η εντύπωση από πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ότι «υπάρχει ελπίδα» και μάλιστα ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση προκειμένου να γίνουμε δυνατότεροι, χωρίς να ματώσουμε επί της ουσίας. Για παράδειγμα, εξαιρούν από το «μάτωμα» τους αγρότες ή τους δημοσίους υπαλλήλους ή τους χαμηλομισθωτούς. Αλλά και για τις υπόλοιπες τάξεις που θα πληγούν, αποφεύγουν επιμελώς να συγκεκριμενοποιήσουν το «πλήγμα», προκειμένου προφανώς να μην γίνουν δυσάρεστοι.

Εξαρχής γράφαμε από αυτήν εδώ την στήλη ότι η κρίση για να αντιμετωπιστεί θέλει ρεαλισμό, ειλικρίνεια και πολιτικούς παράτολμους που θα αγνοήσουν το πολιτικό κόστος. Αν τελικώς αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να βουλιάξουμε, θα πληρώσουμε όλοι. Κι αυτό, όχι διότι κάποιοι μας αδίκησαν, αλλά διότι, πολίτες και πολιτικοί τόσα χρόνια μάθαμε σε έναν βίο έκλυτο, με συνείδηση χαλαρή σχετικά με την παρανομία, με ψήφο καθυποταγμένη στις προσωπικές μας ιδιοτέλειες.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Η Χώρα"

1 σχόλιο:

935 blog είπε...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολύ φοβάμαι πως έχει επενδύσει μονόπλευρα στην πράσινη ανάπτυξη και τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά από την ανάπτυξη αυτών.
Κανένα άλλο συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχουμε ακούσει.
2,3 μέτρα που πήρε ή θα πάρει η κυβέρνηση για την τόνωση της αγοράς, δεν γίνεται να χαρακτηριστούν σχέδιο και φυσικά αρκούν μόνο για να σώσουν προσωρινά κάποιους (όχι όλους) ελεύθερους επαγγελματίες από βέβαιη καταστροφή.
Έτσι λοιπόν είμαστε στη δυσάρεστη θέση να περιμένουμε η πράσινη ανάπτυξη να φέρει αποτελέσματα. Είναι όμως αυτό το σωστό για τη χώρα?
Προσωπικά πιστεύω, πως η πράσινη ανάπτυξη είναι η επόμενη μεγάλη φούσκα που θα πνίξει τον λαό, αλλά και το περιβάλλον το οποίο θέλουμε να "σώσουμε". Η χώρα κινδυνεύει να γίνει ένας τεράστιος σταθμός αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία τοποθετούνται χωρίς ορθές μελέτες και σχεδιασμό, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
Το σχετικό σχέδιο νόμου της κ. Μπιρμπίλη, στην ουσία καταργεί το άρθρο 24 του συντάγματος, καθώς και τον βασικό περιβαλλοντικό νόμο της χώρας (νόμος 1650), ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες για τις ΑΠΕ και την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
Αυτό πέρα από την περιβαλλοντική του αξία, έχει και την οικονομική του, καθώς ο παραγωγικός χάρτης της χώρας αλλάζει διαπαντός!
Δείτε πως θα γίνει αυτό!
Στη Λακωνία για παράδειγμα όπου ζω, και συγκεκριμένα στον Πάρνωνα (τόπος καταγωγής μας), σε εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας αιολικών ανά ΟΤΑ της ΡΑΕ, που απέστειλε στην ΥΠΕΚΑ, χωροθετεί στην ουσία σχεδόν 5000 ανεμογεννήτριες. Σε αυτά εάν υπολογίσουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις ακάλυπτων μέχρι σήμερα χώρων και κυρίως δασικών εκτάσεων.
Εάν για παράδειγμα πάμε στον Κοσμά Κυνουρίας, ένα από τα ομορφότερα χωριά στην Ελλάδα, βλέπουμε πως η ΡΑΕ χωροθετεί 90 ανεμογεννήτριες. Είναι να απορεί κανείς, πως θα ζήσουν μετά οι κάτοικοι αυτού του χωριού, καθώς η οικονομία του χωριού βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Είναι σίγουρο πως ο τουρισμός θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, αφού όπως και να έχει το γύρω τοπίο θα καταστραφεί.
Για τους γεωργούς εάν κρίνω από την περιοχή μου, σίγουρα το μόνο που σκέφτονται οι αγρότες της περιοχής είναι το πως θα βρεθεί κανάς "πράσινος επενδυτής" να πουλήσουν τα χωράφια και τα μαντριά τους να τσεπώσουν ένα καλό ποσό και να γλιτώσουν από την κατάντια που τους έχει φέρει το ελληνικό κράτος.
Το τι θα κάνουν μετά αυτοί οι άνθρωποι το έχει σκεφτεί κανένας? Τι δουλειά θα κάνουν? Πως θα παραμείνουν παραγωγικοί για να προσφέρουν και στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε για να βγούμε από την κρίση? Έχουν εκπαιδευτεί σε κάτι ώστε να παραμείνουν ζωντανά κομμάτια της κοινωνίας? Μάλλον η πλειοψηφία αυτών Όχι! Ακόμα και τα λεφτά που θα πάρουν οι περισσότεροι από τις πωλήσεις γης, θα καταλήξουν ξανά στις τσέπες των λίγων, αφού θα γίνουν αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και άλλα ακριβά καταναλωτικά αγαθά.
Και για να έρθω στη Λακωνία, όπου μετά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η Λακωνίας της οποίας το ΑΕΠ οφείλεται κατά 70% στον τουρισμό, κατά 22% στη γεωργία και μόνο κατά 8% στον δευτερογενή τομέα. Αλήθεια τι θα συμβεί στη Λακωνία (που ο κ. Σουφλιάς, στο γενικό χωροταξικό πλαίσιο την άφησε έξω από τις σημαντικές για τη φύση και την ιστορία περιοχές, με ότι αυτό συνεπάγεται)?
Σίγουρα και ο τουρισμός θα πληγεί, σίγουρα και η γεωργία και το ΑΕΠ θα οφείλεται κατά κύριο λόγω στην παραγωγή ενέργειας εις βάρος άλλων τομέων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Λακωνικό ΑΕΠ δεν θα το παράγει ο Λάκωνας, αλλά κατασκευαστικές εταιρίες όπως αυτή του κ. Μπόμπολα, πολυεθνικά μεγαθήρια της ενέργειας όπως η edf (εταιρίες δηλαδή που έχουν πατήσει το πόδι τους στα Λακωνικά βουνά και σύντομα και τους κάμπους). Δηλαδή το μέλλον των Λακώνων θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια θέση στο δημόσιο ή μια θέση εργάτη των πολυεθνικών των ΑΠΕ. Με λίγα λόγια θα γίνει εργάτης - “δούλος” στη Γη του!!!

Γρηγόρης Τσιμπίδης
Διευθυντής 935radio.gr
gtsibides@935radio.gr)
Συνέχεια στο επόμενο σχόλιο...