Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

«Την Ελλάδα μην τη φοβάστε»…

Ακούγοντας αυτό το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπόρεσα παρά να σκεφτώ: «Εμείς δεν τη φοβόμαστε, άλλοι τη φοβούνται»…Και προφανώς, εννοούμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει σε σχέση με το στρεβλό της και αβέβαιο μέλλον. Δεν ξέρω γιατί τέτοια λόγια ψευτοκουράγιου μου προκαλούσαν πάντοτε αποστροφή. Ίσως επειδή είναι κοινό μυστικό ότι λέμε ψέματα πρώτα και καλύτερα στον εαυτό μας. Ενδεχομένως πάλι διότι πολλοί είναι εκείνοι που τα ψέματα αυτά τα πιστεύουν από πάνω και μάλιστα αναθαρρούν. Ή μάλλον επειδή αυτά τα ψευτοπατριωτικά, με μαθηματική ακρίβεια, δεν οδηγούν σε τίποτε το ουσιαστικό. Αντίθετα, συνεχίζουν να μας αποκοιμίζουν.

Την ίδια στιγμή, διαβάζω ότι η πρώτη συζήτηση που θα έλθει στη Βουλή με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά θα αφορά το ζήτημα της διαφθοράς. Ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή, πιστεύω εύλογα ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να ανασκευάσει το προφίλ της παράταξής του στον τομέα που περισσότερο επλήγη. Καλώς. Η διαφθορά όπως έχω άλλωστε επαναλάβει, είναι προνομιακός χώρος συζήτησης για την εκάστοτε αντιπολίτευση. Μόνο που σήμερα τα χρονικά περιθώρια έχουνε στενέψει. Δεν αρκούν προθέσεις. Χρειάζονται πράξεις. Δεν φτάνουν προτάσεις. Θέλουμε να αποκαλυφθούν ονόματα.

Η υπόθεση της Siemens- έχω εδώ και πολύ καιρό γράψει - είναι μια σκοτεινή υπόθεση, που θα μπορούσε να ρίξει φως σε πολλές γκρίζες πτυχές του ελληνικού πολιτικού βίου. Το ζήτημα ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν είναι να ανοίξει άλλη μια εξεταστική επιτροπή. Το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί στην πράξη η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης. Και πώς θα γίνει αυτό; Μα, κάνοντας χρήση των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας και κατά κύριο λόγο να ασκήσουμε πίεση στην γερμανική εταιρεία προκειμένου να μοιραστεί μαζί μας ένα μυστικό, που εκείνη γνωρίζει και που λέγεται ότι εμείς δεν έχουμε ακόμη μάθει. Ήτοι, ονόματα και διευθύνσεις. Πώς θα ασκήσουμε πίεση; Με την απειλή κυρώσεων, οικονομικών και άλλων.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από άλλα νανουρίσματα. Αντίθετα, χρειάζεται πολιτικούς που θα μιλήσουν με αλήθειες, όσο κι αν αυτές θίγουν την κοιμισμένη μας συνείδηση.


*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "η Χώρα"

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

"Που σουν νιότη που λεγες πως θα γινόμουν άλλος"...καταντήσατε αρθρογράφος του Τράγκα, τώρα που πια ο λόγος για τον οποίο "δραστηριοπιηθήκατε" τους προηγούμενους μήνες έπαυσε να υπάχει πλέον. Θλιβερό το κατάντημα...